Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής

05/03/2014
image_print

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ 3500 ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ – ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ – ΧΟΡΩΔΟΥΣ !

Αρχίζει σήμερα  Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 7 το βράδυ στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή τριών χιλιάδων πεντακοσίων (3500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 και  θα πραγματοποιηθεί στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του THESSALIKON GRAND HOTEL.

Νέοι και νέες , μαθητές και μαθήτριες , εβδομήντα δύο  μουσικών συνόλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών πραγματοποιείται στα πλαίσια του 32ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό και τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φθάνει στην έκτη (6η) του διοργάνωση θα τιμηθεί ο διάσημος Έλληνας Μαέστρος, Συνθέτης, Πανεπιστημιακός Δάσκαλος στο Boston University και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών,  Θεόδωρος Αντωνίου,  του οποίου θα ερμηνευθούν πολλά έργα, μετά από εργαστηριακή-κοινή δουλειά των χορωδιών υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό  και του ιδίου.

Υπάρχει  Διεθνής Κριτική Επιτροπή, η οποία επιλέγει τις καλύτερες σχολικές Χορωδίες, ενώ θα πραγματοποιηθούν πολλά εργαστήρια και θα ερμηνευτούν έργα των συνθετών  Κώστα Ευαγγελάτου και Γιάννη Δροσίτη.

Η 6η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Hans Leo Hassler (1564 – 1612) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Nicolo Jommelli (1714 – 1774) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του, Σπυρίδωνα Ξύνδα (1814 – 1896) για τα 200 χρόνια από τη γέννησή σου, Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764) για τα 250 χρόνια από το θάνατό του, Giacomo Meyerbeer (1791 – 1864) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Stevan Mokranjac (1856 – 1914) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του, που τιμά όλος ο κόσμος  παγκοσμίως. Θα ερμηνευτούν έργα του επτανησιακού συνθέτη Σπυρίδωνα Ξύνδα καθώς και των υπολοίπων συνθετών.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της περιοχής και της Ελλάδος.

Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.

Είναι  ένας Μουσικός Θεσμός που αφορά όλες τις Σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Είναι  μια Μουσική Πανδαισία από Σχολικές Χορωδίες της Ελλάδος, καθώς και την συμμετοχή εκλεκτών ξένων χορωδιών και μουσικών συνόλων. 

Έτσι σχολικές Χορωδίες, μαθητές, καθηγητές μουσικής οφείλουν να μελετήσουν σημαντικά έργα διαφόρων εποχών και ύφους και να τα παρουσιάσουν, αφού εμβαθύνουν στην ερμηνεία τους. Υπάρχουν κοινά έργα Ελλήνων Συνθετών, τα οποία δουλεύονται εργαστηριακά και παρουσιάζονται στο τέλος της κάθε βραδιάς από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Μαέστρους, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, τα Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία και με μεγάλη τουριστική προβολή της περιοχής και της χώρας μας, αφού είναι ο μοναδικός θεσμός του είδους  που υπάρχει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Βασικός στόχος του θεσμού είναι διαμέσου του μοναδικού του κανονισμού, η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία Ελληνική μουσική, το βυζαντινό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου – 16ου αιώνα αλλά και την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Χιλιάδες μουσικοί – χορωδοί – εκτελεστές δουλεύουν  εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν αυτό το σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα.

Ένδειξη της παρέμβασης στην ουσία της Αισθητικής Αγωγής αποτελεί ότι ο θεσμός αφιερώνεται σε κορυφαίους, αναγνωρισμένους δημιουργούς που τιμά όλος ο κόσμος.

Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού.

 Ήδη Μουσικά σύνολα και Χορωδίες Σχολείων, όπως του 5ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς και των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά Καλαμάτα, αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών του Castellammare di Stabia (Νάπολι) Ιταλίας.  

Ο γνωστός παρουσιαστής της τηλεόρασης Αλέξης Κωστάλας θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Καρδίτσας .

Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Alecsander Vujic διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, καθηγητής στην Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου ,  η Μιράντα Καλδή Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και καθηγήτρια στην έδρα της διεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Κέρκυρας, ο Συνθέτης και Μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, η πανεπιστημιακή καθηγήτρια Σίλβα Σκένδερι  θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 6η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Οι Ελληνικές Σχολικές Χορωδίες που συμμετέχουν είναι από Αθήνα, Βραχάτι Κορινθίας, Άνοιξη Αττικής,  Πειραιά, Κατερίνη, Κέρκυρα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρέθυμνο, Πολύκαστρο, Καλαμαριά,  Άργος, Θήβα, Ιτέα Φωκίδας, Αλεξανδρούπολη, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Αίγιο, Κομοτηνή, Καστοριά, Λάρισα, Τρίκαλα, Σκάλα Λακωνίας, Δράμα, Χαλκίδα, Καρδίτσα, Παξοί, Σοφάδες, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ν. Παντελεήμονα Πιερίας, Κρυονέρι Αττικής, Παλαμά, Ιωάννινα, Βέροια, Φάρσαλα, Σκιάθος, Καβάλα, Ανάβρα, Πάτρα, Βόλος, Λιοντάρι, Πόρος, Άνδρος κλπ ενώ συμμετέχουν και χορωδίες από το εξωτερικό (Λουξεμβούργο, Αλβανια, Σερβία ).

Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 7:00 μ.μ

Το πρόγραμμα της σημερινής 1ης ημέρας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέμπτη 6 Μαρτίου είναι :

  1. Η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής Μουσικού Σχολείου Τρικάλων υπό την διεύθυνση του Νίκου Κοφίνα .
  2. Η Χορωδία Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πεδινής Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της Μήλια Κων/νας.
  3. Η  Χορωδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίου Βόλου <<Προμηθέας>> υπό την διεύθυνση της Πορτοφερρι  Κορίνα- Ζερμαιν.
  4. Η Χορωδία Γυμνασίου Καλλιθέας Θεσ/νίκης υπό την διεύθυνση της Ευαγγελίας Κίκου.
  5.  Η Χορωδία 1ου Δημοτικού Σχολείου  Φαρσάλων υπό την διεύθυνση της  Μπουλασίκη Μαρίας.
  6. Η  Χορωδία 1ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων υπό την διεύθυνση της Γαρδικλή Ευφροσύνης.
  7. Η  Μικτή Χορωδία Μουσικού Σχολείου Τρικάλων υπό την διεύθυνση της Φιλαρέτης Φροξυλιά.

Στο τέλος της βραδιάς όλες οι χορωδίες μαζί θα ερμηνεύσουν ως κοινό έργο την σύνθεση του Γιάννη Δροσίτη ο ΠΑΙΧΝΙΔΙΆΡΗΣ σε ποίηση Γιώργου Σουρή υπό την διέυθυνση του Σέρβου Μαέστρου Αλεξάντερ Βούγιτς.

ΧΟΡΗΓΟΙ : GOODY’S ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ , ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΤΖΙΛΟΣ , ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε. , RESTAURANΤ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ , PRITSAS ENERGY , ΜΑΤΤΑΣ ENERGY SPORTS .


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Το Διεθνές  Φεστιβάλ Καρδίτσας έχει πλέον καθιερωθεί και καταξιωθεί σε πανελλήνιο, και όχι μόνο, επίπεδο, ως ένας πολύ σημαντικός μουσικός θεσμός με λαμπρή πορεία 32 χρόνων.
Μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις είναι και το Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών  που αισίως έφθασε στην 6η διοργάνωσή και ήδη αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή μας.
Έναν θεσμό που συμβάλει στην καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με κοινή αγάπη για τη Χορωδιακή Μουσική να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας.
Ο Δήμος Καρδίτσας είναι πάντοτε αρωγός και συμμέτοχος στις διοργανώσεις-θεσμούς που προάγουν τον πολιτισμό και προωθούν την πνευματική καλλιέργεια και τη μουσική παιδεία.
Εκφράζω την χαρά και την ικανοποίησή μου για τη διοργάνωση υψηλής ποιότητας μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Καρδίτσα, και εύχομαι κάθε επιτυχία και στο φετινό Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ και το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ δια του ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΛΑΩΝ Κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Τὸ 6ο Διεθνὲς Φεστιβὰλ Σχολικῶν Χορῳδιῶν Καρδίτσας ἀποτελεῖ πλέον ἕναν ἀξιόλογο καὶ καταξιωμένο θεσμό, μὲ ποικίλες προεκτάσεις πολιτιστικές, κοινωνικές, τουριστικές. Ἀπὸ τὴν πρώτη κιόλας στιγμὴ τῆς διοργάνωσής του ριζώθηκε βαθιὰ στὶς καρδιὲς τῶν Καρδιτσιωτῶν καὶ γνώρισε μεγάλη ἀποδοχὴ ἀπὸ τοὺς φιλόμουσους συμπολίτες μας, οἱ ὁποῖοι διαθέτουν εὐαίσθητο καλλιτεχνικὸ αἰσθητήριο.
Εἶναι ἀδιαμφισβήτητο γεγονός, ὅτι ἡ γλῶσσα τῆς μουσικῆς, ἡ ὁποία εἶναι πανανθρώπινη γλῶσσα, ὑπερβαίνει τὰ ὅρια ὅλων τῶν γλωσσῶν τοῦ κόσμου καὶ ἔχει τὴ δύναμη νὰ μεταδίδει ἔντονα συναισθήματα καὶ νὰ διαμορφώνει στάσεις καὶ τρόπους ζωῆς. Τὸ ποιοτικὸ τραγούδι ἑνώνει τοὺς ἀνθρώπους καὶ τὸ ποιοτικὸ χορωδιακὸ τραγούδι δημιουργεῖ ἄρρηκτους δεσμοὺς σὲ ὅλους ὅσοι συμμετέχουν σ’ αὐτό. Ἡ μουσικὴ ἐξευγενίζει τὰ ἤθη καὶ ὅπως χαρακτηριστικὰ ὑπογραμμίζει ὁ ἀρχαῖος Ἕλληνας φιλόσοφος Πλάτων: «Ἡ μουσικὴ δίνει ψυχὴ στὶς καρδιὲς καὶ φτερὰ στὴ σκέψη». Ἐπιπλέον, σύμφωνα μὲ τὸν κορυφαῖο Γερμανὸ μουσικὸ συνθέτη ὅλων τῶν ἐποχῶν Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: «Ἡ μουσικὴ εἶναι ἡ ὑψηλότερη ἀποκάλυψη τοῦ πνεύματος». Ἂς ἀντιμετωπίσουμε λοιπόν -γιατὶ ὄχι- τὴν καθημερινότητα τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς μὲ τὶς αἰσθητικὲς προσεγγίσεις τῆς μουσικῆς τέχνης.
Μὲ αὐτὲς τὶς ἁπλὲς σκέψεις ἐκφράζω τὴν ἰδιαίτερη χαρά μου καὶ τὴν ἱκανοποίησή μου γι’ αὐτὸ τὸ σπουδαῖο πολιτιστικὸ γεγονός. Ἐπὶ πλέον, ἔχω τὴν τιμὴ νὰ ἐκπροσωπῷ τὸν Σεπτὸν Οἰκουμενικὸν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαῖον, τοῦ ὁποίου τὶς εὐλογίες καὶ τὰ θερμὰ συγχαρητήρια διαβιβάζω. Ὁ Παναγιώτατος συγχαίρει θερμῶς, ἀφ’ ἑνὸς ὅλους ἐκείνους ποὺ εἴχαν τὴν ἰδέα καὶ τὴν θεάρεστη πρωτοβουλία γιὰ τὴν διοργάνωση αὐτοῦ τοῦ Φεστιβάλ, ἀφ’ ἑτέρου ὅλους τοὺς ταλαντούχους συμμετέχοντες καλλιτέχνες καὶ εὔχεται, ἐκ βάθους καρδίας, νὰ ἔχουν πλούσια τὴν εὐλογία τοῦ Θεοῦ στὴ ζωή τους πάντοτε, πρόοδο, θεῖο φωτισμὸ καὶ πνευματικὴ προκοπὴ μὲ τὶς πρεσβεῖες τοῦ ἁγίου Ἱερομάρτυρος Σεραφείμ, τοῦ πολιούχου καὶ προστάτου τῆς Καρδίτσας καὶ τῆς περιφερείας, ἀλλὰ καὶ τῶν ὀκτὼ τοπικῶν ἁγίων.