Ελιά, σιτάρι, σταφύλι, στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

10/07/2019
image_print

Στους τρεις πιο παλιούς καρπούς της Ελληνικής γης και της ευρύτερης περιοχής της μεσογείου, την Ελιά, το Σιτάρι και το Σταφύλι ήταν αφιερωμένη η Τρίτη 9 Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με τίτλο «Δράσεις και… αποδράσεις, για ήσυχα και … ανήσυχα παιδιά».

Την καλλιέργεια του σιταριού, την ιστορία του ψωμιού που άλλαξε τον κόσμο και όλη την διαδικασία παραγωγής του από το χωράφι ως το φούρνο με τον παραδοσιακό τρόπο, ανακαλύψαμε στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου».

Γνωρίσαμε τα έθιμα που σχετίζονται με το ψωμί σε όλους τους λαούς. Είδαμε τα είδη του ψωμιού και την ονομασία στις ευρωπαϊκές χώρες παίζοντας με εικόνες- κάρτες από το πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε θέμα» σε σχεδιασμό της Κυρίας Ειρήνης Βοκοτοπούλου και ερμηνεύσαμε παροιμίες γύρω από το ψωμί.

Διαβάσαμε το παραμύθι της Άννης Θεοχάρη «Το Σιτάρι» από τις εκδόσεις Λιβάνη, που λέει για την σπουδαιότητα του ψωμιού στην διατροφή μας

Καρποι της Ελληνικής Γης και συγκεκριμένα για το σταφύλι και το κρασί μιλήσαμε στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα». Διαβάσαμε στα παιδιά το βιβλίο “Μαθαίνω για το κρασί” της Γιώτας Κούγιαλη και άκουσαν διάφορους μύθους του Αισώπου, όπως η αλεπού και το σταφύλι.

Τα παιδιά είδαν κλαδιά και φύλλα κληματαριάς, ζωγράφισαν με μπογιές και έπλασαν με πλαστελίνη σταφύλια. Τα μεγαλύτερα παιδιά συμπλήρωσαν και ένα κρυπτόλεξο σχετικά με τον τρύγο.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», τα παιδιά άκουσαν πρώτα για το σιτάρι, μέσα από το ωραίο βιβλίο «Μια φέτα ψωμί» των εκδόσεων Δεληθανάση και από το βιβλίο της αγαπημένης μας Ελένης Σβορώνου, «Από το στάρι στο ψωμί» από τις εκδόσεις Ερευνητές, μετά αναφερθήκαμε στο σταφύλι και τα παράγωγά του όπως το κρασί, το τσίπουρο, το ξύδι, το οινόπνευμα και καταλήξαμε στην ελιά, το αρχαιότερο δέντρο του κόσμου!!!.

Διαβάσαμε γνωστούς μύθους του Αισώπου, όπως «Ο Γεωργός και τα παιδιά του» και «το ελάφι και το αμπέλι» και στη συνέχεια τα παιδιά προσπάθησαν να φτιάξουν τις δικές τους ετικέτες κρασιών, απάντησαν σε ερωτήσεις κουίζ γύρω από τα τρία προϊόντα με ιδιαίτερη επιτυχία και τα πιο μικρά, χρωμάτισαν σταφύλια και ποτήρια γεμάτα κρασί!!!

Τέλος παίξαμε τα παραδοσιακά παιχνίδια «Πινακωτή πινακωτή» και «Ο Καρβελάς», με τα οποία γέλασαν με τη ψυχή τους και μιμήθηκαν διάφορες φωνές ζώων!!!

Τη Τετάρτη 10 Ιουλίου, οι δράσεις συνεχίζονται, σε τρεις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας με το παρακάτω πρόγραμμα:

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Νικολάου» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Καρποί της Ελληνικής γης (Σιτάρι, λάδι, Σταφύλι). Τρία βασικά προϊόντα της Ελληνικής γης. Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από αυτά. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα τρία βασικά προϊόντα της Ελληνικής γης και το ρόλο τους από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» – Διατροφή και υγεία. Τα παιδιά μαθαίνουν για τις κατηγορίες των τροφών, ποιες πάνε μαζί και ποιες όχι, τι πρέπει να τρώνε, ποιες ώρες με ποια συχνότητα. Πως έτρωγαν αντίστοιχα και τι τα παιδιά της Αρχαίας Ελλάδας; και φέρνουν στη βιβλιοθήκη το πρωινό τους!!!

Η διατροφή άλλοτε και τώρα…

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!