Αρχίζει η παράδοση των κάδων οικιακής κομποστοποίησης

14/06/2021
image_print

Όσοι υπέβαλαν αιτήσεις στο Δήμο Καρδίτσας θα μπορούν να παραλαμβάνουν τους κάδους από το αμαξοστάσιο

 Κάδους οικιακής κομποστοποίησης θα παραδίδει από το πρωί της Τρίτης στους Δημότες που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση η υπηρεσία, καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας. Η παράδοση θα γίνεται στο χώρο του Δημοτικού Αμαξοστασίου στην ανατολική περιφερειακή οδό και κατά τις ώρες 8:00 πμ έως 12μ. Ο Δήμος μοιράζει τους εν λόγω κάδους δωρεάν με στόχο οι δημότες να παράγουν το δικό τους φυσικό λίπασμα και συγχρόνως να γίνεται αξιοποίηση των οικιακών οργανικών απορριμμάτων.

Στοιχεία για την κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι “εργάτες” της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζεται:

  1. Σωστό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
  2. Σωστό αερισμό
  3. Σωστή υγρασία
  4. Σωστός μέγεθος υλικών

ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Ο κάδος κομποστοποίησης κήπου είναι κατασκευασμένος για να τοποθετηθεί μόνο πάνω σε χώμα και όχι σε σκληρή επιφάνεια, όπως μπετόν ή πέτρα.

Πριν την τοποθέτηση, και στο σημείο που θα τοποθετηθεί ο κάδος, θα πρέπει να σκαφτεί το χώμα ώστε οι απαραίτητοι οργανισμοί να μπορέσουν να εισέλθουν στον κάδο.

Για το αρχικό στάδιο γεμίζετε τον κάδο με περίπου 3 κουβάδες χώμα για φυτά, το οποίο περιέχει όλους τους απαραίτητους μικροοργανισμούς. Κατόπιν γεμίζετε τον κάδο με οργανικά απορρίμματα της κουζίνας και του κήπου, λίγη ποσότητα κάθε μέρα μαζί με φύλλα δέντρων, μικρά κλαδιά και χόρτο. Παρακάτω είναι λίστα με το υλικά που επιτρέπονται και τα υλικά που απαγορεύονται:

Α) ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

Β) ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

Για να γίνει σωστά και γρήγορα η κομποστοποίηση το μέγεθος των υλικών που ρίχνουμε μέσα στον κάδο πρέπει να είναι σχετικά μικρό. Κόβοντας π.χ. μια καρπουζόφλουδα σε μικρά κομμάτια ουσιαστικά αυξάνουμε την επιφάνεια της, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο για τους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν στο υλικό. Αυτό οδηγεί στη γρήγορη σήψη του υλικού. Αντίθετα, τα μεγάλα, ογκώδη υλικά θα καθυστερήσουν περισσότερο να κομποστοποιηθούν, θα δημιουργήσουν μεγάλους όγκους μέσα στο σωρό εμποδίζοντας τα υπόλοιπα υλικά να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, επιβραδύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ