Άρθρο Δημάρχου Καρδίτσας

05/03/2019
image_print

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΙ ΚΡΑΥΓΩΝ ΕΥΚΟΛΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ

Του Φώτη Αλεξάκου

Δημάρχου Καρδίτσας

Οι ανάγκες ενός Δήμου, είναι πολλές και πολυποίκιλες, όπως και οι προκλήσεις που είτε υπάρχουν, είτε προκύπτουν και καλείται να τις αντιμετωπίσει στην διάρκεια της θητείας της μία Δημοτική Αρχή. Για μία επιτυχημένη διεκπεραίωση απαιτείται καλός προγραμματισμός, ετοιμότητα και σοβαρή εκτίμηση δεδομένων και δυνατοτήτων, που θα επιτρέψουν να υπάρξουν οι σωστές και πιο συμφέρουσες επιλογές.

Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθήσαμε ως Δημοτικη Αρχή έως σήμερα, αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει τις ενέργειές μας και αποδείχθηκαν εξόχως αποτελεσματικά σε σημαντικά για τον Δήμο θέματα.

Είναι πολύ εύκολο να χτυπάς το χέρι στο τραπέζι και να φωνάζεις προς κάθε κατεύθυνση. Όμως οι λύσεις, ούτε τρομάζουν ούτε ακούνε και έρχονται μόνες τους. Αυτές είναι τακτικές που μπορεί να εντυπωσιάζουν στιγμιαία και να δίνουν την ζητούμενη προβολή στον διαχειριστή τους, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Ειδικά όταν αποτελούν κανόνα και όχι εξαίρεση ως έσχατη λύση.

Δεν εντάχθηκαν σε προγράμματα έργα συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 45 εκ ευρώ, επειδή φωνάζαμε και κατακρίναμε. Δεν υπήρξε ορθολογική διαχείριση του μειωμένου προσωπικού και κάλυψη των αναγκών, επειδή κατηγορούσαμε. Δεν βελτιώθηκαν τα οικονομικά του Δήμου, επειδή καταφερθήκαμε κατά τραπεζών και πολιτικού συστήματος. Δεν βελτιώθηκε η καθημερινότητα, επειδή την διατάξαμε. Δεν έγιναν μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις με χρήματα του Δήμου, επειδή βρέθηκαν ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι και τα ανασύραμε. Δεν ψηφιοποιήσαμε τις περισσότερες υπηρεσίες του Δήμου και δεν δημιουργήσαμε χρηστικές εφαρμογές προς όφελος των πολιτών, επειδή «βάλαμε τις φωνές» στο internet. Δεν επετεύχθη η καλύτερη, τηρουμένων των αναλογίων, λύση, με τα τμήματα Σχολών στην Καρδίτσα, επειδή κοντραριστήκαμε με βουλευτές και υπουργεία και τηρήσαμε αδιάλλακτη στάση.

Η Δημοτική μας Αρχή, δούλεψε πολύ σκληρά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κι αν αυτά, κάποια στιγμή, άναψαν, ήταν για να φανεί το έργο που επιτελέσθηκε.

Χρησιμοποιήσαμε στο έπακρο την γνώση, την εμπειρία, την επιστημονική κατάρτιση των μελών μας και αξιοποιήσαμε τις εξαιρετικές δυνατότητες των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου. Προγραμματίσαμε και παρουσιαστήκαμε έτοιμοι, όταν ήρθαν οι ευκαιρίες. Τις περιμέναμε για να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελος των Δημοτών και δεν τις κυνηγήσαμε ασθμαίνοντας να τις προλάβουμε.

Επιστρατεύσαμε τον διάλογο και πιέσαμε μέσω επιχειρημάτων και όχι μέσω κραυγών και κατακραυγών, να αλλάξουμε αρνητικά δεδομένα και να τα μετατρέψουμε σε θετικά. Προσωπικά ταξίδεψα στην Αθήνα και είχα συναντήσεις και συζητήσεις περισσότερες φορές απ’ όσες κάποιοι εκτόξευσαν απειλές και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν γεγονότα από την καρέκλα του γραφείου τους.

Έτσι επιλέξαμε να λειτουργούμε. Με χαμηλούς τόνους στο προσκήνιο με πολύ μεθοδική και ποιοτική δουλειά στο παρασκήνιο. Έτσι θα συνεχίσουμε και στην επόμενη θητεία χτίζοντας σε σταθερές βάσεις και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις το μέλλον του Δήμου μας.