Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας / ΔΟΠΑΚ

19/10/2023
image_print

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας / ΔΟΠΑΚ
(για το σχολικό έτος 2023-2024)

Για την καινούρια σχολική χρονιά που με καθυστέρηση και απρόοπτα ξεκίνησε και για την Καρδίτσα, η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) / (ΔΠΚ) επιθυμεί μια πιο στενή συνεργασία με τη σχολική κοινότητα.
Η εξοικείωση των παιδιών και των εφήβων με τον χώρο της πινακοθήκης και τις ιδιαιτερότητές του. H γνωριμία με καλλιτέχνιδες/ες της περιοχής μας (και όχι μόνον) και η συνύπαρξη με πρωτότυπα έργα τέχνης. Η καλλιέργεια της παρατήρησης και της οπτικής αντίληψης, καθώς και η εξάσκηση στην ανάγνωση έργων τέχνης. Η κατανόηση, η αισθητική απόλαυση και ο σεβασμός της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η επαφή με την συνολικότερη γλώσσα της τέχνης. Η διαμόρφωση προσωπικών προσεγγίσεων και η αξιοποίηση της τέχνης ως στοιχείου κριτικού προβληματισμού. Η αυτοέκφραση και η δημιουργικότητα. Οι διανοητικές περιπέτειες και οι καινούριες εμπειρίες – όλα αποτελούν στόχους της εκπαιδευτικής διεργασίας στην ΔΠΚ. Βασικό εργαλείο είναι πάντοτε η ενεργητική συμμετοχή, η συνεργασία και ο δημιουργικός διάλογος παιδιών και εφήβων με τα έργα τέχνης.
Για τον σκοπό αυτό η ΔΠΚ προσφέρει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη μόνιμη έκθεση, αλλά και για τις περιοδικές που θα παρουσιαστούν μέσα στον προσεχή χρόνο. Πρόκειται για δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν στον φυσικό της χώρο ή και έξω από αυτόν και απευθύνονται σε σχολικές ομάδες παιδιών κι εφήβων.
Συγκριμένα προτείνει:

_εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο της ΔΠΚ
⦁ ξεναγήσεις
(για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης)

⦁ ξενάγηση και δραστηριότητα
(προτεινόμενο επίπεδο: προσχολική ηλικία, 1η και 2η τάξη του Δημοτικού Σχολείου)

⦁ ένας άνθρωπος θυμάται…
(προτεινόμενο επίπεδο: 3η τάξη του Δημοτικού Σχολείου
έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2021)

⦁ κοιτάζω και βλέπω
(προτεινόμενο επίπεδο 4η τάξη του Δημοτικού Σχολείου
έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2021)

⦁ ο κόσμος του Δημήτρη Γιολδάση
(προτεινόμενο επίπεδο: 5η τάξη του Δημοτικού Σχολείου
έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2021)

⦁ μία βόλτα στην πινακοθήκη … περιήγηση στην αίθουσα Γ. Βαλταδώρου
(προτεινόμενο επίπεδο: 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου
έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2021)
⦁ βλέμματα
(προτεινόμενο επίπεδο: Γυμνάσιο και Λύκειο)

⦁ εξειδικευμένες ξεναγήσεις ή και εκπαιδευτικές δραστηριότητες
(ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάποιων μαθημάτων, σε συνεργασία με τις / τους εκπαιδευτικούς μπορούν να σχεδιαστούν πιο εξειδικευμένες ξεναγήσεις ή και εκπαιδευτικές δραστηριότητες
απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης)

⦁ ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τις περιοδικές εκθέσεις
(σχεδιάζονται για τις περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονται στη διάρκεια της χρονιάς – γίνεται κατά περίπτωση σχετική ενημέρωση
απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης)

_εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός του φυσικού χώρου της ΔΠΚ
⦁ με τα μάτια του Δημήτρη Γιολδάση
(ψηφιακή μουσειοσκευή / cd που απευθύνεται σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν μουσειακή επίσκεψη
προτεινόμενο επίπεδο: 4η, 5η και 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου
έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2021)

⦁ στάσεις…
Μία σειρά ευσύνοπτων, αλλά συμπυκνωμένων περιηγήσεων σε επιλεγμένες ενότητες της συλλογής της ΔΠΚ. Έχουν μονοθεματικό χαρακτήρα, καθώς η κάθε μία από αυτές παρουσιάζει έναν σημαντικό ζωγράφο της Καρδίτσας. Πραγματοποιούνται σε ψηφιακό περιβάλλον (είτε μέσα από την ψηφιακή τάξη των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών είτε σε χώρο του σχολείου με τη φυσική παρουσία ανθρώπου της πινακοθήκης). Λειτουργούν αυτοτελώς, ως σύνολο ωστόσο συνιστούν χαρτογράφηση των σημαντικότερων καλλιτεχνών της περιοχής, ιδιαίτερα της παλαιότερης περιόδου: Γιώργος Βαλταδώρος, Δημήτρης Γιολδάσης, Γιώργος Γούλας, Κώστας Παύλου (Πωλ) και Παντελής Σαμπαλιώτης.
(απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης)

Αυτή την περίοδο εξάλλου είναι σε εξέλιξη η περιοδική έκθεση: π α ρ ά θ υ ρ α, μια ομαδική έκθεση με έργα από την εικαστική συλλογή της ΔΠΚ, η οποία -με αφορμή το ομώνυμο θέμα- επικεντρώνεται κυρίως στους ανθρώπους, τον περιβάλλοντα χώρο, την κοινωνία, την επικοινωνία και την πολυφωνία. Και για την έκθεση αυτή παρέχεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα (κατάλληλο για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης).
Στη διάθεση του κοινού, τέλος, είναι πάντοτε και η εικαστική βιβλιοθήκη της ΔΠΚ με έντυπα εξειδικευμένου εικαστικού περιεχόμενου.
Για επισκέψεις σχολικών και άλλων ομάδων είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη (τηλ.: 24410 79119 & 24410 79982 και email: pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr).

Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα
24410 79119 & 24410 79982
pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr

ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 14:00