19/12/2018
image_print

ΣΕΒΟΜΑΙ – ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ.

Του Φώτη Αλεξάκου

Δημάρχου Καρδίτσας

Σε λίγο καιρό θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας να τεθεί σε εφαρμογή στον Δήμο ο αντικαπνιστικός νόμος.

Μία απόφαση που για μας δεν ήταν δύσκολο να ληφθεί, καθώς θεωρούμε πράξη ύψιστου πολιτισμού τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και κορυφαίο των αγαθών την υγεία. Όπως και βασική μας υποχρέωση τις πολιτικές πρόληψης για την προστασία της.

Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και τις περιμέναμε. Παράλληλα όμως είχαμε και έχουμε εμπιστοσύνη στον δημότη και την κρίση του. Θεωρήσαμε και θεωρούμε βέβαιο πως όλοι ανεξαιρέτως, από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, τους εργαζόμενους σε αυτά, τους πελάτες, μέχρι τα στελέχη των Δημοσίων υπηρεσιών και όσους δραστηριοποιούνται σε κλειστούς χώρους, κατανοούν ότι η εφαρμογή του νόμου είναι σωστή και επιβεβλημένη. Όχι μόνο για να προστατευτεί το αναφαίρετο δικαίωμα των μη καπνιστών, να μην υποχρεώνονται να εισπνέουν καπνό, αλλά και για τους ίδιους. Ότι μέσω αυτού και των διατάξεών του δεν τιμωρείται κανένας, αλλά προστατεύεται η υγεία όλων. Ακόμα και των καπνιστών που δεν πείθονται ή δεν μπορούν να «το κόψουν», καθώς και ένα τσιγάρο λιγότερο να καπνίσουν, ωφελούνται.

Για όλα αυτά φροντίσαμε, με μεθοδικότητα, να ενημερώσουμε τους δημότες. Υπήρξε μία μεγάλη καμπάνια σε υπηρεσίες και καταστήματα, με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από τραπέζι σε τραπέζι, με την τοποθέτηση αφισών στα καταστήματα, με μία σημαντική χρονική περίοδο συστάσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με καθημερινή επαφή των μελών της Δημοτικής Αρχής με τον κόσμο, τους καταστηματάρχες τους εργαζομένους.

Η όλη μας προσπάθεια, στηρίχθηκε και στηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα και τις Υπηρεσίες που ασχολούνται με την υγεία. Μπορεί να μην είχε ένθερμη υποδοχή από μερικές πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και αυτές δεν στάθηκαν απέναντι. Το πολιτικό κόστος φοβήθηκαν και προτίμησαν να παρακολουθούν διακριτικά και όχι να συμμετάσχουν ενεργά.

Εμείς δεν βλέπουμε κανένα πολιτικό κόστος. Μπορεί να υπάρχει, αλλά το διακύβευμα το καθιστά ανενεργό. Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι την ημέρα των εκλογών δεν θα υπάρξει από πλευράς μας καμία οπισθοχώρηση και δεσμευόμαστε το ίδιο και για την επόμενη. Δεν θα «κάνουμε στραβά μάτια», ούτε θα παρέμβουμε στο έργο των Υπηρεσιών. Άλλωστε, μέρα με την μέρα γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι συνειδητοποιούν το θετικό των διατάξεων του νόμου και συμβάλλουν στην ομαλή εφαρμογή του και στην μετάβαση σε ένα καθεστώς που προστατεύει την υγεία και προάγει τον πολιτισμό. Η βοήθεια των ενεργών πολιτών σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντική, την χαιρετίζουμε και χαιρόμαστε για την συμβολή τους.

Ο Δήμος Καρδίτσας είναι από τους πρωτοπόρους στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και η Δημοτική Αρχή είναι υπερήφανη που συνέδεσε τη θητεία της με αυτή την προσπάθεια. Πράξαμε το αυτονόητο, αυτό που παγκοσμίως ισχύει και τώρα ακολουθούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό όμως που πραγματικά μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση είναι η επιβράβευση της επιμονής μας μέσω της σταδιακής αποδοχής των θετικών επιπτώσεων και της συνειδητής εφαρμογής ενός δύσκολου, αλλά απαραίτητου μέτρου. Με την ακόμη πιο ενεργό συμβολή των επιχειρηματιών εστίασης και αναψυχής, θα κάνουμε ακόμη ένα βήμα ώστε να είμαστε η πιο φιλική πόλη στην Ελλάδα και στον κάτοικο και στον επισκέπτη.