‘‘Επιτύμβια ναυτικών και ναυαγών‘‘: βιβλιοπαρουσίαση

15/2/2019
image_print
7.00 μμ.ξενοδοχείο ‘Κιέριον‘

Φίλοι Μουσείου Πόλης Καρδίτσας

‘‘Επιτύμβια ναυτικών και ναυαγών‘‘: βιβλιοπαρουσίαση

μικρή […] συμβολή στη μελέτη των ανθρώπων που μόχθησαν παλεύοντας με τα κύματα κοντινών και μακρινών θαλασσών, καθώς και εκείνων που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας ή απλώς ταξιδεύοντας…

Με τα λόγια αυτά η αρχαιολόγος Ζίνα Ζωγράφου-Καραχρήστου εξηγεί τους λόγους της μακρόχρονης ενασχόλησής της με τα επιτύμβια μνημεία ναυτικών και ναυαγών από τον 6ο αι. π.Χ. μέχρι τον 3ο αι. μ.Χ. Πρόκειται για 100 περίπου επιτύμβια, τα περισσότερα ενεπίγραφες στήλες, οι οποίες βρέθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και σήμερα εκτίθενται σε 37 ελληνικά και 25 μουσεία της Ευρώπης και χωρών της μεσογειακής λεκάνης. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών με πρόλογο του καθ. Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, ο οποίος υπήρξε και ο επόπτης της κοπιώδους και εξαντλητικής αυτής έρευνας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του, στόχος της υπήρξε η μελέτη της ζωής στη θάλασσα, με έμφαση στην «τραγική απώλεια σωμάτων και ψυχών στην απεραντοσύνη του σκοτεινού βυθού».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι αρχαιολόγοι Μαρία Βαϊοπούλου, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, η Δρ. Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, επίτ. Διευθύντρια της Εφορείας Σπηλαιολογίας-Παλαιοανθρωπολογίας του ΥΠΠΟΑ και η συγγραφέας.

Με την εκδήλωση αυτή ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Πόλης ανοίγει έναν κύκλο εκδηλώσεων αφιερωμένο σε ‘‘εκ Καρδίτσης‘‘ επιστήμονες και γενικότερα ανθρώπους που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών εντός και εκτός Ελλάδας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ., στον ημιώροφο του ξενοδοχείου ‘Κιέριον‘ και στο πλαίσιό της ο Σύλλογος θα κόψει και την πίτα του για την καλή χρονιά.