Οι Εξουσιαστές του Γιώργου Παπακώστα παρουσιάζονται στην Καρδίτσα

16/11/2019
image_print
18.00Ξενοδοχείο Άρνη

Το απόγευμα του Σαββάτου σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο ΑΡΝΗ – Θα μιλήσουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, ο Β. Νίκου Δικηγόρος και ο Π. Μπώλος φιλόλογος – Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.

Το βιβλίο του Καρδιτσιώτη ποιητή – συγγραφέα Γιώργου Παπακώστα Εξουσιαστές θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΡΝΗ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρη Πάτση και για αυτό θα μιλήσουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κών/νος Τσιάρας, ο κ. Βασίλης Νίκου Δικηγόρος και ο κ. Παρμενίων Μπώλος φιλόλογος. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Π. Σδρόλια Προισταμένη του Τμήματος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Παπακώστα

Ο ποιητής της νέας γενιάς Γιώργος Παπακώστας γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε με τον πατέρα του Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Μαρία στην Αθήνα, όπου συνέχισε τις σπουδές του, εργαζόμενος παράλληλα.

Οι πρώτες ποιητικές συλλογές του ήταν οι: «Γραμμές του Aιώνα», «Χαμένη Πολιτεία» και «Άγγελος της Λεωφόρου», ενώ στα πεζογραφήματά του καταγράφουμε τα έργα: «Γάμος Συν και Πλην», «Οδοιπορικό Αγάπης» και το ιστόρημα «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος Πόλεων».

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η πλούσια εργογραφία του Γιώργου Παπακώστα, εκφράζει τη διαρκή αγωνία για τον Κόσμο και τους ανθρώπους της Οικουμένης που τείνουν να καταποντιστούν στην παγερή αδιαφορία της σχετικότητας των πάντων και στη σκληρή απομόνωση του ατομισμού και της απομυθοποίησης κάθε αξίας. Ο Γιώργος Παπακώστας προσδιορίζει τα βήματα με τις επιταγές της αρχαιοελληνικής Παιδείας, για ένα κοινό μέλλον για την Ανθρωπότητα, φωτεινό και ουμανιστικό, θεμελιωμένο στον Έλληνα Λόγο –άρα Οικουμενικό– και στις διαχρονικές αξίες του Αληθινού, του Ωραίου και του Ιερού. Ο ποιητής, πιστεύει ακράδαντα ότι οφείλει να δώσει τ’ όραμα στον άνθρωπο πως πρέπει να πορεύεται ως συνειδητός πρωταγωνιστής, να βιώνει και να ενεργεί με βούληση ελεύθερη από το φόβο, τη βία και την ανέχεια, ώστε να γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή το όνειρο για μιαν Οικουμένη πανανθρώπινη, για μιαν Οικουμένη ίσων.

Στο πρόσωπό του πολλοί βλέπουν τον ποιητή – εκφραστή της Οικουμενικής Ελλάδος και των διαχρονικών Πανελλήνων που διάχυτα μνημονεύονται στα έργα του. Ο Ελληνιστής μεταφραστής ποιητικών συλλογών, Άγγλος καθηγητής, David John Connolly, αναφερόμενος στο ποιητικό έργο του Παπακώστα παρατηρεί χαρακτηριστικά: «Οι φιλόλογοι και οι φιλόσοφοι θα συζητούν και θα ερίζουν για το φιλοσοφικό στοχασμό και τα βαθύτερα μηνύματα των έργων του».

Στη σύγχρονη ποίηση, η απόφαση του Γιώργου Παπακώστα να επικαιροποιήσει εκ νέου την ελληνική αρχαιότητα, προβάλλοντας τα μοναδικής αξίας επιτεύγματά της σε οικουμενικό επίπεδο, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει την απαρχή ενός πανελληνίου, αλλά και πανανθρώπινου αιτήματος, η ποίηση όπως καταστεί, για άλλη μια φορά, η ζωοδότρα πηγή, ώστε να δει ο άνθρωπος τον Κόσμο με την ίριδα του Πνεύματος.