29/04/2013
image_print

foto_sulogi_gioldasiΘέλω αρχικά να σας καλωσορίσω όλους στην Δημοτική μας Πινακοθήκη και στην  εκδήλωση που διοργανώνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες που ανέδειξε ο τόπος μας, του μεγάλου ζωγράφου και δωρητή Δημήτρη Γιολδάση.

Ενός σεμνού ανθρώπου και καλλιτέχνη που με το πινέλο και τα χρώματά του ύμνησε την Καρδιτσιώτικη και Θεσσαλική φύση, τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους μόχθο στα χωράφια, τα βοσκοτόπια, την αγορά, τη βιοπάλη.

Το πηγαίο ταλέντο του φρόντισε να το καλλιεργήσει σπουδάζοντας στην Σχολή Καλών Τεχνών, όπου είχε την τύχη να έχει σπουδαίους δασκάλους, όπως  ο Δημήτριος Γερανιώτης, ο Σπυρίδων Βικάτος και ο Γεώργιος Ιακωβίδης που τον βοήθησαν να εξελιχθεί ως καλλιτέχνης, κερδίζοντας κατά τη διάρκεια της φοίτησής του αρκετές φορές με το Αβερώφειο βραβείο.

Με το έργο του κατάφερε να καταξιωθεί ως ένας πολύ σημαντικός ζωγράφος του 20ου αιώνα και να τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

Για τη ζωή και την καλλιτεχνική αξία του Δημήτρη Γιολδάση,  από το θάνατό του οποίου συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια, θα έχουμε όμως τη χαρά να μας μιλήσει απόψε η συμπατριώτισσά μας ιστορικός Τέχνης κ. Μάγδα Κουμπαρέλλου.

 Εγώ θα ήθελα να εστιάσω στην δωρέα Γιολδάση που περιλαμβάνει τόσο το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, όσο και το σπίτι του που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, όπου στην αρχή στέγαζε και το ατελιέ του και το οποίο η θετή κόρη του, Στέλλα  δώρισε στο Δήμο Καρδίτσας.  Η οικία Γιολδάση ανακαινίστηκε και σήμερα στεγάζει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών (Κ.Δ.Α.Π) αλλά αποτελεί και ένα χώρο με έργα και προσωπικά αντικείμενα του ζωγράφου.

Περισσότερα όμως για την παραλαβή της δωρέας θα έχει σίγουρα να μας πεί ο τότε Πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Αποστόλης Πίτσαβος που είναι μαζί μας. 

Όσο για τη συλλογή του, η οποία δωρήθηκε στο Δήμο για να αποτελεί κτήμα όλων των Καρδιτσιωτών, περιλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό έργων. Από το μέγεθος και μόνο αντιλαμβάνεστε όλοι οτι πρόκειται για έναν  ανεκτίμητο πλούτο για την Καρδίτσα.

Όμως οι πολύπλοκες τεχνικές και τα ιδιόρυθμα υλικά που χρησιμοποίησε ο Γιολδάσης,  οι συνθήκες φύλαξης, όλης αυτής της πολύτιμης συλλογής, καθώς και ο χρόνος απειλούν την ακεραιότητά της.

Προσωπικά θεωρώ ύψιστης σημασίας την προστασία και ανάδειξη της πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Γι' αυτό και ως Δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενοι οτι έχουμε ιστορικό καθήκον και χρέος να  προστατέψουμε αυτό το πλούσιο έργο για να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, επιδιώξαμε να εντάξουμε τη μελέτη συντήρησής του που είχε εκπονήσει για την Πινακοθήκη η συντηρήτρια κ. Λαζαρίδου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Με την αμέριστη στήριξη του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και  την  άριστη συνεργασία των υπηρεσιακών  παραγόντων του Δήμου μας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιτύχαμε την ένταξή του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ήπειρος 2007-2013 με προϋπολογισμό 165.354 €.

Νοιώθω ιδιαίτερη χαρά που το πρώτο έργο που εντάξαμε στη θητεία μας στο ΕΣΠΑ είναι ένα έργο τετοιας σημασίας για τον Πολιτισμό.

Ελπίζω – ας μου επιτραπεί η παρένθεση, -να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και για τη συντήρηση και ανάπλαση του διατηρητέου κτηρίου της Παλαιάς Ηλεκτρικής, αξιοποιώντας την θαυμάσια μελέτη που συντάχθηκε με δωρέα των αδελφών Μπρακατσούλα. Θα διασώσουμε ένα μνημείο της πόλης και θα αποδώσουμε στους συμπολίτες έναν νέο πηρύνα πολιτισμού

 Η συντήρηση λοιπόν και η αποκατάσταση των 506 πινάκων που προβλέπει το υποέργο Ι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία και ανάδειξη ενός τεράστιου σε καλλιτεχνική αξία και μέγεθος έργου που αποτελεί μνημείο του σύγχρονου Θεσσαλικού πολιτισμού.

Την Τρίτη , εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και για το υποέργο ΙΙ που αφορά την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών φύλαξης αυτών των έργων.

Ευελπιστούμε οτι και το ΙΙΙ Υποέργο που αφορά την δημιουργία εικαστικού εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές και λευκώματος, μέσω του οποίου  θα προβάλουμε τα συντηρημένα έργα της Συλλογής, θα τύχει της ίδιας θετικής ανταπόκρισης και θα χρηματοδοτηθεί,  ώστε να ολοκληρωθεί ένα αρχικό πλέγμα έργων και δράσεων προστασίας και ανάδειξης της συλλογής, τιμώντας τόσο το ζωγράφο όσο και τον δωρητή Δημήτρη Γιολδάση.

Δεν σταματάμε όμως σ' αυτά. Η προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο για την πόλη μας, αλλά και την Τέχνη δεν πρέπει να σταματήσει και δεν θα σταματήσει.

Το οφείλουμε στη μνήμη του, το οφείλουμε στην Καρδίτσα, το οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές. Γιατί το έργο του Γιολδάση είναι κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς!