Άρθρο Δημάρχου Καρδίτσας για τον εθελοντισμό

15/02/2019
image_print

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Του Φώτη Αλεξάκου

Δημάρχου Καρδίτσας

«Είναι εύκολο να κάθεσαι και να κάνεις παρατηρήσεις. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να σηκωθείς και να αναλάβεις δράση». Η φράση του Γάλλου συγγραφέα Honoré de Balzac, εμπεριέχει το μήνυμα της συμμετοχής και της προσπάθειας για να βελτιώσουμε συνθήκες, να πετύχουμε στόχους, να φθάσουμε σε αποτελέσματα.

Όταν, δε, αναφερόμαστε στο Δήμο, στα της πόλης και του τόπου μας, η δράση αποκτά αβίαστα και το επίθετο «κοινή». Γιατί και η κατάληξη των ενεργειών μας αφορά σε όλους και γιατί αυτές οι ενέργειες «απαιτούν» την ενεργοποίηση του συνόλου, Δήμου και Δημοτών, για να επιτευχθεί ο στόχος.

Η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας, και εγώ προσωπικά, επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή στον Δημότη. Επενδύσαμε, γιατί τον θεωρούμε τον βασικότερο σύμμαχο στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε τον Δήμο. Γιατί πιστεύαμε, και τώρα το πιστεύουμε ακόμα περισσότερο, πως οι συνδημότες όχι απλώς δεν θέλουν να μένουν αδρανείς, αλλά περιμένουν να τους δοθεί η ευκαιρία να προσφέρουν και να γίνουν συμμέτοχοι των αποτελεσμάτων της ευρύτερης προσπάθειας.

Αυτό επιδιώξαμε να αναδείξουμε μέσα από συνεχείς δράσεις εθελοντισμού με διπλό χαρακτήρα. Αφενός πρακτικό, με αποτελέσματα για την εικόνα της πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, αφετέρου παρακινητικό, για να ενταχθούν στον κύκλο των εθελοντών κάθε φορά και περισσότεροι Δημότες.

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και δεν θα υπερέβαλα αν έλεγα και συγκινητική. Σε κάθε κάλεσμα -και ήταν πολλά-, ο αριθμός των εθελοντών αυξάνονταν, αλλά το πιο σημαντικό ήταν η διάθεση του κόσμου. Η ευκολία, με την οποία ο Καρδιτσιώτης διέθετε τον ελεύθερο χρόνο του και ταυτόχρονα η ευχαρίστηση που ένιωθε με αυτή την διάθεση.

Κατά την διάρκεια της θητείας μας οργανώσαμε πολλές εθελοντικές δενδροφυτεύσεις στην πόλη και τα χωριά, που στο μέλλον θα αναδείξουν ολόκληρες περιοχές και θα αναβαθμίσουν τους χώρους πρασίνου, προχωρήσαμε σε καθαρισμούς κοινόχρηστων χώρων εντός και εκτός πόλης, οργανώσαμε συναυλίες και δράσεις αλληλεγγύης για δομές του Δήμου που ενισχύουν συμπολίτες μας. Και σε όλα οι εθελοντές ήταν παρόντες, όπως και το σύνολο της Δημοτικής Αρχής. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε το πόσο συνεισφέρουν οι εθελοντές στην διοργάνωση της Παυσιλυπούπολης, στην διανομή τροφίμων σε κάθε δραστηριότητα, στην οποία κλήθηκαν να ανταποκριθούν.

Είτε ο καθένας ατομικά, είτε μέσω φορέων, οι Καρδιτσιώτες φώναξαν δυνατά ότι αγαπούν τον τόπο τους και είναι ενεργά αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για την βελτίωσή του. Συμπαραστάτες όχι της Δημοτικής Αρχής, αλλά της ιδέας του εθελοντισμού, της συνέργειας και της συμμετοχικότητας.

Αυτό ήταν που επιδιώξαμε να πετύχουμε αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που κρύβει ο εθελοντισμός, την σημασία του για την ευημερία ενός Δήμου και κατ΄ επέκταση την ενσωμάτωση των αρχών που τον διέπουν στην νοοτροπία όλων μας. Και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος για το παρόν και το μέλλον του Δήμου Καρδίτσας.