11/06/2015
image_print

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΩΤΗΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία INFOCYCLE για την διοργάνωση της σημερινής εσπερίδας στην πόλη μας,  με θέμα την ορθή διαχείριση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), καθώς και τους ειδικούς επιστήμονες που θα μας αναλύσουν όλες τις πτυχές του θέματος. Ένα θέμα που μας αφορά όλους, καθώς σχετίζεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας.

Ως Δήμος Καρδίτσας, έχοντας επίγνωση των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη μεταχείριση των παλιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ως κοινών απορριμμάτων πού είτε πετιούνταν σε κάδους είτε αφήνονταν στη διάθεση των γυρολόγων – παλιατζήδων που τα συνέλεγαν, επιδείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού.

Έτσι, εκτός του κοντέινερ που υπάρχει στο ΚΔΑΥ Αρτεσιανού, λειτουργώντας αποτρεπτικά κατά κάποιο τρόπο, λόγω της απόστασης, στο χώρο του Αμαξοστασίου του Δήμου τοποθετήθηκε κοντέινερ, όπου οι δημότες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες προσέρχονται και εναποθέτουν τις  παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές τους. Η ΙNFOCYCLE, με την οποία οφείλω να πω ότι συνεργαζόμαστε άψογα,αναλαμβάνει στη συνέχεια τη συλλογή,τη μεταφορά, την αποθήκευση, το διαχωρισμό και την επεξεργασία των συσκευών αυτών με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Το κέρδος για το Δήμο μας απ' αυτή τη διαδικασία είναι διπλό, καθώς προστατεύεται το περιβάλλον και ταυτόχρονα μειώνουμε το κόστος της διάθεσης των κοινών απορριμμάτων, με τα οποία συνήθως αναμειγνύονταν -τουλάχιστον οι μικρότερες σε όγκο συσκευές – και τα οποία, όπως είναι γνωστό, πληρώνουμε με τον τόνο για να τα οδηγήσουμε στον ΧΥΤΑ.  

Με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας, θέση που υπηρέτησα και τη διετία 2009-2010 θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και κάποιες διαπιστώσεις για τη γενικότερη πορεία της ανακύκλωσης στην περιοχή μας που συστηματικά άρχισε να εφαρμόζεται με την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δυτικής Θεσσαλίας στην Τοπική Κοινότητα Αρτεσιανού πριν δέκα (10) χρόνια περίπου.

Ο Δήμος Καρδίτσας ήταν από τους πρώτους Δήμους της χώρας που εφάρμοσε την ανακύκλωση, με σημαντικά οφέλη για την περιοχή μας:

Πριν λίγες ημέρες σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) αρχίσαμε να υλοποιούμε ειδική δράση, για την ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών,τοποθετώντας σε πρώτη φάση 17 ειδικούς  κάδους στο κέντρο της πόλης και μόλις προχθές άλλους  8 σε κέντρα διασκέδασης, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής για να ρίχνουν μπουκάλια και άλλες γυάλινες συσκευασίες.

Η αναγκαιότητα της δράσης αυτής προέκυψε από τη διαπίστωση ότι στα κεντρικά σημεία της πόλης και στα κέντρα διασκέδασης, το σύστημα των κάδων ανακύκλωσης δεν επαρκεί για την συλλογή των χιλιάδων μπουκαλιών και άλλων άδειων γυάλινων συσκευασιών, λόγω του μεγάλου όγκου και ποσότητάς τους, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος να μένει εκτός των μπλε κάδων ή να καταλήγουν στους κάδους των κοινών απορριμμάτων.

Ο Δήμος Καρδίτσας τα τελευταία χρόνια ανέλαβε ή προώθησε πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση και άλλων υλικών. Συγκεκριμένα:

Είναι αλήθεια ότι, παρά το πολύ ενθαρρυντικό ξεκίνημα της ανακύκλωσης στην περιοχή μας το Νοέμβρη του 2005 και τη συνεχιζόμενη αύξηση του βάρους των ανακυκλώσιμων υλικών μέχρι και το 2010, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική, θα τολμούσα να πω, πτωτική πορεία.

Σίγουρα μια από τις αιτίες είναι η κρίση, που οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης, αλλά και ανάγκασε πολλούς συνανθρώπους μας, να αφαιρούν ανακυκλώσιμα υλικά από τους κάδους αναζητώντας ένα εισόδημα πουλώντας τα. Διαπιστώνεται όμως ότι έχει ατονήσει και η διάθεση των πολιτών να κάνουν διαλογή στην πηγή και να ξεχωρίζουν τα οικιακά από τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Αυτό το φαινόμενο δεν μπορούμε να το αποδώσουμε στην κρίση.

Η έλλειψη κάδων και η έλλειψη προσωπικού, εξαιτίας των γνωστών οικονομικών δυσκολιών, είναι μια άλλη αιτία. Αν δίπλα σε κάθε πράσινο κάδο είχαμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε κι ένα μπλε, τα αποτελέσματα θα ήταν σαφώς καλύτερα. Η  Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και μας χορήγησε επιπλέον μπλε κάδους  αυξάνοντας έτσι  τον αριθμό τους όμως ακόμα χρειάζονται πάρα πολλοί,για να καλύψουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης.

Η καθαριότητα είναι πρωτίστως θέμα παιδείας και σ' αυτόν τον τομέα, με την ιδιότητα του δασκάλου, θέλω να επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ελαχιστοποιηθεί τα περιβαλλοντικά προγράμματα που αναλάμβαναν οι εκπαιδευτικοί στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης.

Πιστεύω ότι η καθαριότητα και ειδικότερα η ανακύκλωση είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα, στο οποίο πρέπει να μυήσουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία, αν θέλουμε ως κοινωνία να κάνουμε βήματα μπροστά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιβάλλεται να δοθεί έμφαση σε περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως επίσης απαιτείται να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του συνόλου των πολιτών με καμπάνιες και ημερίδες. Προς αυτή  την κατεύθυνση ως Δήμος, επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους φορείς και τις εταιρείες διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, ιδιαίτερα δε με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Σας ευχαριστώ