06/07/2016

Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκου για την ολοκλήρωση των παρακάμψεων Αρτεσιανού & Ριζοβουνίου

image_print

Σχετικά με το έργο των παρακάμψεων Ριζοβουνίου και Αρτεσιανού ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ολοκλήρωση και την απόδοση σε κυκλοφορία των παράκαμψεων Ριζοβουνίου και Αρτεσιανού, ενός πολύ σημαντικού έργου που αναβαθμίζει την οδική σύνδεση μεταξύ Καρδίτσας και Τρικάλων, η οποία γίνεται πλέον ταχύτερη και ασφαλέστερη με θετικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας

Παράλληλα με το έργο της παράκαμψης, οι δύο Τοπικές Κοινότητες απαλάσσονται από έναν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο που πέρα από την όχληση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που επέφερε, στοίχισε δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια και πολλές ανθρώπινες ζωές.

Αυτοί ήταν άλλωστε και οι δύο βασικοί λόγοι, για τους οποίους κατά τη θητεία μου στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχαμε αναδείξει σε βασική προτεραιότητα για την περιοχή μας την ένταξη του έργου της παράκαμψης Αρτεσιανού, καθώς και αυτή του Ριζοβουνίου στο ΕΣΠΑ.

Θέλοντας μάλιστα να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και να προωθήσουμε το έργο, είχαμε αναλάβει ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την πρωτοβουλία να συντάξουμε τη σχετική μελέτη, παρά το γεγονός οτι ο δρόμος Καρδίτσαν- Τρίκαλα είναι εθνική οδός και η σχετική αρμοδιότητα ανήκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Έργων (ΔΕΚΕ).

Η σχετική πρόσκληση βγήκε με πρωτοβουλία μας σε στενή συνεργασία με τον εκτελούντα χρέη Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γενικό Δ/ντη της τότε, κ. Κώστα Μέγα και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Απρίλιο του 2010 με προϋπολογισμό 13.601.680,67 € .

Η δημοπράτησή του έγινε από τη ΔΕΚΕ τον Ιούνιο και η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Είναι γεγονός οτι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου με ευθύνη του αρχικού εργολάβου, αλλά τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και παραδίδεται στους κατοίκους της περιοχής μας ένα σημαντικό από κάθε άποψη έργο.

Πέραν των δύο παρακάμψεων ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναθέσαμε και τη σύνταξη της μελέτης του υπολοίπου οδικού τμήματος Καρδίτσα- όρια Νομού προς Τρίκαλα. Ευελπιστούμε οτι αφού το έργο είναι πλέον “ώριμο” θα καταστεί δυνατή η υλοποίησή του.