Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

23/09/2015
image_print

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ &
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
(Δ.Ο.Π.Α.Κ.)                                                                                               ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
                                                                                                                  Καρδίτσα : 23. 9. 2015
διεύθυνση αλληλογραφίας: τ.θ.: 60
διεύθυνση πινακοθήκης: Β. Τζέλλα και Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα
τηλ.: 2441.0.79119 & 2441.0.79937
fax: 2441.0.79982 & 2441.0.42730
email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr
πληροφορίες: Μαρία Γιαννέλου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά είναι το γενικό σύνθημα, με το οποίο οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης της Ευρώπης υπηρετούν με τις εκδηλώσεις τους τον θεμελιώδη σκοπό του θεσμού που είναι πάντοτε η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Για την διετία 2015 – 2016 το κεντρικό θέμα είναι αφιερωμένο στο δίπολο Βία και Ανεκτικότητα.

Η βία ως οικολογική ανισορροπία, ως κοινωνική, ιδεολογική και καταναλωτική παράμετρος, ως σωματική και ψυχολογική συνθήκη. Προκαλεί πόνο, φόβο, γήρας, σύγχυση, φθορά, αρρώστια, θάνατο, καταστολή, στέρηση ελευθερίας σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής. Αναστέλλει, αλλά και κινητοποιεί, καθώς ωθεί σε ένα διαρκές και ζωοποιό παιγνίδι δράσης – αντίδρασης και πάλι δράσης… Διαρκείς ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα κοντά στο σημείο κοινωνικού βρασμού. Προσπάθεια επιβίωσης, αλλά και επιβολής. Πλεονεξία και καθυπόταξη. Θέματα εξουσίας στην φύση, την εργασία, την κοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις όλων των μορφών. Διαρκείς τριβές, πολλαπλές μορφές ετερότητας, δυναμική αρμονία που θεμελιώνεται στην επικοινωνία, την αποδοχή, την πολυφωνία και την κοινωνική πολυχρωμία.

Για την φετινή της συμμετοχή η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας προτείνει μία έκθεση με έργα από την δική της εικαστική συλλογή. 53 έργα που σκιαγραφούν και σχολιάζουν το βασικό ζήτημα του φετινού εορτασμού. Οι 29 δημιουργοί που τα έργα τους συγκροτούν την έκθεση, είναι οι: Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιώργος Βαλταδώρος, Εύα Βασδέκη, Κωνσταντίνος Βρυττιάς, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Γιολδάσης, Γιώργος Γούλας, Φωτεινή Γουσέτη, Ευγενία – Πατρίτσια Δεληγιάννη, Τάσος Δήμου, Τάσος Ζωγράφος, Σαράντης Καραβούζης, Ανδριάνα Κώτση, Λογό (Γιάννης Λογοθέτης), Σταμάτης – Παναγιώτης Μεταξάς, Κυριάκος Μορταράκος, Βούλα Μούλου – Δούλη, Εύα Μπέη, Γεώργιος Πάλλης, Θεόδωρος Πάντος, Κώστας Παύλου (Πωλ), Θόδωρος Παπαγιάννης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Παντελής Σαμπαλιώτης, Χρήστος Σκόνδρας, Ορέστης Συμβουλίδης, Κώστας Τσώλης, Δημήτρης Χρηστίδης και Μαρία Χαλκιά.

sampaliotis-kaioymeno-poihmaΜε την έκθεση αυτή ο Δήμος Καρδίτσας και η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας επιθυμούν -παράλληλα με τον κεντρικό της θεματικό προβληματισμό- να αποτίσουν φόρο τιμής στον Παντελή Σαμπαλιώτη (Αγιοπηγή Καρδίτσας, 1955 – Βερολίνο, 2011), τον αυτοδίδακτο συμπολίτη μας καλλιτέχνη που με ελεύθερες σπουδές κατέκτησε τον προσωπικό του κώδικα καλλιτεχνικής έκφρασης. Από την εγκαυστική τεχνική και την βυζαντινή τέχνη, την παραστατική και την ανεικονική ζωγραφική, την γλυπτική αλλά και την τέχνη των κατασκευών, όπου συνδυάζονται ετερόκλητα υλικά. Διαρκής αναδίφηση στην αρχαία ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία, τους νόμους της φύσης (έλξεις, δίνες, ροπές), αλλά και τις μνήμες από τον τόπο καταγωγής του. Εμμονική διαπραγμάτευση ιδεογραμμάτων: γη, αέρας, νερό, πυρ, και αιθέρας· ένας αναγεννησιακός άνθρωπος που διαρκώς επανέρχεται στην ερμηνεία του κόσμου της προεπιστημονικής εποχής. Πολύτιμα δάνεια στοιχεία από την τέχνη άλλων χρονικών στιγμών, αλλά και των πολλών σταθμών στις περιηγητικές του διαδρομές σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μπλε, κόκκινο, μαύρο και χρυσό -τα χρώματα που αγαπάει ιδιαίτερα· τους δίνει το βάθος, την πυκνότητα και την ένταση της επιλογής του κι έτσι δημιουργεί τις δικές του αποχρώσεις. Σταδιακά όλο και πιο εμφανής η προτίμησή του σε φυσικά υλικά: αλάτι, κερί, σπόροι, χώμα κ.ά. Μικτά υλικά και μικτές τεχνικές μετουσιώνονται και δίνουν υλική υπόσταση στον προσωπικό προβληματισμό και το εικαστικό του σύμπαν. Αυτοσυγκράτηση κι ελευθερία, κίνηση και δυναμισμός, ρυθμικότητα και χειρονομιακή διαπραγμάτευση, αινιγματικότητα και διαφάνεια. Μία διαρκής διαντίδραση και ανατροφοδότηση της πνευματικής σύλληψης και της υλικής της διαπραγμάτευσης. Προσηλωμένος στην τέχνη του, αλλά και ανοιχτός στις διαρκείς προκλήσεις, ο Παντελή Σαμπαλιώτης στάθηκε διχασμένος και μαζί ειλικρινά ταμένος στην ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς και στην διδασκαλία της τέχνης. Η έκθεση αυτή είναι μία απόδοση μνήμης για τον διεθνή καλλιτέχνη που φέτος θα συμπλήρωνε τα 60 του χρόνια και το 2016 η απουσία του θα γεμίζει ήδη 5 χρόνια.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως την 28η Νοεμβρίου 2015. Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας είναι:

Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά

pinakithiki-2015


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ