06/11/2014
image_print

Σχετικά με τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή κλήσεων που εστάλησαν τις τελευταίες ημέρες από το Δήμο Καρδίτσας  προς τους πολίτες και τις εύλογες απορίες και ερωτήματα των αποδεκτών, διευκρινίζονται τα εξής:
Ο αριθμός των ειδοποιητηρίων που αφορούν κυρίως παραβάσεις της πενταετίας 2009-2013 ξεπερνά τις 30.000  και αφορά περίπου 10.000 αποδέκτες.
Για την αποστολή τους ακολουθήθηκε η πάγια διαδικασία που ακολουθείται μετά από τη βεβαίωση της παράβασης και την αναγραφή της κλήσης μέχρι την αποστολή της στον υπόχρεο, η οποία είναι η εξής:
α. Η Τροχαία συλλέγει τις κλήσεις, τις ταξινομεί ανά Δήμο στα όρια του οποίου συντελέστηκε η παράβαση και περίπου κάθε μήνα τις αποστέλλει στον αντίστοιχο Δήμο για την είσπραξή τους.
β. Ο Δήμος, στη συνέχεια, πρέπει να τις καταχωρήσει στο ηλεκτρονικό σύστημα και  όσες έχουν ονοματεπώνυμο να τις αποστείλει στη διεύθυνση του παραβάτη για πληρωμή και τις υπόλοιπες που δεν έχουν ονοματεπώνυμο, παρά μόνο τον αριθμό του αυτοκινήτου, να τις αποστείλει στο Υπουργείο Μεταφορών.
γ. Το Υπουργείο μετά από εύλογο χρονικό διάστημα επιστρέφει τις καταστάσεις με τα πλήρη στοιχεία του κατόχου του αυτοκινήτου.
δ. Στη συνέχεια η Υπηρεσία συντάσσει την επιστολή και την αποστέλλει στον υπόχρεο όπου τον ενημερώνει για την υποχρέωση πληρωμής της.   
Στον Δήμο Καρδίτσας η καταχώρηση των στοιχείων στο μηχανογραφικό σύστημα γινόταν με αργούς ρυθμούς, χωρίς αυτά τα στοιχεία να αποστέλλονται σταδιακά στο Υπουργείο. Με την ολοκλήρωση της καταχώρησης του συνόλου των κλήσεων της 5ετίας 2009-2013, έγινε τον περασμένο Ιούνιο η αποστολή στο Υπουργείο Μεταφορών και στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο απέστειλε τα πλήρη στοιχεία όλων των κατόχων των κλήσεων. Με την παραλαβή των στοιχείων η Υπηρεσία ξεκίνησε, ως όφειλε, έναν αγώνα δρόμου σύνταξης και αποστολής των επιστολών που, όπως προαναφέρθηκε, ξεπέρασαν τις 10.000.

Τα κυριότερα ερωτήματα των πολιτών είναι τα εξής:

1. Μπορούσε η Υπηρεσία να μην αποστείλει τις κλήσεις;
Η απάντηση είναι σαφέστατα ΟΧΙ. Μη αποστολή των κλήσεων σημαίνει παράβαση καθήκοντος για τον Διευθυντή Οικονομικών, τον Προϊστάμενο Εσόδων, παραπομπή τους και άμεση διαθεσιμότητα. Το ίδιο και για τους αιρετούς προϊσταμένους τους.
2. Θα πρέπει να πληρωθούν οι κλήσεις;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μέχρι 8-12-2014, θα πρέπει να τακτοποιηθεί η οφειλή.
3. Τι γίνεται αν δεν πληρωθεί η κλήση στο Δήμο μέχρι την παραπάνω προθεσμία ;
H οφειλή βεβαιώνεται υποχρεωτικά και αρχίζουν να τρέχουν οι προθεσμίες για τις προσαυξήσεις.
4. Κι αν παρόλα αυτά δεν πληρωθεί η κλήση;
Η απάντηση είναι στέρηση Δημοτικής και φορολογικής ενημερότητας στον οφειλέτη.
5. Ενήργησαν σωστά οι Δημοτικές Αρχές;
Η απάντηση είναι ότι η διαδικασία είναι υπηρεσιακή κι όχι πολιτική. Ορθά έστω και με καθυστέρηση η υπηρεσία επί απελθούσας δημοτικής αρχής διεκπεραίωσε την καταχώρηση και εξεύρεση των στοιχείων των κατόχων των αυτοκινήτων. Επίσης ορθά  η διοίκηση επί παρούσας δημοτικής αρχής απέστειλε τις κλήσεις. Όπως προαναφέρθηκε κάθε άλλη επιλογή θα ήταν παράβαση καθήκοντος – δίωξη για όλο τον μηχανισμό είσπραξης.
6. Είναι υπαρκτές οι κλήσεις;  
Όλες οι κλήσεις είναι υπαρκτές. Υπάρχουν όλες οι πρωτότυπες κλήσεις στο Δήμο. Επίσης όλες οι κλήσεις αναγράφουν, ημερομηνία, ώρα, διεύθυνση βεβαίωσης παράβασης, ονοματεπώνυμο οργάνου.
7. Υπάρχουν λάθη;
Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99% τα στοιχεία είναι σωστά. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κάποιο λάθος στην καταχώρηση. Όμως από την ώρα που υπάρχουν όλες οι πρωτότυπες κλήσεις εύκολα μπορεί να απαντηθεί κάθε απορία ή να διορθωθεί το όποιο λάθος, αν και εφ’ όσον υπάρχει.
8. Έχω πληρώσει την κλήση και μου ήρθε ως απλήρωτη και έχω χάσει τη απόδειξη τι κάνω;
Αν η κλήση έχει πληρωθεί, υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Επικοινωνείτε με την υπηρεσία, η οποία διαπιστώνει από τα αρχεία του Ταμείου, αν η συγκεκριμένη κλήση είναι πληρωμένη και έχει αποσταλεί εκ παραδρομής.
9. Πέραν από το νόμιμο, είναι ηθικό να πληρώσω την κλήση;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών πλήρωσε τις κλήσεις του εντός 10ημέρου, όπως προβλέπει ο νόμος, καταβάλλοντας το μισό τίμημα. Κάθε άλλη επιλογή θα αποτελούσε ύβρη απέναντι σε αυτόν τον συνεπή δημότη.