Διαδρομές Ανάγνωσης – Διαδρομές Επιβίωσης και Δημιουργικές Διαδρομές, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

04/07/2022
image_print

Συνεχίζονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσηςάκουσε, δες, μάθε, γέλα!», στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Τη δική τους διαδρομή για την καλοκαιρινή εκστρατεία, έφτιαξαν τα παιδιά των παιδικών βιβλιοθηκών, όπως τα παιδιά στο βιβλίο «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Με αφετηρία μια βιβλιοσκάλα και το γράμμα ενός παιδιού, σχημάτισαν διαδρομές ανάγνωσης, ενώ, με ένα κουβάρι νήμα, έφτιαξαν δεσμούς παντοτινής… αγάπης για τα βιβλία!!

Μιλήσαμε για το πώς με ξύλα από το δάσος έφτιαχναν σπίτια, άναβαν φωτιά και έφτιαχναν πράγματα που τους βοηθούσαν στην καθημερινότητα τους. Τα παιδιά με υλικά από την φύση, όπως μικρά κλαδιά, φύλλα, κ.α., κατασκεύασαν αυτοσχέδια πράγματα..

Διαβάσαμε το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα «Στο δάσος», από τις εκδόσεις Πατάκη και μια περιπέτεια στο πάρκο ξεκίνησε, όπου μάθαμε τους κανόνες επιβίωσης σ’ αυτό… Έφτιαξαν τις δικές τους μικρές και μεγάλες σκηνές με πανιά, αλλά και με ξυλάκια, τα κιάλια της εξερεύνησης, με ρολά χαρτιού υγείας, τα πέρασαν στο λαιμό τους και άρχισαν την εξερεύνηση… Επίσης έφτιαξαν μια σκάλα αναρρίχησης, με ξυλάκια και νήμα και τα μικρότερα παιδί δημιούργησαν φιγούρες από πλαστελίνη και το τοποθέτησαν πάνω στην σκάλα…

Οι «Διαδρομές Επιβίωση» για τα παιδιά που αγαπούν το βουνό και το δάσος, γίνονται συναρπαστικές, αξέχαστες, όταν μάλιστα συνοδεύονται από βιβλία με αγαπημένους ήρωες θαρραλέους που δοκιμάζουν τις αντοχές τους μέσα στη φύση..

Στο βιβλίο «Η Μίλι και η Μόλι στη σκηνή τους» του Gill Pittar , από τις εκδόσεις «Σαββάλας», οι ηρωιδες καλλιεργούν τις δεξιότητες, χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους, μαθαίνουν τί σημαίνει θάρρος και αποφασιστικότητα , δύο αξίες πολύτιμες στη ζωή των παιδιών.

Τέλος αφού διαβάσαμε το κεφάλαιο «Οι τρεις φωτιές» και φτιάξαμε την ατμόσφαιρα με τις δικές μας μικρές φωτιές, πήραν σειρά οι Δημιουργικές διαδρομές.

Δείξαμε στα παιδιά ένα θαυμάσιο βίντεο, όπου η Αγγλίδα συγγραφέας Jane Porter, φτιάχνει ένα βιβλίο ακορντεόν. Έτσι τα παιδιά, με ρετάλια από χαρτόνια, με ξυλομπογιές και άλλα απλά υλικά έφτιαξαν τα δικά τους πανέμορφα βιβλία ακορντεόν με θέμα τι άλλο, από … τα ψηλά βουνά!!!

Τη Δευτέρα και την Τρίτη 4 και 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», «Παυσιλύπου» και «Αγγελική Βαρελλά»: Διαδρομές επιβίωσης. Με αφορμή το βιβλίο «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ξεκινάμε μια καλοκαιρινή αναγνωστική περιπέτεια στο δάσος, όπου θα μάθουμε τους κανόνες επιβίωσης σε αυτό!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου»: Ορεινές διαδρομές. «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου συνεχίζουν να μας εμπνέουν και μέσα, από αυτά μαθαίνουμε για τους χάρτες, τα βουνά τις πεδιάδες και φτιάχνουμε με πλαστελίνη και άλλα υλικά, τους δικούς μας τρισδιάστατους χάρτες!!!

Και τέλος στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» : Διαδρομές από την Άπω Ανατολή. Ένα εργαστήρι ποίησης με στοιχεία από την Ελληνική παράδοση και τα Ιαπωνικά Χαϊκού.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!