Δημοπρατείται εντός των ημερών η ανακατασκευή 18 παιδικών χαρών του Δήμου Καρδίτσας

07/04/2020
image_print

Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση υπαρχόντων παιδικών χαρών και τον εξοπλισμό τους με τα κατάλληλα όργανα

Στην τελική ευθεία για την δημοπράτησή του είναι το έργο διαμόρφωσης και αναβάθμισης των παιδικών χαρών στο Δήμο Καρδίτσας. Πρόκειται για διαμόρφωση των υφιστάμενων παιδικών χαρών και την προμήθεια νέων οργάνων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές όπως αυτές έχουν ορισθεί με υπουργική απόφαση. Οι επιλεχθείσες δεκαοχτώ παιδικές χαρές βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Καρδίτσας, (Καρδίτσας, Κάμπου, Μητρόπολης, Ιτάμου και Καλλιφωνίου) κοντά σε σχολικές μονάδες, πάρκα και πλατείες.

Αναλυτικά οι παιδικές χαρές που θα ανακατασκευαστούν είναι οι παρακάτω:

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Θέση Π.Χ.

Εμβαδόν

(τ.μ.)

Δ.Ε.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  
Τ.Κ. Αγιοπηγής Σχολείο

343

Τ.Κ. Αρτεσιανού Νότια είσοδος

390

Τ.Κ. Καρδιτσομαγούλας Αγ.Δημητρίου

503

Δ.Ε.ΚΑΜΠΟΥ  
Τ.Κ.Πτελοπούλας Πλατεία

386

Δ.Ε.ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ  
Τ.Κ.Μητρόπολης Γήπεδο 5Χ5

534

Δ.Ε.ΙΤΑΜΟΥ  
Τ.Κ.Αμαράντου Πλατεία

346

Τ.Κ.Καροπλεσίου-Ανθηρό Πλατεία

163

Τ.Κ.Καροπλεσίου-Καροπλέσι Γηπ.μπάσκετ

266

Τ.Κ.Καστανιάς-Μούχα Εκκλησία-Σχολείο

344

Τ.Κ.Καταφυγίου Εκκλησία

254

Τ.Κ.Νεράιδας-Νεράιδα Δημ.Σχολείο

292

Τ.Κ.Νεράιδας-Σαραντάπορο Πλατεία

267

Δ.Ε.ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ  
Τ.Κ.Απιδιάς Σχολείο

260

Τ.Κ.Δαφνοσπηλιάς Είσοδος

387

Τ.Κ.Ζαϊμιου Αθλ.Κέντρο

449

Τ.Κ.Καλλιφωνίου Πλατεία-Δημαρχείο

444

Τ.Κ.Μολόχας Σχολείο

223

Τ.Κ.Παλιουρίου Μνημείο Πεσόντων

445

 

Οι προβλέψεις για την διαμόρφωση των παιδικών χαρών

Σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη μελέτη που ακολουθεί τις προδιαγραφές της υπουργικής απόφασης ώστε να μπορούν οι παιδικές χαρές να πιστοποιηθούν οι χώροι περιφράσσονται χωρίς να απομονώνονται οπτικά από την ευρύτερη περιοχή, δημιουργούνται διακριτές ζώνες παιχνιδιού για τις δύο ηλικιακές ομάδες (νήπια και παιδιά), προβλέπεται στεγασμένος χώρος για την προστασία των επισκεπτών από τον ήλιο, όπου αυτό είναι απαραίτητο, ενώ ο όλος σχεδιασμός γίνεται με στόχο να εξασφαλισθεί στους επισκέπτες χώρος για ατομικό και ομαδικό παιχνίδι με όργανα υψηλών προδιαγραφών. Έτσι το δάπεδο αφήνεται στρωμένο με χώμα κατάλληλα επιπεδωμένο ενώ στην περιοχή ασφαλείας των οργάνων, στρώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές με βότσαλο ποταμού κοκκομετρικής διαβάθμισης 2 – 8 χιλιοστών σε βάθος 30 εκ. εκτός των παιχνιδιών που έχουν ύψος πτώσης < των 60 εκατοστών.

Στη βάση του σκάμματος του χώρου ασφαλείας τοποθετείται κροκάλα 10 εκατοστών ύψους και διαστρώνεται με γεωύφασμα για τη βέλτιστη απορροή των υδάτων και συγκράτηση του υλικού.

Τα όργανα που θα τοποθετηθούν θα φέρουν πιστοποίηση C.E., θα είναι κατασκευασμένα από πιστοποιημένους κατασκευαστές από υλικά απολύτως ασφαλή για τα παιδιά, ενώ θα φέρουν ένδειξη καταλληλότητας για την ηλικιακή ομάδα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Όλες οι παιδικές χαρές θα είναι προσβάσιμες από ΑμεΑ. Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση σε κάθε παιδική χαρά ενός τουλάχιστον οργάνου κατάλληλου για παιδιά με μειωμένη κινητικότητα.

Σε όλες τις παιδικές χαρές θα τοποθετηθεί ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός για τη σωστή λειτουργία τους όπως παγκάκια, βρύσες, φωτιστικά, καλάθια απορριμμάτων και πινακίδες σήμανσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη φύτευσης στις περιοχές επέμβασης διατηρούνται όλα τα υγιή δένδρα και προβλέπεται η φύτευση νέων φυλλοβόλων δέντρων για να εξασφαλισθεί ο σκιασμός και η αίσθηση θερμικής άνεσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης προβλέπεται χαμηλή φύτευση περιμετρικά μέσα από την περίφραξη όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 315.000 με ΦΠΑ και θα καλυφθεί από το πρόγραμμα LEADER.

Παράλληλα σύντομα θα “τρέξει” και το δεύτερο κομμάτι του ιδίου έργου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ μέσω του οποίου θα γίνει η προμήθεια των οργάνων παιδικής χαράς, του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, καλάθια απορριμμάτων) και των πινακίδων εισόδου της μεταλλικής πέργκολας, του δαπέδου ασφαλείας (βότσαλο ποταμού και ελαστικά πλακίδια) . Ο προϋπολογισμός για τον εξοπλισμό ανέρχεται στα 270.000 ευρώ. Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός ανακατασκευής των παιδικών χαρών διαμορφώνεται στα 485.000 ευρώ.