Ρένα Κυριακού: 100 χρόνια από τη γέννησή της

3/11/2017
image_print
18:00Μέγαρο Μουσικής

Η Καρδιτσιώτισσα Δρ. Ιστορικής Μουσικολογίας – Πιανίστα Χριστίνα Γιαννέλου επιμελείται το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της σημαντικής ελληνίδας πιανίστα και συνθέτριας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3/11 και ώρα 18.οο στο Μέγαρο Μουσικής

Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της σημαντικής ελληνίδας πιανίστα και συνθέτριας Ρένας Κυριακού (1917-1994) που υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3/11 και ώρα 18.οο στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης). Την οργάνωση και την επιστημονική επιμέλεια του αφιερώματος έχει αναλάβει η Καρδιτσιώτισσα Χριστίνα Γιαννέλου Δρ. Ιστορικής Μουσικολογίας – Πιανίστα και καθηγήτρια μουσικής .

Η Ρένα Κυριακού υπήρξε παιδί-θαύμα, διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα, συνθέτρια και παιδαγωγός. Ως πιανίστα και συνθέτρια πρωταγωνίστησε σταθερά για πέντε δεκαετίες (1925-1975) στη διεθνή μουσική σκηνή. Με τις πολυάριθμες και πρωτοπόρες ηχογραφήσεις της ανέδειξε το πιανιστικό έργο συχνά παραγκωνισμένων συνθετών, μένοντας στη συνείδηση του μουσικόφιλου κοινού ως η ιδεωδέστερη ερμηνεύτρια των Mendelssohn, Chabrier, Soler, Field, Albeniz, Granados, Dussek κ.ά.Το αφιέρωμα στοχεύει να σκιαγραφήσει την πολυσχιδή μουσική προσωπικότητα της Κυριακού, να προσδιορίσει την ιστορική συνεισφορά της στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα και να προβάλλει τη σημασία του συνθετικού της έργου στο σύγχρονο μουσικό κοινό.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι ΕΡΤ Α.Ε. και στο πλαίσιο της προβολής της εκδήλωσης η κ. Γιαννέλου θα εμφανιστεί την Πέμπτη 2/11 στην πρωινή (10.00 πμ) ενημερωτική εκπομπή “Απευθείας” της ΕΡΤ1 με τη Μάριον Μιχελιδάκη, τον Κώστα Λασκαράτο και τον Νίκο Μερτζάνη, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 18:00 στην ραδιοφωνική εκπομπή του Γ’ Προγράμματος “Πέντε Γραμμών Γράμματα” με τον Μπάμπη Καβροχωριανό.

Πρόγραμμα Αφιερώματος

Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Γιαννέλου
Είσοδος: Ελεύθερη