Οι μαθητές έχουν τον λόγο…

9/5/2018 - 11/5/2018
image_print
19.00Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων
με την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας
οργανώνουν το 1ο μαθητικό συνέδριο στις 10 και 11 Μαΐου 2018
Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου στις 19.00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Το πρώτο μαθητικό συνέδριο με τίτλο “Δημιουργική Πολυφωνία στο Σύγχρονο Σχολείο” οργανώνουν στις 10 και 11 Μαΐου στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου, η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων με συνδιοργανωτή την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας.

Ενόψη του συνεδρίου δόθηκε τη Δευτέρα 7/5 συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο στην οποία συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Μιχάλης Παπανούσκας, ο Σχολικός σύμβουλος φιλολόγων κ. Ηρακλής Τσιάμαλος, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε Καρδίτσας κα. Γεωργία Καραγιάννη ο πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής κ. Σπύρος Αναγνωστόπουλος και το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Σωτηρία Μπακαλάκου.

Κοινή ήταν η εκτίμηση οτι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο συνέδριο, το οποίο αγκαλιάστηκε από τα σχολεία και τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό τις εργασίες που δημιούργησαν με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους και οι οποίες κινούνται στους παρακάτω θεματικές πράξεις:

-Ενεργή πολιτειότητα – (ανθρώπινα δικαιώματα, άμβλυνση ανισοτήτων, ποιότητα ζωής κτλ)
-Τέχνες – πολιτισμός – (εργαστήρια θεάτρου, λέσχες φιλαναγνωσίας, μουσική, φωτογραφία κτλ)
-Περιβάλλον – Οικολογία – (περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, ανθρώπινες παρεμβάσεις, πηγές ενέργειας κτλ)
-Αειφορία – (περιβαλλοντική διαχείριση, βιωσιμότητα, επίπεδο διαβίωσης, οικονομική ευημερία κτλ)
-Εκπαίδευση – (καινοτόμες πρακτικές, εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, Τ.Π.Ε, διαπολιτισμικότητα, διαθεματικότητα κτλ)

Οι στόχοι του Μαθητικού Συνεδρίου

Η πραγματοποίηση του πρώτου μαθητικού συνεδρίου, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έχει τρεις κεντρικούς στόχους:

-Ο πρώτος στόχος  είναι να καλλιεργηθούν οι επικοινωνιακές και συνεργατικές δεξιότητες των μαθητών και μαθητριών και παράλληλα να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, τα πολυμέσα  και οι σύγχρονες μορφές παρουσίασης.
-Ο δεύτερος στόχος είναι να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του σχολείου και η διασχολική συνεργασία. Σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία αλλά και στη μεταξύ τους συνεργασία,  είναι μια από τις κύριες επιδιώξεις σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων.
-Ο τρίτος στόχος είναι η γνωριμία των μαθητών και των μαθητριών με τα βασικά χαρακτηριστικά ενός συνεδρίου, όπως είναι για παράδειγμα  οι συνεδρίες, οι ανακοινώσεις, ο διάλογος, τα πρακτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλους τους ρόλους που υπάρχουν σε ένα συνέδριο τους αναλαμβάνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9  Μαΐου στις 19.00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, σε ανοικτή εκδήλωση, με εισηγήσεις του Αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Παύλου Χαραμή και της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένης Αναστασοπούλου.