29/03/2013
image_print

???????????????????????????????-Το Σάββατο 30/3, από 10.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς

– Την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου προγραμματίζεται από το Δήμο, τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο η έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού – Ιατρείου που απευθυνεται σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους  πολίτες

Τη διοργάνωση εθελοντικής συγκέντρωσης φαρμάκων, το πρωί του Σαββάτου  30/3, στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, για τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου του Δήμου Καρδίτσας που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο χώρο του ΚΑΠΗ, την μεθεπόμενη εβδομάδα,  ανακοίνωσαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός, ο Γεν. Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Κων.Τάκας και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ιωαν. Γκορτσίλας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ελ. Αγραφιώτου, Χαρ. Παπαδημητρίου και Ουρ. Σούφλα, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Πρόνοιας κ. Θωμ. Τριανταφύλλου, ο Προϊστάμενος του ΚΑΠΗ Καρδίτσας κ.Απ. Ταξιάρχης και η κ. Ελ.Κουτσώνα, εκπρόσωπος συλλόγου εθελοντών που θα συμβάλει στη λειτουργία της νέας δομής.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός εισηγητικά τόνισε τα εξής:

“Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση βαθαίνει, επηρεάζοντας τη ζωή όλων και περισσότερων οικογενειών, αναδεικνύεται η αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ένα δίκτυοή δίκτυα αλληλεγγύης με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, το τελευταίο ιδίως διάστημα αναπτύσσεται και στην περιοχή μας ένα εθελοντικό κίνημα που είναι ελπιδοφόρο αποδεικνύοντας οτι η τοπική μας κοινωνία έχει ευαίσθητα αντανακλαστικά.

Ως Δημοτική Αρχή  προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων να  αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να στηρίξουμε κάθε αλλη προσπάθεια που στοχεύει στην ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη βοήθειας.

Έτσι λοιπόν διαπιστώνοντας οτι ο αριθμός των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές- φαρμακευτικές υπηρεσίες διαρκώς αυξάνεται, σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο Καρδίτσας  αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου που θα στεγαστεί στο χώρο του ΚΑΠΗ Καρδίτσας.

Το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο του Δήμου Καρδίτσας θα λειτουργεί σε πρώτη φάση κάθε Τρίτη και Πέμπτη και από ώρα 17.00- 20.00 με εθελοντές γιατρούς – φαρμακοποιούς, μέλη των οικείων Συλλόγων που θα εξυπηρετούν δέκα άτομα την ημέρα,  αλλά και εθελοντές πολίτες – μέλη εθελοντικών οργανώσεων στο έργο της διαχείρισης των ασθενών.

Οι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες θα απευθύνονται στην Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου μας, απ' όπου θα λαμβάνουν μια ειδική κάρτα που θα πιστοποιεί οτι δεν είναι ασφαλισμένοι ή οτι έχουν περιέλθει σε οικονομική αδυναμία και εν συνεχεία θα μπορούν να κλείνουν τηλεφωνικά ραντεβού με τους γιατρούς του Κοινωνικού Ιατρείου, οι οποίοι θα έχουν και τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων που οι ασθενείς θα λαμβάνουν από το Φαρμακείο που θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο με εθελοντές φαρμακοποιούς.

Οι ποσότητες φαρμάκων που έχουν συγκεντρωθεί ήδη απο τους φαρμακοποιούς επαρκούν για να καλύψουν την αρχική ζήτηση, αλλά όχι και για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την ενίσχυση του Φαρμακείου ο Δήμος Καρδίτσας, ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καρδίτσας προγραμματίζουν Εθελοντική Συγκέντρωση Φαρμάκων το Σάββατο 30/3 και από 10.00 -13.00 στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς,  όπου καλούμε όλους τους δημότες να φέρουν φάρμακα που δεν τους χρειάζονται πια, τα οποία να μην έχουν λήξει, φάρμακα που σχεδόν όλοι έχουμε στο σπίτι μας.Τα φάρμακα που θα συγκεντρωθούν θα αναλάβουν να τα ταξινομήσουν οι φαμακοποιοί του Κοινωνικού Φαρμακείου με την βοήθεια εθελοντών πολιτών.

Στην πορεία θα καθορίσουμε χώρο, όπου θα μπορούν οι πολίτες να δίνουν τέτοιου είδους φάρμακα σε μόνιμη βάση.

Είμαι αισιόδοξος οτι αυτή η προσπάθεια που ξεκινάμε, παρά τις δυσκολίες που αναμφισβήτητα υπάρχουν, θα αγκαλιαστεί από όλους τους Καρδιτσιώτες που χαρακτηρίζονται για την ευαισθησία τους το πνεύμα αλληλεγγύης και τη διάθεση προσφοράς και θα πετύχει.”

Ο Γεν. Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ.Κων. Τάκας αναφερόμενος στην επικείμενη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου διαβεβαίωσε οτι η δομή, η οποία θα λειτουργήσει με την εθελοντική συμμετοχή γιατρών-μελών του Ι.Σ.Κ. κάθε ειδικότητας  θα περέχει πλήρη επιστημονική εξυπηρέτηση και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. “ Δεν πρόκειται να γίνει καμία “έκπτωση” από τα υψηλά στάνταρ, με τα οποία ασκούν το λειτούργημά τους οι Καρδιτσιώτες γιατροί” τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε στο χώρο του ιατρείου, τις ώρες λειτουργίες του, θα βρίσκονται παθολόγος και παιδίατρος που θα έχουν δυνατότητα παραπομπής των ασθενών για περαιτέρω δωρεάν εξέταση από συναδέλφους τους άλλης ειδικότητας στα ιατρεία τους, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του οτι το εγχείρημα θα στηριχθεί από όλους, τόσο ηθικά, όσο και με δωρεές.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ιωαν. Γκορτσίλας τόνισε οτι βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να εξυπηρετηθούν οι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα λόγω της κρίσης, αλλά και της ακολουθούμενης πολιτικής στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου. “Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σ' αυτό. Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε μια υπάρχουσα δομή, αλλά να καλύψουμε  ένα κενό που αφήνει το κράτος” τόνισε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ελπίδα οτι η ανταποκριση και συμμετοχή του κόσμου θα “γιγαντώσει” αυτό το εγχείρημα.