Ευκαιρία για την Καρδίτσα και την τοπική αγορά το Open Mall

27/07/2018
image_print

Με χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% παρεμβάσεων ύψους έως 1.9 εκατ. €
Ευκαιρία για την Καρδίτσα και την τοπική αγορά το Open Mall
Ο Δήμος Καρδίτσας επιδιώκει την διαμόρφωση και υποβολή μέχρι τις 24/9 και με τη σύμπραξη του Εμπορικού Συλλόγου ολοκληρωμένης πρότασης.
Συγκροτείται ομάδα εργασίας που θα ενημερώσει άμεσα πόρτα πόρτα τους καταστηματάρχες της περιοχής παρέμβασης, ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεση τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όπως ορίζει το σχετικό πρόγραμμα

Στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, καθώς και στην τόνωση της εμπορικής κίνησης και την ενίσχυση και προώθηση της τοπικής αγοράς στοχεύει η πρόταση δημιουργίας ενός Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open mall) στην πόλη της Καρδίτσας που επιδιώκει να υποβάλει προς έγκριση στην Πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, με τίτλο: «ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» ο Δήμος Καρδίτσας με τη σύμπραξη του Εμπορικού Συλλόγου και την συναίνεση των καταστηματαρχών της περιοχής παρέμβασης που είναι ο πεζόδρομος Στ. Λάππα από Καραϊσκάκη μέχρι Ν. Πλαστήρα, η οδός Βάλβη από Ιεζεκιήλ μέχρι Αθ. Διάκου και η Δημοτική Αγορά.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 26/7 στο Δημαρχείο ενημερωτική συνάντηση με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, του Εμπορικού Συλλόγου και καταστηματαρχών της περιοχής παρέμβασης και έγινε μια πρώτη παρουσίασης της φιλοσοφίας του προγράμματος και δυνητικών παρεμβάσεων που θα μπορούσε να συμπεριλάβει η πρόταση, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος τόνισε εισηγητικά οτι το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει σε ποσοστό 100%, – χωρίς δηλαδή την οικονομική συμμετοχή του Δήμου, του Εμπορικού Συλλόγου και των καταστηματαρχών της παραπάνω περιοχής – παρεμβάσεις ύψους έως 1,9 εκατ. €, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαίτερα δε καθώς μπορεί να συνδυαστεί με την πρόταση έργων ύψους 7,5 εκατομμυρίων € του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και την παρέμβαση ύψος 750.000 που προγραμματίζει ο Δήμος στο υπόλοιπο τμήμα του κεντρικού πεζοδρόμου μέχρι την οδό Λ. Σακελλαρίου και να αναμορφώσει συνολικά την εικόνα του εμπορικού κέντρου της πόλης με θετικές επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή πρότασης είναι να συναινέσουν οι καταστηματάρχες της περιοχής παρέμβασης σε ποσοστό τουλάχιστον 80% σε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο και τις προσόψεις των καταστημάτων τους. Για το σκοπό αυτό και με δεδομένο οτι οι προθεσμίες είναι πιεστικής αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα αναλάβει τις επόμενες ημέρες να ενημερώσει πόρτα-πόρτα όλους τους επαγγελματίες.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Οι κατηγορίες ενεργειών και οι επιλέξιμες δαπάνες για το Δήμο περιλαμβάνουν παρεμβάσεις που αναμένεται να επιφέρουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου καθώς και στην τόνωση της εμπορικής κίνησης και ενίσχυση και προώθηση της τοπικής αγοράς, όπως:

-Αναβάθμιση του δημόσιου χώρου (αναβάθμιση/κατασκευή πεζοδρόμων, υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, χώρων ανάπαυσης, ανάπλαση πλατειών/περιβάλλοντος χώρου μνημείων κλπ).

-Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης (συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο-free wifi για τους επισκέπτες, συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού, συστήματα τηλεχειρισμού δημόσιων υποδομών και δικτύων της περιοχής παρέμβασης κλπ).

-Προμήθειες και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας

Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου οι προτεινόμενες παρεμβάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής (επιλέξιμες δαπάνες επιχειρήσεων):

προμήθεια και εγκατάσταση διαφώτιστων στεγάστρων

ανάδειξη και επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά των (π.χ πέτρα, μάρμαρο) εξωτερικών όψεων

προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων, τεντών

προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων (π.χ. μεταλλικές, ξύλινες, ομοιόμορφη γραφή) επιγραφών

προμήθεια και εγκατάσταση κάθετων κήπων – ανθοστηλών και σύνδεση με σύστημα άρδευσης

εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων

προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων

προμήθεια και εγκατάσταση κατακόρυφων διαχωριστικών, σκιάστρων, ομπρελών τεντών σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο που έχουν μισθώσει οι επιχειρήσεις

Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής (δαπάνες εμπορικού συλλόγου)

συστήματα / πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας και επιβράβευσης επισκεπτών

διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής (με έμφαση σε δράσεις πολιτισμού, μουσική, performance, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, οργανωμένοι περίπατοι)

προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου (εορταστικός, κοινών προωθητικών ενεργειών)

δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα