Ένα ικανοποιητικό δίκτυο απινιδωτών απόκτησε η πόλη της Καρδίτσας

09/02/2021
image_print

Με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής τοποθετήθηκαν πέντε νέες συσκευές σε επίκαιρα σημεία

Η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που έκανε τη σχετική δωρεά, προχώρησε στην  τοποθέτηση  απινιδωτών σε διάφορα επίκαιρα σημεία της πόλης. Στόχος της όλης δράσης είναι η καλύτερη  προστασία της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου μας. Την όλη διαδικασία της εξεύρεσης χώρων και της τοποθέτησης ανέλαβε κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμαρχο κ. Β. Τσιάκο, ο αντιδήμαρχος διοικητικών θεμάτων κ. Αριστ. Σπάνιας. Οι απινιδωτές τοποθετήθηκαν στους εξής χώρους:

  1. Δημαρχείο 2οςόροφος
  2. Παραχωρήθηκε Πυροσβεστική υπηρεσία
  3. Κεντρική Πλατεία  στην πιάτσα ΤΑΧΙ
  4. Παυσίλυπο στο αναψυκτήριο
  5. Πλατεία Λάππα στο café Gallery

Η τοποθέτηση έγινε κατόπιν υπόδειξης των σημείων από το ΕΚΑΒ Καρδίτσας. Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί για την συνεργασία το ΕΚΑΒ Καρδίτσας, την Πυροσβεστική υπηρεσία, την πιάτσα των ΤΑΞΙ στην Κεντρική Πλατεία, τον κ. Φ. Μακρή ιδιοκτήτη της café Gallery στην πλατεία Λάππα. Με την προσθήκη αυτών των απινιδωτών και  σε συνδυασμό  με τους απινιδωτές  που βρίσκονται  στο παλαιό κλειστό γυμναστήριο, στο νέο κλειστό γυμναστήριο, στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς στον Ερυθρό Σταυρό και στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας  δημιουργήθηκε ένα δίκτυο απινιδωτών  που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της  πόλης μας. Στόχος του Δήμου είναι να το επεκτείνει και σε άλλες περιοχές.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Τσιάκος με δήλωση του ευχαριστεί τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη δωρεά και τονίζει ότι οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής πάντοτε έχουν ως κεντρική στόχευση τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας ενώ πάντα προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τι είναι οι απινιδωτές

Οι απινιδωτές είναι για ενήλικες,  αυτόματοι, ασφαλείς  και φυσικά χρησιμοποιούνται από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους πολίτες και μπορούν να σώζουν  ανθρώπινες  ζωές . Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας θα γίνουν  εκπαιδευτικά σεμινάρια με τη συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας, του Ιατρικού συλλόγου και του Ερυθρού Σταυρού. Σχετικά θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ενημέρωσης των πολιτών.

Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία σε συνεργασία με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ. Οι απινιδωτές χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Στους χειροκίνητους και τους αυτόματους. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης. Σύμφωνα με τα σύγχρονα στατιστικά η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) που αντιμετωπίζεται με απινίδωση και αναζωογόνηση στα πρώτα 3-5 λεπτά έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75% ενώ είναι σημαντική η κατανόηση πως κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%. Οι παραπάνω πληροφορίες αποδεικνύουν στην σπουδαιότητα ύπαρξης των απινιδωτών σε πολυσύχναστα μέρη όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια, γήπεδα, σχολεία κλπ.