Επίσκεψη του πρόεδρου της Ε.Σ.Ε.Ε. στο Δήμο Καρδίτσας

10/04/2014
image_print

Με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασ. Κορκίδη που πραγματοποιεί περιοδεία στη Θεσσαλία, συναντήθηκε την Πέμπτη 10/4 ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός.

Τον κ. Κορκίδη κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο συνόδευε η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Φιλ. Κωτούλας, Στ. Παπαγεωργίου, Χ. Παπαδημητρίου και  Ουρ. Σούφλα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Σωτ. Γούλας και Λ. Τσιούκης και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας κ. Δημ. Κανούτα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Παπαλός παρουσίασε σε αδρές γραμμές την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής  για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου που καταβλήθηκε, όπως είπε, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αλλά και την Αυτοδιοίκηση ειδικότερα.

Ο Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση του χρέους του Δήμου από τα 54 στα 38 εκ. Ευρώ, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθούν στο ελάχιστο οι δημότες και ειδικότερα ο εμπορικός κόσμος, καθώς τα τέλη παρέμειναν σταθερά και στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλους δήμους , ενώ δεν λήφθηκε κανένα νέο δάνειο. Παράλληλα, όπως είπε, αξιοποιήθηκε κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής, με το τεχνικό πρόγραμμα του 2014 να ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ περίπου.

“Ήταν μια τιτάνια προσπάθεια, σε μια σύντομη δημοτική περίοδο τριών ετών, επώδυνη και με θεσμικές δυσλειτουργίες. Σταθήκαμε όμως με αξιοπρέπεια και καταφέραμε να καταστήσουμε το Δήμο Καρδίτσας βιώσιμο με βάση τα μακροκοικονομικά του στοιχεία”.

Ο κ. Κορκίδης αναγνώρισε τη σημασία της μείωσης του χρέους του Δήμου για τη βιωσιμότητά του και μάλιστα σε μια μεταβατική, όπως τη χαρακτήρισε περίοδο, λόγω της εφαρμογής του Καλλικράτη, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης και ευρύτερα του Δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό τομέα για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ.), ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί κατά τη γνώμη του σε δύο πυλώνες: Την αγροτική παραγωγή και τη ναυτιλία.

Όσον αφορά τον εμπορικό κόσμο ο κ. Κορκίδης επισήμανε οτι η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να εστιαστεί στην διαμόρφωση των ιστορικών εμπορικών κέντρων των πόλεων, ώστε να είναι ελκυστικότερα, καθώς και στην δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την εξαγωγή τοπικών προϊόντων με σήμα ποιότητας.

Ο  κ. Κορκίδης εκτίμησε οτι μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όπου απαιτούνται προσεκτικά βήματα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.