Τοπική Κοινότητα Απιδέας

image_print

Η Απιδιά (υψόμ. 340μ) απέχει από την Καρδίτσα 21 χλμ. . Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλλιφωνίου.
Ο συγκεκριμένος οικισμός προήλθε από την καταστροφή της Παλιαπιδιάς, η οποία είχε δημιουργηθεί από τη συνένωση επτά μικρότερων οικισμών. Στο παρελθόν υπήρχαν πολλοί ιεροί ναοί και ξωκλήσια στην περιοχή, αλλά σήμερα σώζονται ελάχιστα. Υπήρχαν, επίσης, αρκετά πέτρινα γεφύρια από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, από τα οποία έχουν διασωθεί μόνο τρία και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, επίσης ένας νερόμυλος σε αχρηστία, η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το βυζαντινό τέμπλο και το διατηρητέο ιστορικό μοναστήρι στην τοποθεσία Παλιαπιδιά.


Γεφύρι Απιδέας

de-apideas-01Το γεφύρι της Απιδιάς βρίσκεται στις νότιες παρυφές του χωριού, στη θέση «Σοκολή», σε απόσταση 23 χλμ από την πόλη της Καρδίτσας και γεφυρώνει το Απιδιώτικο ρέμα, παραπόταμο του ποταμού Καλέντζη.
Έχει συνολικό μήκος περί τα 15 μ., το άνοιγμα του τόξου του είναι 8,20 μ. και το ύψος του από την κοίτη του ρέματος 5 μ. περίπου. Το τόξο του είναι κατασκευασμένο από καλοδουλεμένους καμαρόλιθους, έχει πάχος 0,44 μ. και στα μέτωπά του υποχωρεί ελαφρά, ώστε να τονίζεται η φέρουσα κατασκευή του. Τα υπόλοιπα τμήματα του γεφυριού (τύμπανα, στηθαία κ.λπ.) είναι κατασκευασμένα από καλά αρμολογημένη, ημίεργη αργολιθοδομή.
Το 1998, με την Υ.Α ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2353/49752/9-10-98 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1127/β/29-10-98, χαρακτηρίστηκε το γεφύρι ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και το 2004 επισκευάστηκε από την Τ.Υ.Δ.Κ Καρδίτσας.

 

 


Πηγές:
1. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2007
2. Όψεις της Ιστορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Καρδίτσας, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καρδίτσας
3. Τουριστικός Οδηγός νομού Καρδίτσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2010