Τοπική Κοινότητα Νεράιδας

image_print

Η Νεράϊδα (υψόμ. 820μ) απέχει από την Καρδίτσα 43 χλμ. . Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Ιτάμου. Ένας οικισμός που ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια και βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού της Μάρτσας. Απέναντί της ο απόκρημνος πέτρινος όγκος του «Στεφανιού» και στα πόδια του η μαγεία των νερών του Μέγδοβα, στοιχεία που συνθέτουν ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο, στενά συνδεδεμένο με θρύλους, παραδόσεις και ιστορικές μνήμες.
Στη Νεράϊδα αξίζει να επισκεφτεί κάποιος τον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου με το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα, καθώς και την Ι.Μ. Γεννήσεως της Θεοτόκου (4 χλμ. ΝΔ της Νεράϊδας), ένα θρησκευτικό μνημείο του 16ου αιώνα, από το οποίο σώζεται μόνο το Καθολικό.


Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου Νεράιδας (Σπινάσας)

de-neraidas-01Η μονή βρίσκεται κοντά στις όχθες του Ταυρωπού. Πρόκειται για ένα τρίκογχο ξυλόστεγο κτίσμα που ανακαινίσθηκε το 1608, σύμφωνα με χαμένη σήμερα de-neraidas-02επιγραφή, από τον Τρικαλινό ηγούμενο και μουσικό Ιωαννίκιο, ενώ η μονή λειτουργούσε ήδη από τον προηγούμενο αιώνα. Διασώζει ωραίες τοιχογραφίες του 1651, φιλοτεχνημένες από τον Ιωάννη τον «ευτελή», ανάμεσα στις οποίες και την προτομή του τοπικού προεστού Θεοδόσιου Τζιοπέλη.