Έναρξη του β’ κύκλου των καλοκαιρινών δράσεων, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

20/08/2022
image_print

Ξεκινάνε τη Δευτέρα 22 Αυγούστους στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι καλοκαιρινές δραστηριότητες, του δεύτερου κύκλου των καλοκαιρινών δράσεων και της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!».

Η εβδομάδα που πέρασε, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ήταν μια χαλαρή εβδομάδα που όμως μαζί με τα παιδιά κάναμε το «Σημεία Ανάγνωσης», ένα παιχνίδι βασικών ερωτήσεων «ποιος, που, πότε, πως, τι και γιατί». Ένα πρόγραμμα που σχεδίασαν οι Ειρήνη Βοκοτοπούλου και ο Δημήτρης Χαλκιόπουλος για λογαριασμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Διαβάσαμε το πολύ ωραίο και βασισμένο σε αληθινά γεγονότα βιβλίο της Jeanette Winter «Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι παίξαμε το παιχνίδι των ερωτήσεων, λέγοντας όλες τις εμεπιρίες μας από βιβλία που διαβάσαμε, ήρωες, τόπους, συναισθήματα. Τέλος για αποφόρτιση το επιτραπέζιο που σχεδίασε η φίλη μας Ελένη Σβορώνου για λογαριασμό της wwf «Κυκλαδούπολη» ήταν ότι καλύτερο για μετά τις διακοπές μας!!!

Από τις 22 Αυγούστου και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα τιμήσουμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την πρόσφατα εκλιπούσα αγαπημένη μας συγγραφέα και φίλη Αγγελική, Βαρελλά, ενώ θα γίνει και η επίσημη τελετή λήξης της καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας κι ένα μικρό αφιέρωμα στα βιβλία που αγαπά ιδιαίτερα ο Κινηματογράφος!!!

Έτσι από Δευτέρα μέχρι και Τετάρτη στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου», συνοικιών «Λάκας Μαντζάρα», «Αγίου Φανουρίου», Αγίου Νικολάου και Δημοτικών Διαμερισμάτων «Αρτεσιανού» και «Παλαιοκκλησίου» θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», μια επέτειος εθνική, μια τραγωδία.

Οι παιδικές βιβλιοθήκες στις καλοκαιρινές διαδρομές ανάγνωσης και δημιουργικότητας, αγκαλιάζουν τις Χαμένες Πατρίδες, κάνοντας τη μνήμη και τον πόνο του Μικρασιατικού Ελληνισμού, δύναμη και πηγή. Μέσα από δύο συγκλονιστικά βιβλία, την «Υπόσχεση» της Anna Conomos, από τις εκδόσεις Ποταμός και το «Μέσα στις φλόγες» της Διδώς Σωτηρίου, των εκδόσεων Κέδρος, μιας σημαντικής λογοτέχνιδας, η οποία, έχοντας βιώσει το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής , περιγράφει στο απόσπασμα «Οι πρόσφυγες», πώς ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, διωγμένος, κυνηγημένος από τους Τούρκους, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα..

Στις βιβλιοθήκες προτείνουμε μια εναλλακτική μορφή μάθησης, όπως το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Περάσματα», ένα , βιωματικό εργαστήρι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπου τα παιδιά καλούνται να νιώσουν, τί σημαίνει να ανατρέπονται τα πάντα στη ζωή σου, τον φόβο, την καταδίωξη, την ανασφάλεια. Επίσης θα χρωματίσουμε ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Σμύρνης, των κτιρίων και των ανθρώπων της, πριν από την καταστροφή της….

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!