Βιοκλιματικό ΚΑΠΗ Καρδίτσας

image_print
24410 2717524410 27175

Βρίσκεται μεταξύ των οδών Διάκου και Νικηταρά, κοντά στο αθλητικό πάρκο. Είναι το πρώτο βιοκλιματικό δημόσιο κτήριο στο νομό Καρδίτσας και το πρώτο βιοκλιματικό ΚΑΠΗ της χώρας.

Προσφέρει υπηρεσίες ψυχαγωγίας και περίθαλψης σε 1.000 μέλη – ηλικιωμένους της πόλης μας. Το κτήριο ολοκληρώθηκε το 2008. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Καρδίτσας σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Το κτήριο σχεδιάστηκε με βασική κατεύθυνση τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας μέσω παθητικών συστημάτων αξιοποιώντας τα ηλιακά κέρδη για τη θέρμανση το χειμώνα και το νυχτερινό αέρα για το δροσισμό το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την απαιτούμενη ηλιοπροστασία. Πρόκειται για ένα επίμηκες διώροφο κτήριο, συνολικού εμβαδού 780 τ.μ., το οποίο αναπτύσσεται στον άξονα ανατολή-δύση, με τη μεγάλη, «ενεργειακή» πλευρά του νότια προσανατολισμένη. Περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους εργοθεραπείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διοίκησης στο ισόγειο, φυσικοθεραπευτήριο και γυμναστήριο στον όροφο και βιβλιοθήκη στο υπόγειο.

Πηγή: Φ. Λέκκα, Πολιτιστικός οδηγός δήμου Καρδίτσας, ΔΕΤΑΚ & Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας, 2008