24/03/2014
image_print

Καρδίτσα,  23-3-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία εκατοντάδων δημοτών που κατέκλυσαν το Δημοτικό  Κινηματοθέατρο

Κων. Παπαλός: “Χτίζουμε σήμερα σε γερά θεμέλια το Δήμο Καρδίτσας του αύριο”

“Την τριετία 2011-13 εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά, θέτοντας τις βάσεις για έναν Δήμο οικονομικά υγιή, αξιόπιστο και φερέγγυο δίπλα στο δοκιμαζόμενο πολίτη, δίνοντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και ελλείψεις σε μεγάλα έργα υποδομής και με την εμπιστοσύνη των δημοτών θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα μας”

 

Η Δημοτική μας Αρχή, έλαβε πριν τρία χρόνια την εντολή των δημοτών να εργασθεί με εντιμότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, -αρχές αδιαπραγμάτευτες για μας- για έναν ισχυρό Δήμο Καρδίτσας, οικονομικά υγιή, με διοικητική οργάνωση, που θα στέκεται με αλληλεγγύη στο πλευρό του δοκιμαζόμενου πολίτη, και θα δίνει σταδιακά λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και ελλείψεις του Δήμου μας σε μεγάλα έργα υποδομής.

Την τριετία αυτή, -στην “καρδιά” της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης,- καταφέραμε με σκληρή προσπάθεια, με συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυγίανσης και ανασυγκρότησης και κυρίως με αγάπη για τον τόπο και αίσθημα ευθύνης προς όλους τους δημότες, να κρατήσουμε όρθιο το Δήμο Καρδίτσας που βούλιαζε από το χρέος, να αποκαταστήσουμε τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία του και να είμαστε Δημοτική Αρχή όλων των Καρδιτσιωτών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με κοινωνικό πρόσωπο.

Αξιοποιώντας κάθε δυνατή χρηματοδοτική πηγή και πρόγραμμα πετύχαμε να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε ή να έχουμε δρομολογήσει πολύ σημαντικά και καινοτόμα έργα, παρεμβάσεις και δράσεις.

Θέσαμε έτσι στέρεες βάσεις για να κάνουμε πράξη το όραμά μας για έναν ισχυρό Δήμο, για μια Δυνατή Καρδίτσα. Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος και ανυποχώρητα αυτόν τον δύσκολο, αλλά συνάμα ωραίο αγώνα και είμαι βέβαιος οτι αντλώντας δύναμη από την εμπιστοσύνη σας,  θα συνεχίσουμε το έργο μας και την επόμενη, κρίσιμη για το Δήμο μας, πενταετία. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση σας.”

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός κάνοντας τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής την τριετία 2011-2013, στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου, που αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τον όγκο των δημοτών που θέλησαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Τι παρέλαβε η Δημοτική Αρχή

Ο κ. Παπαλός αναφέρθηκε αρχικά στα τεράστια προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας της, με σημαντικότερο την δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου που χαρακτηριζόταν από τα εξής στοιχεία:

-Συσσωρευμένο χρέος 54.000.000 € 

-Οφειλές του Δήμου προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία 5.500.000 €

-Οφειλές προς προμηθευτές και έργα, για τα οποία είχαν εκδοθεί παραστατικά – τιμολόγια 7.500.000 €

-Οφειλές προς τρίτους,  χωρίς να έχουν εκδοθεί παραστατικά – τιμολόγια, που αφορούσαν έργα, τα οποία είχαν μεν συμβάσεις, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί η σχετική  διαδικασία 1.300.000 €

-Μείωση χρηματοδοτήσεων. Το διάστημα 2011 – 2013, η συνολική κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 60 % περίπου, ενώ ενδεικτικά  το άθροισμα των επιχορηγήσεων από ΣΑΤΑ που λάμβαναν πριν τον «Καλλικράτη» οι πέντε Δήμοι που σήμερα αποτελούν τον ενιαίο Δήμο Καρδίτσας, ανερχόταν σε 4.200.000 € . Για το 2014, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 650.000 €…

Σοβαρότατο επίσης πρόβλημα ήταν η ανάγκη άμεσης διοικητικής ανασυγκρότησης του  «Καλλικρατικού» πλέον Δήμου Καρδίτσας,  για την ομαλή ενσωμάτωση 5 Δημοτικών Ενοτήτων, με 2 Δημοτικές και 32 Τοπικές Κοινότητες, την αποτελεσματική άσκηση των 200 νέων  αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν στο Δήμο με τον Καλλικράτη με μειωμένο μάλιστα προσωπικό λόγω ομαδικών συνταξιοδοτήσεων και μείωσης των συμβασιούχων.

 Όσον αφορά επίσης την ένταξη και υλοποίηση έργων τα προβλήματα ήταν επίσης μεγάλα:

-Το ΕΣΠΑ (2007-2013) είχε ήδη ξεπεράσει χρονικά την περίοδο του αρχικού προγραμματισμού, δηλαδή είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης συγκεκριμένων έργων, που είτε είχαν υπόλοιπα από το Γ΄ ΚΠΣ είτε εντάσσονταν σε κεντρικό σχεδιασμό.

-Το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» είχε ήδη ολοκληρώσει από το 2009 τον προγραμματισμό του χωρίς τη δυνατότητα ένταξης νέων έργων, ενώ για περισσότερα από δυο χρόνια παρέμεινε με μεγάλα προβλήματα και κενά χρηματοδότησης.

-Το πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.» που συνόδευε τον «Καλλικράτη» δεν υλοποιήθηκε ποτέ, στερώντας από τους νέους Δήμους, που προέκυψαν, τη δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους ένα χρηματοδοτικό εργαλείο κατασκευής υποδομών, όπως έγινε παλαιότερα με το ΕΠΤΑ και το «Θησέα».

-Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συρρικνώθηκε και περιορίστηκε τελικά στην καταβολή της εθνικής συμμετοχής στην υλοποίηση του Ε.Σ.Π.Α.

-Η ΣΑΤΑ, δηλαδή η επιχορήγηση των Δήμων για την κατασκευή έργων, αλλά και για τη χρηματοδότηση μελετών μειώθηκε δραματικά.

Τι πέτυχε η Δημοτική Αρχή:           

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των προσπαθειών ο κ. Παπαλός τόνισε οτι η Δημοτική Αρχή πέτυχε να κρατήσει όρθιο το Δήμο Καρδίτσας, νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά, διεκδικώντας χρήματα που του οφείλονταν και δεν είχαν αποδοθεί και διεκδικώντας και απορροφώντας πόρους από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Ενδεικτικά, ανέφερε οτι μόνο το 2014 βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί και ξεκινούν το προσεχές διάστημα έργα 14.500.000 €! Παράλληλα έδωσε έμφαση στην κοινωνική πολιτική  στηρίζοντας στην πράξη, τους συμπολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ειδικότερα όσον αφορά την οικονομική εξυγίανση του Δήμου ο κ. Παπαλός τόνισε επιγραμματικά:

-Αποπληρώσαμε την πλειοψηφία των χρεών του παρελθόντος, λειτουργώντας με τρόπο υπεύθυνο και νοικοκυρεμένο, μειώνοντας το χρέος του Δήμου κατά 16,2 εκ ευρώ περίπου σε 3 χρόνια. Από αυτά, τα 6,5 εκατομμύρια ήταν οφειλές προς Τράπεζες, 5,2 εκ. ευρώ σε προμηθευτές προς τους οποίους έχουμε εξοφλήσει όλες τις οφειλές του Δήμου μέχρι και το 2012 και τώρα αρχίζουμε να εξοφλούμε και τις οφειλές του 2013 και 4,5 εκ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Κι όλα αυτά χωρίς να πάρουμε ούτε 1 ευρώ δάνειο!

-Επιλέξαμε τη μη διάθεση αυτών των χρημάτων για νέα έργα, αλλά για την ανάκτηση της χαμένης φερεγγυότητας του Δήμου, διαφυλάσσοντας παράλληλα και την κοινωνική συνοχή, αφού πολλές τοπικές επιχειρήσεις είχαν φτάσει στα πρόθυρα «λουκέτου» λόγω των οφειλών αυτών

'Ετσι σήμερα:

 -Το καθαρό λειτουργικό κόστος του «Καλλικρατικού» Δήμου έπεσε από 22 στα 16 εκατομμύρια.

-Το κόστος μισθοδοσίας του «Καλλικρατικού» Δήμου είναι το ίδιο με αυτό του πρώην  Καποδιστριακού» Δήμου.

-Τα έξοδα ΔΕΗ και κοινωφελών λογαριασμών βρίσκονται στο επίπεδο του πρώην «Καποδιστριακού» Δήμου.

-Οι περισσότερες δαπάνες έχουν κατέβει στα επίπεδα του πρώην «Καποδιστριακού» Δήμου.

-Σε μερικές περιπτώσεις, το κόστος έχει κατέβει πολύ περισσότερο, όπως π.χ. ανταλλακτικά, συμμετοχή σε εκδηλώσεις κλπ.

-Κόστη για τα οποία έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, όπως π.χ. ενοίκια, αποτελούν μόλις το 0,7% των εξόδων και έχουν υποδιπλασιαστεί

-Οι επιχορηγήσεις σε Νομικά Πρόσωπα έχουν μειωθεί κατά μισό εκατομμύριο ευρώ

-Συνολικά, 3 εκατομμύρια έχουν δοθεί σε τόκους τα τελευταία 3 χρόνια.

“Η σημαντικότερη επιτυχία είναι πως αναστρέψαμε την καταστροφική πορεία των οικονομικών του Δήμου χωρίς να αυξήσουμε στο ελάχιστο τα δημοτικά τέλη σεβόμενοι στο ακέραιο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των συνδημοτών μας”  τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Έργα

Στον τομέα των έργων ο κ. Παπαλός υπογράμμισε οτι παρά την απουσία προετοιμασίας για το ΕΣΠΑ από την προηγούμενη δημοτική αρχή και την έλλειψη ώριμων μελετών, από την 1-1-2011 έως σήμερα, υποβλήθηκαν συνολικά 34 προτάσεις χρηματοδότησης έργων στο ΕΣΠΑ, αλλά και σε κάθε άλλο εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους προϋπολογισμού 28.438.462 €

Οι 34 προτάσεις που κατατέθηκαν στο ΕΣΠΑ, συντάχθηκαν και ολοκληρώθηκαν χωρίς ο Δήμος Καρδίτσας να πληρώσει έστω και ένα ευρώ.

Όπως δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί και για την συνέχιση και ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας, για το οποίο όχι μόνο αποπληρώθηκαν οφειλές 1.500.000 € περίπου, αλλά και εξασφαλίσθηκε μεσω ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση του με 7.500.000 €.

Ειδικότερα τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί είναι:

1.Ενοποίηση και περιβαλλοντική αποκατάσταση δημόσιου χώρου στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, 1.200.000 € (ΕΣΠΑ)

2. «Επέκταση Θεοδωρίδειου Κέντρου Υποστήριξης για Ανθρώπους με Αναπηρία ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» στο, με χρηματοδότηση πλέον των 1.200.000 € μέσω ΕΣΠΑ

3 Περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστου δημόσιου χώρου στη θέση «Παλέρμο», ένταξη στο ΕΣΠΑ ,550.000 €

4. Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κυκλοφορίας στην πόλη της Καρδίτσας, 1.285.000 € (Ασφαλτόστρωση δρόμων, όπου έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα υποδομής, συνολικού μήκους 8,3 χλμ.).

5. Διαμόρφωση χώρων αναψυχής στις Τ.Κ. Μακρυχωρίου και Τ.Κ. Μυρίνης, ένταξη στο LEADER, 200.000 €

6. Διαμόρφωση πάρκου αναψυχής Τ.Κ. Καλλιφωνίου, ένταξη στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 200.000

7. Αναβάθμιση και εξοπλισμός παιδικών χαρών στην πόλη της Καρδίτσας, 570.000 €

8. Αναβάθμιση παιδικών χαρών Δ.Ε. Καρδίτσας, Κάμπου, Μητρόπολης, Ιτάμου, 368.000 €

9. Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, προϋπολογισμού 225.987 €

10 Ανάπτυξη βασικών δικτύων οικισμού Μαύρικα (δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων),  438.531 € (ΔΕΥΑΚ)

11. Ανάπτυξη βασικών δικτύων οικισμού Μαύρικα (οδοποιία & ηλεκτροφωτισμός), 507.015 €

12. Αναβάθμιση Παλέρμου μέσω του έργου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστου δημόσιου χώρου στη θέση Παλέρμο» που ήδη ξεκινά, 550.000 €

13. Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος εντοπισμού διαρροών, διαχείρισης και τηλε-ελέγχου του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καρδίτσας, 1.696.760 € (ΔΕΥΑΚ)

14. Μονάδα σταθεροποίησης / υγιεινοποίησης ιλύος στην ΕΕΛ Καρδίτσας,  3.751.500 € (ΔΕΥΑΚ)

15. Υπογειοποιημένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Καρδίτσας,  238.620 €

16. «Περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστου δημόσιου χώρου στη θέση Παλέρμο» που ήδη ξεκινά, προϋπολογισμού 550.000 €

17. Συντήρηση, προστασία και προβολή συλλογής Γιολδάση 165.000 €   (Συντηρήθηκαν 506 έργα του μεγάλου Καρδιτσιώτη ζωγράφου, που θα εκτεθούν σταδιακά στη Δημοτική Πινακοθήκη)

18. Αποκατάσταση – επανάχρηση παλαιάς αγροτικής αποθήκης στη  Δ.Κ. Καρδιτσομαγούλας (LEADER) 368.000 €

19 . Δημιουργία λευκώματος με θέμα την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα του Δυτικοθεσσαλικού πεδινού χώρου (LEADER)

20. Έργο αγροτικού εξηλεκτρισμού της Δ.Ε. Κάμπου, στον προυπολογισμό του οποίου ο Δήμος συμμετέχει με 162.000 €

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και τα έργα συντηρήσεων δημοτικών κοινοχρήστων υποδομών σε όλες τις Κοινότητες, όλων των Δημοτικων Ενοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεκινούν το προσεχές διάστημα.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας αναφέρθηκε και στις σημαντικότερες παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής για την  προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που είναι οι :

-Ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

-Ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου σε συνεργασία με τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο.

-Θέσπιση Αντιδημαρχίας Ειδικών Πληθυσμιακών Κοινωνικών Ομάδων & Αλληλεγγύης

-Αξιοποίηση κάθε σχετικού προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες ανέργους δημότες να εργασθούν έστω και για κάποιους μήνες,  ενισχύοντας το εισόδημά τους και αποκτώντας εργασιακή εμπειρία

Αναφέρθηκε επίσης επιγραμματικά στο έργο της Δημοτικής Αρχής στον Αγροτικο Τομέα με την ίδρυση Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου με σημαντικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, όπως επίσης και στους τομείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της  Εκπαίδευσης

Αναφέρθηκε τέλος και στα  πολύ σημαντικά έργα, προυπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που ενδιαφέρουν τον Δήμο, έστω κι αν ο ίδιος δεν είναι ο φορέας υλοποίησής του, εξαίροντας την συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αντιπεριφέρεια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προωτοβουλίας που ελήφθησαν από την Δημοτική Αρχή για σειρά ζητημάτων, όπως πχ. η υποστήριξη των σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ίδρυση τουΕθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος κ.α.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παπαλός και στην ολοκλήρωση του αεροδρομίου της Μυρίνης, για το οποίο εξασφαλίσθηκε αδειδότηση και αναμένεται να αποτελέσει άμεσα κέντρο αεραθλητισμού και μακροπρόθεσμα μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του έργου της Δημοτικής Αρχής,  ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να εκφράσει  τις ευχαριστίες του: “προς όλους τους αιρετούς συνεργάτες μου και ιδιαίτερα εκείνους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους που αφιέρωσαν χιλιάδες ώρες δουλειάς, στην κοινή προσπάθεια, προς όλους τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, προς τους εργαζόμενους του Δήμου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ασκεί τα καθήκοντά τους ευσυνείδητα και με φιλοτιμία, συμβάλλοντας αποφασιστικά σ’ αυτόν τον αγώνα.

Ευχαριστώ επίσης από καρδιάς τους  χιλιάδες δημότες, που μας ενθάρρυναν και μας συμπαραστάθηκαν.

Χωρίς όλους αυτούς δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε όσα πετύχαμε, διαψεύδοντας τις “Κασσάνδρες” που προέβλεπαν διάλυση του Δήμου υπό το βάρος των συσσωρευμένων προβλημάτων του. Όχι μόνο δεν διαλύθηκε ο Δήμος Καρδίτσας, αλλά καταφέραμε να θέσουμε γερά θεμέλια για την ισχυροποίησή του σε όλα τα επίπεδα.

Μαζί μ' αυτούς θα δώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη την μάχη για να αποδείξουμε οτι όταν υπάρχει όραμα και άνθρωποι με συγκεκριμένο σχέδιο, γνώση, εμπειρία και αγάπη γι' αυτόν τον τόπο, τα ονειρά μας για την Καρδίτσα που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας, μπορούν να πραγματωθούν.”