Η κοινωνική οικονομία απάντηση στην κρίση και μοχλός ανάπτυξης για την Καρδίτσα

5/5/2018
image_print
11.00 πμΕπιμελητήριο Καρδίτσας

Ημερίδα για το ρόλο της οργανώνει το Σάββατο 5 Μαΐου στις 11πμ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας ο Δήμος με την ΑΝΚΑ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, το Ε.Β.Ε. και τη Συνεταιριστική Τράπεζα ενόψει της κατάρτισης ενός Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για την περιοχή μας

Το σημαντικό ρόλο και τη συμβολή του συνεργατισμού και της κοινωνικής οικονομίας στην ανάπτυξη της περιοχής μας αναμένεται να αναδείξει η ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος και η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, 11πμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας στο πλαίσιο της δράσης «European Social Economy Regions 2018» που προκήρυξε η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ (DG GROW), μετά την έγκριση σχετικής πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Καρδίτσας.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει στην εκδήλωση το στέλεχος της μονάδας Clusters, Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας της DG GROW, κ. Karel Vanderpoorten.

Η ημερίδα αποτελεί στην ουσία την πρώτη από μια σειρά συναντήσεων εργασίας που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και αποσκοπούν στην κατάρτιση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους τοπικούς φορείς που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα περίπου μήνα.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Γ. Μπούκης, ο Δ/ντης της ΑΝ.ΚΑ κ. Β. Μπέλλης και εκπρόσωπος του Οικοσυστήματος Συνεργατισμού κ. Γ. Κονταξής σε κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν ενόψη της ημερίδας έδωσαν έμφαση στην δυναμική που εμφανίζει η κοινωνική οικονομία στην Καρδίτσα κατατάσσοντας την περιοχή μας σε πρωταγωνιστική θέση σε επίπεδο χώρας σ΄ αυτόν τον τομέα με πολλά επιτυχημένα παραδείγματα συνεργατικών προσπαθειών, δείγμα και της κουλτούρας συνεργατισμού που υπάρχει από παλιά στην περιοχή μας.

Κατά συνέπεια αποτελεί, -όπως επισημάνθηκε και από τους φορείς – ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας και έναν από τους πυλώνες, στον οποίο θα πρέπει να στηριχθεί η κατάρτιση ενός μακρόπνοου στρατηγικού σχεδίου, την οποία έχουν δρομολογήσει με ομόφωνη απόφασή τους οι φορείς, για να αποτελέσει τον μπούσουλα της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής μας για τα επόμενα χρόνια.

Η ημερίδα για την κοινωνική οικονομία και οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν- με πρώτη μια αντίστοιχη ημερίδα για τον τουρισμό – θα συμβάλουν όπως τόνισαν οι φορείς, ώστε σε πρώτη φάση να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση σε κάθε παραγωγικό τομέα, στη συνέχεια να αναλυθούν τα πλεονεκτήματα, αλλά και οι κίνδυνοι, ακολούθως να αναδειχθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές και σε επόμενο στάδιο να συνδιαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες να συγκλίνουν στο εξής σε έναν στόχο με ιεραρχημένες προτεραιότητες, όπως θα καθορίζονται από το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα συνταχθεί με την βοήθεια της ΑΝΚΑ.