Δράσεις και… αποδράσεις για ήσυχα και… ανήσυχα παιδιά, στις Καλοκαιρινές Δράσεις των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

24/06/2019
image_print

Ξεκινάνε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, για μια ακόμη χρονιά (7η συνεχόμενη), στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που φέτος στο μεγαλύτερο μέρος τους σχεδιάστηκαν από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα και δράσεις από την Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Ο τίτλος των δράσεων είναι: «Δράσεις και… αποδράσεις για ήσυχα και… ανήσυχα παιδιά» , και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών. Οι δράσεις θα αρχίσουν με ένα ταξίδι στο παρελθόν, στην Αρχαία Ελλάδα από την εποχή των Κυκλαδικών Ειδωλίων έως και την Αθήνα του Χρυσού αιώνα και θα φτάσει σιγά σιγά μέχρι τις μέρες μας, με συνεχείς αναφορές στο άμεσο ή μακρινό παρελθόν.

Συνοδοιπόροι μας στο φετινό εγχείρημα θα είναι άλλες 6 βιβλιοθήκες από τον ευρύτερο Θεσσαλικό χώρο και συγκεκριμένα οι: Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Δημοτική Βιβλιοθήκη Δομοκού παράρτημα Νέου Μοναστηρίου, Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Νεάπολης Βόλου..

Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα ασχοληθούν τόσο με τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα υπάρξουν εργαστήρια που θα «παντρέψουν» το παρελθόν με το σήμερα, ώστε τα παιδιά να μάθουν βιωματικά τις συνήθειες των συνομηλίκων τους, άλλων εποχών.

Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων και των πληροφοριών θα κρατήσει μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου, μ’ ένα μικρό διάλειμμα τον Αύγουστο.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ πρέπει να απευθύνουμε για άλλη μια φορά στο ΙΚΕΑ Θεσσαλίας και τον υπεύθυνο Κύριο Σωκράτη Λεπενιώτη, για τα προϊόντα που μας προσφέρει για 5η χρονιά τα τελευταία 6 χρόνια!! και μας βοηθούν στην υλοποίηση των δράσεών μας.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τις Κυρίες Μαρίνα Πλατή και Ελένη Μάρκου, για την άψογη συνεργασία μας εδώ και 3 χρόνια και τη διάθεση των υπέροχων Μουσειοσκευών τους και πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού για την υλοποίηση δράσεων.

Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου η δράση ξεκινά σε 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» και «Αγγελική Βαρελλά» με τη δράση : «Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα». Μιλάμε για την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών στο σχολείο, τα ωδεία, τα γυμναστήρια. Πως παντρεύονταν, πως γεννιόταν τα παιδιά, πως μεγάλωναν. Κλπ.

Και στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» με τη δράση: Κυκλαδικά ειδώλια – Κυκλαδικός Πολιτισμός. Μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό από το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης. Περιλαμβάνει οπτικοαουστικό και έντυπο υλικό, καθώς και αντίγραφα των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της Κυκλαδικής Συλλογής του Μουσείου, μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια.

Με αυτή τη μουσειοσκευή τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν, δηλαδή στην προϊστορία. Τι ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, η καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι ασχολίες τους, πώς έφτιαχναν τα σκεύη τους, τι είναι τα κυκλαδικά ειδώλια.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!