Έμφαση στην ανακύκλωση δίνει ο Δήμος Καρδίτσας

14/10/2015
image_print

Οργανώνει την Πέμπτη 15/10 και την Παρασκευή στην Κεντρική Πλατεία διήμερη ενημερωτική καμπάνια με στόχο να “τονωθεί” η εφαρμογή της

Στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των δημοτών και ιδιαίτερα των μαθητών στο ζήτημα της ανακύκλωσης, η εφαρμογή της οποίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια, στοχεύει ο Δήμος Καρδίτσας και για τον σκοπό αυτό σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), θα πραγματοποιήσει διήμερη ενημερωτική καμπάνια, την Πέμπτη 15/10 και την Παρασκευή 16/10 με ειδικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία.

Ενόψει της καμπάνιας ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Σωτ. Αντωνίου παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.

“ Η Καρδίτσα είναι από τις πρώτες πόλεις που εφάρμοσε την ανακύκλωση με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κάμψη. Τα στοιχεία του ΚΔΑΥ Αρτεσιανού δείχνουν μια σημαντική μείωση στον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών που ως ένα βαθμό οφείλεται και στην μείωση της κατανάλωσης λόγω κρίσης, αλλά δείχνει και μια μείωση της διάθεσης των πολιτών να κάνουν τη διαλογή των απορριμμάτων τους στο χώρο τους και να ρίχνουν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά στους ειδικούς κάδους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά ανακυκλώσιμα υλικά να καταλήγουν στον κάδο των κοινών απορριμμάτων με οικονομικές επιπτώσεις για το Δήμο και κατ' επέκταση για όλους μας, αφού η διάθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ κοστίζει στο Δήμο 30 €/τόνο, ενώ η ανακύκλωση δεν μας κοστίζει κάτι, αλλά και επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Θέλοντας να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες στο θέμα της ανακύκλωσης θα στήσουμε περίπτερο στην κεντρική πλατεία και θα μοιράσουμε έντυπο υλικό, αλλά και 1000 τσάντες ανακύκλωσης, στέλνοντας το μήνυμα οτι θα πρέπει να διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα.
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας οτι, όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε, τόσο καθαρότερη θα είναι η πόλη μας και ταυτόχρονα θα συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και του πλανήτη”
τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κ. Φωτ. Αλεξάκος, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την βελτιωμένη εικόνα που εμφανίζει η πόλη στο θέμα της καθαριότητας το τελευταίο διάστημα.

Με τη σειρά του ο κ. Αντωνίου εξεφρασε την άποψη οτι η καθαριότητα και ειδικότερα η ανακύκλωση είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα, στο οποίο πρέπει να μυήσουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία, αν θέλουμε ως κοινωνία να κάνουμε βήματα μπροστά στην προστασία του περιβάλλοντος. “Επιβάλλεται να δοθεί έμφαση σε περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως επίσης απαιτείται να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του συνόλου των πολιτών με καμπάνιες και ημερίδες και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιήσουμε τη συγκεκριμένη δράση, έχοντας προγραμματίσει την επίσκεψη στο περίπτερό μας, μαθητών από σχολεία της πόλης που θα ενημερωθούν για την ανακύκλωση” τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθούν τα προγράμματα της ευέλικτης ζώνης με θέμα την ανακύκλωση.

Η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή των νοικοκυριών αποτελεί βασικό άξονα του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων που συντάσσεται από το Δήμο στο πλαίσιο εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Το σχέδιο προβλέπει, σύστημα ξεχωριστής συλλογής, αποκομιδής, ανακύκλωσης και επεξεργασίας του υπολείμματος, σύμφωνα με Ευρωπαϊκές Οδηγίες, ώστε να κερδίσουμε ως κοινωνία χρήματα, ποιότητα ζωής, διάσωση πρώτων υλών, εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία περιβάλλοντος.”
τόνισε ο κ. Αντωνίου, ο οποίος με την ευκαιρία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ή προώθησε τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Καρδίτσας που είναι επιγραμματικά:

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας απηύθυναν έκκληση προς τους δημότες πέρα από την ανακύκλωση των απορριμμάτων τους, να μην ρίχνουν στους κάδους χόρτα, κλαδιά ή μπάζα, αλλά και να μην αφήνουν ανοικτά τα καπάκια των κάδων.