Άρθρο Δημάρχου Καρδίτσας για το ποδήλατο

03/05/2019
image_print

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Του Φώτη Αλεξάκου

Δημάρχου Καρδίτσας

Στα αδιαμφισβήτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Καρδίτσας, που την καθιστούν μία από τις πόλεις με ανθρώπινο πρόσωπο που αξίζει κανείς να ζει, συμπεριλαμβάνεται και η ευρεία χρήση του ποδηλάτου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχει τον τίτλο της πόλης του ποδηλάτου και είναι επίσης σημαντικό ότι οι προσπάθειες έχουν αναγνώριση και εκτός ορίων πόλης, Δήμου, νομού και χώρας. Έτσι ήρθε πέρυσι η βράβευση της Καρδίτσας ως μία από τις 10 καλύτερες πόλεις σε θέμα πρωτοβουλιών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και φέτος πολύ πιο ψηλά ως πρώτοι σε όλη την Ελλάδα και ανάμεσα στις τρεις πρώτες πόλεις σε όλη την Ευρώπη, για την οποία βραβευτήκαμε σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, για την ενθάρρυνση της κίνηση, των πολιτών, με μέσα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και αποσυμφορούν την πόλη.

Επίσης, πρόσφατα είχαμε την πολύ μεγάλη χαρά να παραλάβουμε, ως Δημοτική Αρχή, το ασημένιο μετάλλιο για το καλύτερα ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε πόλη της Ελλάδας, στα Best City Awards 2018.

Μία τιμή που δεν αντανακλά στον δήμαρχο και στον Δήμο, αλλά σε ολόκληρη την πόλη. Σε όσους προσπάθησαν να αναδείξουν την χρήση του ποδηλάτου, όσους υλοποίησαν το έργο των ποδηλατοδρόμων, όσους το διατήρησαν και το επέκτειναν και όλους τους Καρδιτσιώτες που χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς αποσυμφορώντας την κυκλοφορία και σεβόμενοι τον τόπο τους και το περιβάλλον.

Για την Δημοτική μας αρχή, η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Καρδίτσας, αποτελεί καθημερινή προσπάθεια. Και η ανάδειξη της χρήσης του ποδηλάτου, σε μία πόλη που είναι ιδανική, γι’ αυτό το μέσο, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της.

Επιγραμματικά θα αναφέρω:

– Την επαναλειτουργία του θεσμού των κοινόχρηστων ποδηλάτων, μετά από μία περίοδο με σημαντικά προβλήματα και μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας να ξεπεραστούν, όπως και έγινε.

– Την κατασκευή μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, τριών νέων χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων (Οδοί Ηρώων Πολυτεχνείου και Λάππα) καθώς και την συντήρηση των υπαρχόντων για να είναι σε καλή κατάσταση.

-Την καθιέρωση της ετήσιας ποδηλατάδας, με τους συμπολίτες να συμμετάσχουν μαζικά σε μία εκδήλωση πραγματική γιορτή για την πόλη. Ξεπέρασαν τις 750 οι συμμετοχές τον περασμένο Σεπτέμβριο με ανθρώπους όλων των ηλικιών να δηλώνουν παρόντες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου. Παράλληλα, καθιερώσαμε κλήρωση για τους συμμετέχοντες με δώρα ποδήλατα και είδη για την σωστή χρήση του ποδηλάτου.

-Προχωρήσαμε σε ενημερωτικές ενέργειες, κυρίως στα σχολεία, προσπαθώντας από την μία να προωθήσουμε την χρήση του ποδηλάτου και να αναδείξουμε τις ωφέλειες αυτής και από την άλλη να γίνει βίωμα των παιδιών και ενηλίκων αργότερα, ότι το ποδήλατο υπόκειται σε κανόνες κυκλοφορίας και σεβασμού προς πεζούς και οδηγούς.

-Πολλαπλασιάσαμε τους χώρους στάθμευσης ποδηλάτου τοποθετώντας, σχεδόν σε όλη την πόλη, αλλά κυρίως σε πλατείες, τις ειδικές μεταλλικές κατασκευές που μπορεί κανείς να αφήσει και να κλειδώσει το ποδήλατό του.

-Προμηθευτήκαμε οκτώ ποδήλατα για τις ανάγκες του Δήμου παραδίδοντας από δύο στην Δημοτική Αστυνομία, στο δημαρχείο, στην Τεχνική Υπηρεσία και στις υπηρεσίες Πρόνοιας . Δίνουμε με αυτό τον τρόπο το παράδειγμα για χρήση του ποδηλάτου. Κάτι που και εγώ προσωπικά συνειδητά και απαρέγκλιτα στηρίζω, καθώς στις εντός πόλης μετακινήσεις μου ή βαδίζω ή χρησιμοποιώ ποδήλατο.

-Γιορτάσαμε και θα συνεχίσουμε να γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα του ποδηλάτου, με την διοργάνωση έκθεσης με παλιά ποδήλατα, με τους συμπολίτες να ανταποκρίνονται και ως συμμετέχοντες με τα καλοδιατηρημένα οχήματα τους και ως θεατές.

-Κατακτήσαμε και μία άτυπη πρωτιά που είχε όμως απήχηση, αφού αφορούσε πανελλαδικό διαδικτυακό διαγωνισμό, με τους ποδηλάτες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να καταχωρούν τα χιλιόμετρα που κάνουν καθημερινά από και προς την δουλειά τους με ποδήλατο.

Πλέον θα έχουμε και σήμα κατατεθέν για το ποδήλατο στην Καρδίτσα και μάλιστα ένα σήμα πασίγνωστο, αφού η χήρα του αείμνηστου συμπολίτη μας καλλιτέχνη Παντελή Σαμπαλιώτη μας παραχώρησε την χρήση του έργου του «Ουράνιος ποδηλάτης» και το Δημοτικό Συμβούλιο το έκανε αποδεκτό, με πολύ μεγάλη χαρά, τον περασμένο Οκτώβριο. Ήδη τοποθετήθηκε στο πρώτο αντίγραφο στην Ανατολική είσοδο της πόλης και εντός των ημερών θα τοποθετηθούν άλλα τέσσερα στις υπόλοιπες εισόδους.

Αυτό όμως που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η αύξηση του αριθμού των Καρδιτσιωτών που χρησιμοποιούν ποδήλατο. Δεν χρειάζονται νούμερα και στατιστικές απεικονίσεις. Μια βόλτα στην πόλη, είναι μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας. Για την οποία, στο μέτρο που συμβάλλαμε για να διαμορφωθεί, είμαστε υπερήφανοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να αυξήσουμε και να εμπλουτίσουμε τις ενέργειες μας υπέρ της χρήσης του ποδηλάτου.