Δημοτική Πινακοθήκη – Χρίστος Καράς – in memoriam

24/04/2023
image_print

Χρίστος Καράς

(9 12 1930 – 16 4 2023)

in memoriam

Ο Χρίστος Καράς, o σχεδόν συντοπίτης μας (καταγόταν από τα Τρίκαλα) και ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του 1960, μας αποχαιρέτησε την Κυριακή του Πάσχα (16.4.2023).

Μέσα από τις σπουδές, τα ταξίδια, τις περιπλανήσεις σε σημαντικές μητροπόλεις της τέχνης, τους προβληματισμούς και τις εσωτερικές αναζητήσεις διαμόρφωσε το προσωπικό του ιδίωμα. Πιστός και αφοσιωμένος τεχνίτης του τελάρου και της αφήγησης, με αναγνωρίσιμα όσο και καλά αφομοιωμένα στοιχεία από την ανεικονική τέχνη, τον εξπρεσιονισμό, τον κυβισμό, τον φωτορεαλισμό, την pop art, με μεταφυσικές και συμβολικές τάσεις, διαμορφώνει τον δικό του ιδιότυπο σουρεαλισμό. Αναγνωρίσιμες μορφές (νεκρές φύσεις, πρόσωπα, τοπία) ενταγμένες σε ένα χώρο που ξεφεύγει από τα όρια της στενής πραγματικότητας προς τις κατευθύνσεις του ονείρου ή και του διαστημικού κόσμου. Με μια συντροφιά εκλεκτών συνοδοιπόρων, με ανοιχτούς ορίζοντες και εμπεδωμένα τα διδάγματα και τους προβληματισμούς της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής ταρακούνησαν με τόλμη το σύγχρονο εικαστικό τοπίο της Ελλάδας και κατάφεραν να το ανανεώσουν σημαντικά.

Στην επίγεια διαδρομή του με τα πολλά ταξίδια, τις ατομικές εκθέσεις και τις ομαδικές συμμετοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις υποτροφίες, τα βραβεία και το διεθνές κύρος, μας χάρισε μια ωραία έκθεση (2005) και εμπιστεύτηκε ένα του έργο στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Η ευγνωμοσύνη μας είναι τεράστια, όπως και η θλίψη μας για την απώλειά του.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ / ΔΟΠΑΚ

Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα

24410 79937

pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr

ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00 – 14:00