Ευχαριστίες της Οργανωτικής Επιτροπής της 3ης Εαρινής Γιορτής

12/05/2014
image_print

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ
3ης ΕΑΡΙΝΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η Οργανωτική Επιτροπή της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο και να καταθέσει κάποιες απόψεις σχετικές με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 4 Μαϊου 2014, στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

ΕΤΣΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ:

ΑΠΟΨΕΙΣ -ΣΧΟΛΙΑ:  

Η φετινή γιορτή αφιερώθηκε στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων για διάσωση, διάδοση και χρήση τους και αν κρίνουμε από την ανταπόκριση του κοινού για να πάρει έστω ένα φακελάκι με παραδοσιακούς σπόρους ή ένα γλαστράκι με παραδοσιακό φυτό που χαρίστηκαν σε σχετική εκδήλωση, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι η προσπάθειά μας θα έχει συνέχεια και ενδιαφέρον.  Αξίζει να τονίσουμε και από τη θέση ετούτη, ότι οι πολυεθνικές που σε μεγάλο βαθμό ελέγχουν σήμερα τις κοινωνίες μας, έβαλαν πλώρη να απαγορεύσουν  το δικαίωμα σποράς παραδοσιακών σπόρων, προκειμένου να επιβάλλουν τους δικούς τους σπόρους μιας χρήσης, με προφανή σκοπό την κερδοσκοπία και τον έλεγχο του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προσπάθειά τους με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, όπου σιγά – σιγά και εκμεταλλευόμενες  την άγνοια και  την απάθεια της κοινωνίας, εισάγουν σπόρους  και στη χώρα μας για καλλιέργεια, ενώ πρόσφατα στην ευρωβουλή απορρίφθηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων να γνωρίζουν ποιες από τις τροφές που τρώνε, περιέχουν μεταλλαγμένα προϊόντα,  δηλαδή απορρίφθηκε η υποχρεωτική σήμανση των γ.τ. προϊόντων που κυκλοφορούν στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων.

Η μεγάλη συμμετοχή και προσέλευση του κόσμου που σε κάποιες εκδηλώσεις ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, αποτελεί ηθική ικανοποίηση και μας οπλίζει με δύναμη και αισιοδοξία για μεγαλύτερα και ποιοτικότερα βήματα. Στόχος μας πάντα είναι να βάλουμε και το δικό μας λιθαράκι στην γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις  για ουσιαστική και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, γιατί η παραπληροφόρηση που διοχετεύουν τα οργανωμένα συμφέροντα δημιουργούν μεγάλη σύγχυση και πολλές φορές αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι τεράστια, και τα δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος (ελάχιστα ο απλός και αυτό λόγω έλλειψης ενημέρωσης), με την τεχνολογική του εξέλιξη, τη λεγόμενη οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη. Όμως δεν  μπορεί κάτι να χαρακτηρίζεται πρόοδος και ανάπτυξη, όταν παράλληλα υπονομεύει το ίδιο το περιβάλλον, τη φύση,  την υγεία μας, τη ζωή μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται έτσι, όταν αποκλειστικό σκοπό έχει το κέρδος.

Επιτακτική λοιπόν προβάλλει η ανάγκη για συστράτευση των πολιτών στην γενικότερη προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας. Η ΟικόΣφαιρα, έχει ανάγκη από νέους εθελοντές από μέλη και φίλους.  Ήδη κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων γράφτηκαν αρκετά μέλη στην οργάνωσή μας και αρκετοί δήλωσαν φίλοι.

Η αξία της συλλογικότητας της συνεργασίας, του εθελοντισμού, της ανιδιοτελούς προσφοράς, είναι τα μηνύματα που «καλλιεργούμε» και διαδίδουμε. Και είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό αυτά τα μηνύματα  να βρίσκουν απήχηση στους συμπολίτες μας.

Η Εαρινή Γιορτή της Φύσης φιλοδοξεί να γίνει και αυτή ένας θεσμός για τα τοπικά – και όχι μόνο – δρώμενα, όπως η Οικολογική. Αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει με το μεράκι και τη θέληση που διακρίνει τα μέλη και τους φίλους της ΟικόΣφαιρας, την ανταπόκριση φορέων και πολιτών και κυρίως της Περιφερειακής Ενότητας, του Δήμου Καρδίτσας, της Αναπτυξιακής Καρδίτσας και γιατί όχι και του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, ο υπέροχος και ενεργειακός χώρος του οποίου αναμφίβολα συνετέλεσε  στην επιτυχία της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης.