Εγκαίνια έκθεσης: Στέλιος Μπακλαβάς: όνειρα οικεία / προσωπογραφίες εικαστικών

11/5/2018
image_print

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας παρουσιάζει την έκθεση:
Στέλιος Μπακλαβάς: όνειρα οικεία / προσωπογραφίες εικαστικών

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) παρουσιάζει την έκθεση: Στέλιος Μπακλαβάς: όνειρα οικεία / προσωπογραφίες εικαστικών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, στις 20:00.

Ο Στέλιος Μπακλαβάς (1963) είναι εικαστικός φωτογράφος. Σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Σταυράκου. Πραγματοποίησε αρκετές ατομικές και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει στο ενεργητικό του σημαντικές διακρίσεις από το MUSEE FRANCAIS DE LA PHOTOGRAPHIE, Paris – France (σε διαγωνισμό με θέμα: ο κόσμος στο δρόμο / 1994 & αγορές / 1995, οπότε έλαβε το 3ο βραβείο), το INSTITUT MUNICIPAL d’ ACCIO CULTUREL, Reus, Cataluña – Spain / 2002) και τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Κρήτη) / 2005. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του ΦΟΙΒΟΣ / Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων. Κατάγεται από το Φανάρι Καρδίτσας.

Παρουσιάζονται φωτογραφικά πορτρέτα εικαστικών καλλιτεχνών που προέρχονται από την ενότητα: όνειρα οικεία / προσωπογραφίες εικαστικών. Απαθανατίζει καλλιτέχνες που τους φωτογραφίζει και τους τοποθετεί μέσα στα ίδια τους τα έργα. Όπως σημείωνε με αφορμή την πρώτη τους εκθεσιακή παρουσίαση (Αθήνα 2002) ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο φωτογράφος: ‘’[…] θέλει η όποια του προσωπική δημιουργία να ζήσει μέσα από το επιλεγμένο εικαστικό έργο και από τον δημιουργό του. Για τον λόγο αυτό έχει πραγματοποιήσει μια σειρά φωτογραφήσεων όπου, χρησιμοποιώντας διπλή έκθεση, αναδεικνύει την ταύτιση ανάμεσα στο καλλιτεχνικό προϊόν και τον γεννήτορά του. Πρόκειται για πορτρέτα έργων αλλά και για φωτοζωγραφική προσώπων […]’’ Και πιο κάτω συμπληρώνει: ‘’ […] Ούτως ή άλλως η έκφραση του προσώπου επιχειρηματολογεί σχετικά με την αγιότητα του έργου κι αυτό είναι το σήμα κατατεθέν όλων των ζωγράφων. Πρόκειται γι΄ αυτή την περίφημη συνομοταξία των εικαστικών που έχει ταυτίσει την ύπαρξή της με την εικόνα συχνά ειδωλοποιώντας και τις δύο (ύπαρξη και εικόνα). Εδώ, νομίζω, ο Στέλιος Μπακλαβάς με ευαίσθητο και οξυδερκή τρόπο έκανε διάνα. Οι φωτογραφίες του είναι ειδωλοποιημένες προτομές που χλευάζουν το χρόνο απαιτώντας του να σταματήσει […]’’.

Έργα από αυτό το φωτογραφικό σύνολο παρουσιάστηκαν μετά την πρώτη τους έκθεση σε διάφορα φωτογραφικά φεστιβάλ και ομαδικές εκθέσεις, ενώ το 2015 ο Στέλιος Μπακλαβάς δώρισε 35 από αυτά στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, πρόκειται για τα έργα που παρουσιάζονται τώρα για πρώτη φορά στην πινακοθήκη.

Για ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη (τηλ.: 2441.0.79119 & 2441.0.79937 και email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr)

εγκαίνια: Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, στις 20:00
διάρκεια: 11 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2018

ώρες λειτουργίας:
Τρίτη & Παρασκευή: 9:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00
Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά