Ένας χώρος στα μέτρα μου

29/06/2018
image_print

Συνεχίστηκε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, την Τετάρτη 27 Ιουνίου, με όμορφες δραστηριότητες που ενθουσίασαν τα παιδιά, η 7η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα της ημέρας ήταν: ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ. Την αρχή του βασικού σχεδιασμού της ανθρωπομετρίας, δηλαδή πώς τα έπιπλα και τα αντικείμενα, είναι σχεδιασμένα για τις ανθρώπινες διαστάσεις γνωρίσαμε στις βιβλιοθήκες σήμερα.

Διαβάσαμε το βιβλίο «Ο Πομελό μεγαλώνει» της Ramona Badescu από τις εκδόσεις Κόκκινο και είδαμε γνωστούς ήρωες των παραμυθιών, όπως η Χρυσομαλλούσα, ο Γκιούλιβερ, κ.α.

Στη συνέχεια μετρηθήκαμε στο ύψος, μετρήσαμε το ύψος των αντικειμένων που μας περιβάλλουν, καταγράψαμε δεδομένα και με βάση αυτό είδαμε αν τα έπιπλα της βιβλιοθήκης είναι στα μέτρα μας κι αν σε σχέση με αυτά, είμαστε γίγαντες ή νάνοι!!!

Έπειτα τα παιδιά έφτιαξαν σε χαρτί του μέτρου και με μαρκαδόρους που μας χάρισε το ΙΚΕΑ Θεσσαλίας το περίγραμμά τους και μπήκαν σε υψομετρική σειρά όπως οι θρυλικοί… Ντάλτονς!!!

Στο τέλος με χαρτόνια, γλωσσοπίεστρα κι άλλα υλικά τα παιδιά κατασκεύασαν έπιπλα στα μέτρα αγαπημένων τους μινιατούρων ή παιχνιδιών!!!

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου, ολοκληρώνεται η δεύτερη εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας Αγίας Παρασκευής, Παυσιλύπου και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού»., με ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και τους παιδικούς Ντετέκτιβς. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος.

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://goo.gl/forms/UsoM82muyS2rERKl1

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!