10/06/2013

Ευρεία Σύσκεψη Φορέων για το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο του Δήμου Καρδίτσας

image_print

???????????????????????????????Θετικά αποτιμάται το πρώτο δίμηνο της λειτουργίας του, ενώ εξετάστηκαν προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της δομής που απευθύνεται σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες όλου του Νομού

Η πορεία του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου του Δήμου Καρδίτσας στους 2 μήνες της λειτουργίας του ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 7/6 στο γραφείο του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλού με τη συμμετοχή αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Καρδίτσας, των Διοικήσεων του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Παραρτήματος Καρδίτσας του Ερυθρού Σταυρού και του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών, καθώς και εκπροσώπων του Ιστού Αλληλεγγύης και εθελοντών που στηρίζουν τη λειτουργία της δομής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν

την λειτουργία και τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου του Δήμου Καρδίτσας που απευθύνεται σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες όλου του Νομού και έγινε ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενδυνάμωσή του.

Κοινή ήταν η εκτίμηση οτι σε μια περίοδο που τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες βρίσκονται ήδη ή κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο του συστήματος υγείας, αδυνατώντας να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου, αποτελεί ένα “δίχτυ προστασίας” και μια δομή που η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα την έχει και η ίδια αγκαλιάσει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός οτι η προσφορά φαρμάκων από συμπολίτες για τις ανάγκες του Κοινωνικού Φαρμακείου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεμίζοντας τα ράφια του, ενώ συνεχίζεται καθημερινά.

??????????????????????Ο πρώτος στόχος των φορέων που ήταν η εδραίωση της δομής και η αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών ζητημάτων για την ομαλή λειτουργία της κρίνεται οτι έχει επιτευχθεί και πλέον το βάρος όλων θα δοθεί το επόμενο διάστημα στην περαιτέρω αναβάθμιση και ενδυνάμωσή του.

Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα και ενημέρωση των πολιτών για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου και ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες με κάθε πρόσφορο μέσο ( αφίσες, ανακοινώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στους Ιερούς Ναούς κ.α.,)

Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην συνεργασία όλων των κοινωνικών υπηρεσιών με την Δ/νση Πρόνοιας, -από την οποία χορηγείται η κάρτα του δικαιούχου των υπηρεσιών του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου,- ώστε να προωθούνται ταχύτερα προς αυτή όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες, στις οποίες απευθύνεται η δομή και να μπορούν κατά περίπτωση να κάνουν προσωρινή χρήση των υπηρεσιών της και το διάστημα που απαιτείται για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Επίσης εκτιμήθηκε οτι η παρουσία εθελοντών κοινωνικών λειτουργών στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου  κατά τη λειτουργία του θα βοηθήσει στην καλύτερη και εξατομικευμένη προσέγγιση, όσων απευθύνονται σ' αυτό.

Συμπερασματικά από τη σύσκεψη αποτιμήθηκε θετικά το πρωτο δίμηνο της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου του Δήμου Καρδίτσας και προέκυψαν χρήσιμες προτάσεις και ιδέες για την ενίσχυση της νεοσύστατης δομής.