Ημερίδα με θέμα “Βαμβάκι: Αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού – Προοπτικές της Καλλιέργειας”

7/6/2013
image_print
Αίθουσα συνεδρίων του Περιφερειακού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Θεσσαλίας

Πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Α την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, με θέμα “Βαμβάκι: Αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού – Προοπτικές της Καλλιέργειας“.

Όπως ειπώθηκε, η μείωση του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, η προώθηση της συλλογικότητας στην καλλιέργεια και διαχείριση του προϊόντος και η οργανωμένη φυτοπροστασία που να βασίζεται στη στενή συνεργασία των καλλιεργητών με τους γεωπόνους των αρμοδίων Υπηρεσιών, συγκροτούν το αναγκαίο πλαίσιο μέσα από το οποίο το ελληνικό βαμβάκι μπορεί να ανακάμψει και να βγει από την σημερινή ανυποληψία.

Επιπρόσθετα, με πρωτοβουλία της Πολιτείας, θα πρέπει το Περιφερειακό Κέντρο Βάμβακος να μετατραπεί σε εθνικό πυρήνα υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για την παραγωγή πιστοποιημένου προϊόντος υψηλής ποιότητας. Ένα μεγάλο εγχείρημα που με τον κατάλληλο κεντρικό σχεδιασμό θα δώσει στο βαμβάκι μας την παλιά του αίγλη και τιμή στις διεθνείς αγορές.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Βάμβακος – Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “ΔΗΜΗΤΡΑ” και περιελάμβανε τις παρακάτω εισηγήσεις:

Να σημειωθεί ότι στην διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν και για την κυκλοφορία ενός νέου οικολογικού φαρμάκου για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού.

Στην ημερίδα τους συγκεντρωμένους αγρότες και επαγγελματίες του κλάδου χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Ηλίας Τρίγκας και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Βαγγέλης Μπούτας.