Διαδρομές Ανάγνωσης – Η Αφετηρία της καλοκαιρινής Εκστρατείας 2022, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

29/06/2022
image_print

Mε κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσηςάκουσε, δες, μάθε, γέλα!», ξεκίνησε τη Δευτέρα και την Τρίτη 27 & 28 Ιουνίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας – που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας – με νέες ιδέες και θεματικές που ενθουσίασαν τα παιδιά που τις επισκέφτηκαν.

Βασικό βιβλίο αφόρμησης για τα εργαστήρια είναι «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα κείμενο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, πάντα επίκαιρο και «ζωντανό». Οι δράσεις συνδέονται με ένα κεφάλαιο/απόσπασμα το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με νεότερη/σύγχρονη παράλληλη βιβλιογραφία.

Οι δραστηριότητες αφορούν σε παιχνίδια που θα υλοποιηθούν στη βιβλιοθήκη ή τον περιβάλλοντα χώρο της, βασισμένα σε τέσσερις άξονες: τη φύση, το νερό, τον ουρανό και τον άνθρωπο. Κάθε εργαστήριο θα αποτελεί και μια νέα διαδρομή για τα παιδιά που θα συμμετέχουν. Έτσι διαμορφώνονται λογοτεχνικές διαδρομές, ποιητικές διαδρομές, μουσικές διαδρομές, τοπικές διαδρομές, κ.ά.

Οι διαδρομές ανάγνωσης ήταν η αφετηρία για το ξεκίνημα των φετινών δραστηριοτήτων. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας και περιέγραψαν την δική τους διαδρομή από το σπίτι μέχρι την βιβλιοθήκη, τη σχημάτισαν με κιμωλία στο πεζοδρόμιο, ενώ μ’ ένα κουβάρι νήμα, έφτιαξαν δεσμούς παντοτινής ανάγνωσης και αγάπης για τα βιβλία!!!

«Το γράμμα του Αντρέα» και «Οι τρεις φωτιές» ήταν τα πρώτα κείμενα που διαβάσαμε από το βιβλίο “Τα ψηλά βουνά” του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Πιο πριν φροντίσαμε να το «κρύψουμε» ανάμεσα στ’ άλλα βιβλία έτσι ώστε το παιδί που θα το βρει, να ξεκινήσει και το ντόμινο των βιβλίων…

Ένα ντόμινο που περιελάμβανε βιβλία από την φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία, με θέματα σχετικά με το περιβάλλον και όχι μόνο.

Τα παιδιά έφτιαξαν επίσης, το σημειωματάριο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, μέσα στο οποίο θα γράφουν καθημερινά τις εντυπώσεις τους από την κάθε δράση, αλλά και τα βιβλία που διάβασαν.

Τέλος έφτιαξαν δικά τους εξώφυλλα βιβλίων για τα ψηλά βουνά ή χρωμάτισαν εξώφυλλα του βιβλίου, από τις διάφορες εκδόσεις που κυκλοφορούν στην Ελληνική Βιβλιοογραφία

Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 1 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου»: Ορεινές διαδρομές. «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου συνεχίζουν να μας εμπνέουν και μέσα, από αυτά μαθαίνουμε για τους χάρτες, τα βουνά τις πεδιάδες και φτιάχνουμε με πλαστελίνη και άλλα υλικά, τους δικούς μας τρισδιάστατους χάρτες!!!

Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» και Δημοτικών Διαμερισμάτων «Αρτεσιανού» και «Παλαιοκκλησίου» : Διαδρομές επιβίωσης

Με αφορμή το βιβλίο «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ξεκινάμε μια καλοκαιρινή αναγνωστική περιπέτεια στο δάσος, όπου θα μάθουμε τους κανόνες επιβίωσης σε αυτό!!

Παιδικές Βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου» και συνοικίας «Αγίου Νικολάου»: Δημιουργικές διαδρομές. Διαβάζοντας αποσπάσματα του βιβλίου «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, συζητάμε για τη διαβίωση στο βουνό, το κάμπινγκ, τις κατασκηνώσεις και μαζί με τα παιδιά φτιάχνουμε υπέροχα βιβλία ακορντεόν!!!

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!