Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες!!!

27/06/2018
image_print

Οι μέλισσες ήταν το αντικείμενο του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε της Τρίτη 26 Ιουνίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται σε περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή, τις συνέπειες της οποίας δεν συνειδητοποιούμε: εξοντώνονται οι μέλισσες. Αν χαθούν οι μέλισσες πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι απαραίτητα στον άνθρωπο δεν θα μπορούν να υπάρξουν. Στόχος, λοιπόν, αυτού του εργαστηρίου και των υπόλοιπων που είναι αφιερωμένα στις μέλισσες είναι να γνωρίσουμε τη μέλισσα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, να συλλέξουμε κάποια δεδομένα για τις συνήθειες της, για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις μέλισσες κλπ.

Ειδικότερα οι κήποι για τις μέλισσες και τα σπίτια ή τα ξενοδοχεία, όπως ονομάζονται, για τις μέλισσες είναι πρακτικές που κυρίως εφαρμόζονται στις πόλεις, όπου το λίγο έως καθόλου πράσινο δεν επιτρέπει την εμφάνιση πληθυσμών μελισσών.

Η παρουσίαση του καταπληκτικού βιβλίου “Μέλισσες’ του Piotr Socha, από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη ενθουσίασε τα παιδιά, ενώ βλέποντας φωτογραφίες έμαθαν για την ανατομία της μέλισσας. Η συμβολή του μελισσοκόμου Κυρίου Στέφανου Σέμπρου, που ενημέρωσε και μοιράστηκε την γλυκιά του ενασχόληση με τα παιδιά, δείχνοντάς τους το σπίτι της μέλισσας, μια κυψέλη, ήταν μεγάλη!!!

Διαβάσαμε απόσπασμα του βιβλίου «Μάγια η μέλισσα» του Μπόνσελς, σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη, από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη, είδαμε ντοκιμαντέρ σχετικό με τις μέλισσες από τη σειρά της Disney «Ο κόσμος των ζώων» και χαλαρώσαμε με την αγαπημένη «μάγια τη μέλισσα» των κινουμένων σχεδίων.

Αποκορύφωμα της δράσης ήταν η κατασκευή ξενοδοχείου και διαφόρων ειδών φωλιάς για μέλισσες, ενώ στο τέλος, το κάθε παιδί φύτεψε το δικό του γλαστράκι με λουλούδια που είναι φιλικά προς τις μέλισσες, όπως δεντρομολόχα ,δεντρολίβανο, γεράνι. κ.α.!!!

Ευχαριστούμε πολύ τον Μελισσοκόμο Κύριο Στέφανο Σέμπρο, που αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο του για να δείξει στα παιδιά μια κυψέλη και να τα δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το «γλυκό» αυτό έντομο!

Τη Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών Αγίου Νικολάου, Λάκας Μαντζάρα και «Παυσιλύπου»., σειρά έχουν ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι κάνω κάθε μέρα; Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί; Θα το μάθουν τα παιδιά που θα επισκεφτούν τις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», «Αγγελική Βαρελλά και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού»!

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link: https://goo.gl/forms/UsoM82muyS2rERKl1

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!