Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί: Σημερινή κατάσταση και σχεδιασμός
Μια συνεισφορά στο διάλογο που επιχειρεί ο Σύλλογος Γυναικών
Άρθρο του Γιάννη Γεννάδιου
Σχετικά με τη συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας και την προσπάθειά μας ως διοίκηση να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο για τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, επιχειρούμε να δώσουμε όχι μόνο απαντήσεις στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν, αλλά και ένα συνολικότερο στίγμα. Είναι σίγουρο ότι τόσο ο Σύλλογος Γυναικών, όσο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε την ίδια στόχευση, επομένως βρισκόμαστε στην ίδια όχθη. Με πνεύμα σεβασμού στις παρατηρήσεις του Συλλόγου Γυναικών και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας παραθέτουμε τη δική μας οπτική.
Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί λαμβάνουν πρόνοια, ώστε να εξυπηρετήσουν και για τη χρονιά που έρχεται τον μέγιστο δυνατό αριθμό παιδιών. Αυτό βέβαια δε συμβαίνει εφέτος, αλλά διαχρονικά και αποδεικνύει το μεράκι και τον άοκνο χαρακτήρα των προσπαθειών του στελεχιακού δυναμικού των παιδικών σταθμών. Το θέμα της μαύρης εργασίας που τίθεται, καθώς η μητέρα του παιδιού που πρόκειται να επιλεγεί πρέπει να είναι εργαζόμενη, προφανώς και δεν είναι θέμα που λύνεται από εμάς, είναι θέμα της πολιτείας, αλλά ακόμη και για αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνουμε μέριμνα. Στο σημείο αυτό και επειδή δεχόμαστε πολλά ερωτήματα από συνδημότες, θα ήθελα να τονίσω ότι όσοι γονείς δεν έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, μπορούν να τις υποβάλλουν όποτε μπορέσουν. Η Υπηρεσία θα εξετάσει αρχικά τις εμπρόθεσμες, αλλά θα εξετάσει σε επόμενη φάση και τις υπόλοιπες αιτήσεις, ανεξάρτητα από τα τυπικά μικροπροβλήματα που είναι δυνατό να παρουσιάζονται.
Για το δεύτερο και τρίτο ερώτημα η εικόνα δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται μέσω των ερωτήσεων. Η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2015-2016 θα εκδοθεί άμεσα. Αυτή τη στιγμή ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες. Το πρόγραμμα προβλέπεται να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα των περίπου 90.000 θέσεων, αν και η ΚΕΔΕ διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς πάνω από 112.000 παιδιά και να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτήσεων.
Το προσωπικό των παιδικών σταθμών ακολούθησε πράγματι την πτωτική τάση του συνολικότερου δημόσιου τομέα. Την κατάσταση αυτή όμως δεν την αντιμετωπίσαμε παθητικά. Ήδη περιμένουμε τα ΦΕΚ τεσσάρων νέων στελεχών στα πλαίσια του προγράμματος «Εναρμόνιση», εφόσον έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ. Παράλληλα, εξελίσσεται ο σχεδιασμός της Διεύθυνσης, ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ περισσότεροι σταθμοί.
Η απάντηση στο τέταρτο ερώτημα του Συλλόγου Γυναικών είναι αυτονόητη. Για την καπιταλιστική κρίση δεν ευθύνονται οι διοικήσεις του δήμου Καρδίτσας και τα στελέχη της Διεύθυνσης των Παιδικών Σταθμών. Ο Σύλλογος Γυναικών με ρωτά προσωπικά εάν τη θέση μου για τη διατήρηση και όχι την κατάργηση των τροφείων την έχω δημοσιοποιήσει στους γονείς. Η απάντηση είναι συγκεκριμένη: Δε γίνεται να «κατηγορούμε» τους παιδικούς σταθμούς ότι στηρίζονται σε χρήματα του ΕΣΠΑ, να απαιτούμε την εξυπηρέτηση όλων των παιδιών της Καρδίτσας και παράλληλα να ζητάμε την κατάργηση των τροφείων! Όλα αυτά μαζί οδηγούν σε ένα αδιέξοδο. Είναι σαφές ότι εάν επιχειρούσαμε σήμερα την κατάργηση των τροφείων, η δομή των παιδικών σταθμών θα κατέρρεε από τον δεύτερο ή τρίτο μήνα της σχολική χρονιάς και ο Σύλλογος Γυναικών θα μας καταλόγιζε τότε δόλο. Αντιθέτως, και παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση του δήμου, αλλά και της χώρας, υπάρχει τόσο λεπτομερής σχεδιασμός και προσεκτική εκτέλεση του προϋπολογισμού που αποτρέπει τις ελλείψεις στις βασικές ανάγκες.
Η θέση τόσο της αιρετής διοίκησης του δήμου, όσο και της Υπηρεσίας είναι σαφής: Θα κινηθούμε σε κατεύθυνση εγγραφής όσο το δυνατό περισσότερων παιδιών. Εάν καταστεί δυνατό, όλων των παιδιών. Επειδή η επιλογή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς αυξημένα έξοδα, δεν έχουμε τη δυνατότητα στο άμεσο μέλλον να μειώσουμε ή να καταργήσουμε τα τροφεία. Ως εναλλακτική της κατάργησης των τροφείων παρουσιάζεται η διεκδίκηση των πόρων από τη γενική κυβέρνηση. Είμαστε απολύτως σύμφωνοι, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη. Το θέμα της αύξησης της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών έχει τεθεί στα αρμόδια υπουργεία όχι μόνο από εμάς, αλλά από όλους του δήμους της χώρας και φυσικά από την ΚΕΔΕ. Δεν υπήρξε διαχρονικά διοίκηση στο δήμο Καρδίτσας που να μη διεκδικήσει χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς. Τα αποτελέσματα όμως ακόμη και στην εποχή των παχιών αγελάδων ήταν πενιχρά και μας αναγκάζουν να κινηθούμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
Ο Σύλλογος Γυναικών μας καλεί αγωνιστούμε για να πετύχουμε ορισμένες διεκδικήσεις. Συστρατευόμαστε δίχως όρους. Συμφωνώ με όλες τις διεκδικήσεις, ακόμη και με την κατάργηση των τροφείων, τα οποία δέχομαι ότι σήμερα δεν μπορούμε να αποφύγουμε στο υπάρχον οικονομικό πλαίσιο. Η θέση μου όμως σχετικά με το σύστημα οργάνωσης της οικονομίας είναι γνωστή. Καθώς δεν πιστεύω καθόλου και δεν αποδέχομαι το ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προωθείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι ένα σύγχρονα οργανωμένο κράτος με σωστή κατανομή των πόρων είναι δυνατό να διασφαλίζει τις υπηρεσίες των παιδικών σταθμών και τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Αυτό δεν είναι κάτι το άπιαστο, οι σκανδιναβικές χώρες για παράδειγμα το έχουν κατακτήσει. Εάν μελλοντικά υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση της πολιτείας, αλλά και η αύξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, είμαστε πρόθυμοι να καταργήσουμε τα τροφεία, τα οποία δεν έχουν επιβληθεί για τη δημιουργία κέρδους, αλλά για μια στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών.
Ελπίζω ο Σύλλογος Γυναικών να μου επιτρέψει και μια παρατήρηση. Αποκαλεί την Αυτοδιοίκηση με τον όρο «Τοπική Διοίκηση», θέλω να πιστεύω εκ παραδρομής και όχι σκόπιμα. Κάνει επίσης το λάθος να παρουσιάζει ως στόχευση της διοίκησης τη μετατροπή των παιδικών σταθμών σε «υπηρεσίες φύλαξης». Στην προσπάθειά του να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την κυβέρνηση και τη διοίκηση θίγει άθελά του τη δουλειά του καταρτισμένου προσωπικού, στο οποίο δημιουργείται έτσι ένα αίσθημα πικρίας. Έχοντας εμπιστευτεί και τα δυο μου παιδιά στον Γ΄ Παιδικό Σταθμό είχα την τύχη της διάγνωσης, παρέμβασης και επίλυσης συγκεκριμένου προβλήματος, κάτι που αποδεικνύει εμπράκτως την επιστημονική βάση επάνω στην οποία θεμελιώνεται η προσχολική αγωγή στις δομές του δήμου μας.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς των παιδιών για το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μας και για την πρόθεσή τους να αποτελούν διαρκώς τη ζωντανή διαφήμιση των παιδικών σταθμών του δήμου μας. Η φετινή χρονιά είχε κάποια μικροπροβλήματα που θα επέτρεπαν λίγη γκρίνια παραπάνω. Οι γονείς όμως επέδειξαν μια διάθεση αποφυγής των διαμαρτυριών και επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην επίλυση και μόνο των προβλημάτων. Συμμετείχαν έτσι κατά ουσιαστικό τρόπο στην εύρυθμη λειτουργία της δομής.
Η χρονιά που έρχεται έχει σχεδιαστεί να είναι καλύτερη. Οι γονείς των παιδιών της προσχολικής ηλικίας μπορούν να επιλέγουν και να εμπιστεύονται τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δηλώνοντάς τους σε υψηλές θέσεις προτίμησης στο ΕΣΠΑ, γνωρίζοντας ότι η εμπειρία, η τεχνογνωσία, η εν γένει κατάρτιση του προσωπικού, αλλά και η αποφασιστικότητα της διοίκησης εγγυώνται το καλύτερο αποτέλεσμα για τα παιδιά τους.