Τοπική Κοινότητα Μακρυχωρίου

image_print

Το Μακρυχώρι (υψόμ. 96μ) απέχει από την Καρδίτσα 14 χλμ. Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου. Βυζαντινός οικισμός, περιλαμβάνεται στην τουρκική απογραφή του 1454-55 και στα μέσα του 17ου αιώνα, όπως αποδεικνύεται από τουρκικούς φορολογικούς καταλόγους, ήταν από τους οικισμούς με το μεγαλύτερο πληθυσμό. Ο τελευταίος Οθωμανός ιδιοκτήτης του Μακρυχωρίου ήταν ο Αντέμ Ισμαήλ Εφένδης, από τον οποίο το αγόρασε ο Μετσοβίτης Τραπεζίτης Γ. Πίχτος. Στα τέλη του 19ου αιώνα υπολογίζεται η κατασκευή του δίτοξου γεφυριού του Μακρυχωρίου στον Πάμισο ποταμό.

Η γέφυρα Μακρυχωρίου, κοντά στον δρόμο που ενώνει το Μακρυχώρι με το Ψαθοχώρι, στον ποταμό Πάμισο (Μπλιούρη).Το γεφύρι είναι δίτοξο, μορφής καταβιβασμένων τόξων. Στο πρώτο άνοιγμα βρίσκεται η βαθιά κοίτη του ποταμού και παρουσιάζει υψομετρική διαφορά 1,20 μέτρα από την κοίτη του άλλου ανοίγματος με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γεφυριού το μεταβλητού πάχους διάζωμα. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες σχετικά με τη λεπτομερή ιστορία του γεφυριού. Αν λάβουμε υπόψη τη μορφή των τόξων, η κατασκευή του τοποθετείται χρονικά περίπου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.


Πηγές:
1. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2007
2. Όψεις της Ιστορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Καρδίτσας, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καρδίτσας
3. Τουριστικός Οδηγός νομού Καρδίτσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2010