«Διάσημοι ζωγράφοι, στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.!»

22/08/2019
image_print

Με ένα ακόμη αφιέρωμα σε τρεις διάσημους ζωγράφους, συνεχίστηκαν τη Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με τίτλο «Δράσεις κι Αντιδράσεις για ήσυχα και … ανήσυχα παιδιά»!!!

Στην Παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Φανουρίου”, το θέμα μας ήταν η ζωή και το έργο του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Μαουριτς Κορνελις Έσερ. Μέσα από το βιβλίο του Δημήτρη Χασάπη “Ζωγραφίζω όπως….ο Έσερ και μαθαίνω για την συμμετρία” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τα παιδιά έμαθαν για την συμμετρία των σχημάτων και πως σχεδιάζουμε κόβοντας και μετακινώντας πλευρές ενός τετραγώνου. Τέλος, τα παιδιά, βάζοντας όλη τους την τέχνη, προσπάθησαν να αντιγράψουν πίνακες του μεγάλου αυτού ζωγράφου.

Μαθηματικά μέσα από την τέχνη, με τετράπλευρα και γεωμετρικά σχήματα ,είχαμε στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού». Ζωγραφίσαμε όπως…ο Κάζιμιρ Μαλέβιτς, ο Ουκρανός πρωτοποριακός ζωγράφος, που πρότεινε νέες απόψεις για την τέχνη, αξιοποιώντας έννοιες της γεωμετρίας. Τα μαθηματικά υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και μπορούμε να τα προσεγγίσουμε με πολλούς άλλους τρόπους εκτός από την αποστήθιση…

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», τα παιδιά άκουσαν για τη ζωή και το έργο του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, του πιο διάσημου ίσως ζωγράφου στον κόσμο και της θλιβερής ιστορίας του.

Μέσα από το όμορφο βιβλίο της Φίλιας Δενδρινού «Το καπέλο του καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ», από τις εκδόσεις Λιβάνη, τα παιδιά έμαθαν για τη δύσκολη και σύντομη ζωή του διάσημου ζωγράφου και με τη ξενάγηση του ψάθινου καπέλου του καλλιτέχνη είδαν πολλά από τα έργα του, σ’ ένα ομολογουμένως πρωτότυπο βιβλίο!!!

Φτιάξαμε παζλ με «το μπλε δωμάτιο της Αρλ» και με μια ιδέα από το βιβλίο της Patricia Geis «Συναντώντας τον καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ» από τις εκδόσεις Μέλισσα, κατασκευάσαμε το ίδιο δωμάτιο σε 3D!!!

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου η δράση μεταφέρεται σε άλλες τρεις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας μ’ ένα αφιέρωμα στο διάσημο Ουκρανό ζωγράφο Κάζιμιρ Μαλέβιτς και το έργο του. Πιο συγκεκριμένα:

Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Νικολάου» , «Λάκας Μαντζάρα» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Ζωγραφίζω όπως ο Μαλιέβιτς. Από τη σειρά βιβλίων του Δημήτρη Χασάπη «Μαθαίνω να ζωγραφίζω όπως…», ασχολούμαστε με το διάσημο Ουκρανό ζωγράφο Μαλιέβιτς, μαθαίνουμε για τη ζωή του, το έργο του και με έξυπνους τρόπους, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τετράπλευρα γεωμετρικά σχήματα, ζωγραφίζουμε αντίγραφα των έργων του!

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!