Απο το Στόμα στο Χαρτί – Δέκα τσιγγάνικα παραμύθια

18/12/2018
image_print

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ – ΔΕΚΑ ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ”

Στο Χώρο Τέχνης του “Θεάτρου Όψεις”, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου, “Απο το Στόμα στο Χαρτί – Δέκα τσιγγάνικα παραμύθια”, το οποίο εξέδωσε η Βουλή των Ελλήνων.

Δέκα προφορικές ιστορίες στην γλώσσα των ρομανί , δέκα προφορικά παραμύθια από την κουλτούρα των Ρομά της Καρδίτσας μεταφράστηκαν και αποτυπώθηκαν στο χαρτί από σημαντικούς έλληνες συγγραφείς και συνοδεύτηκαν από εικονογραφήσεις σπουδαίων καλλιτεχνών και εικονογράφων. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης ανακαλύπτει τις ιδιαιτερότητες της κοινότητας των Ρομά ενώ σε αρκετά από αυτά περιγράφονται οι δυσκολίες, τα βάσανα καθώς και η έκδηλη επιθυμία των Τσιγγάνων για απόκτηση πλούτου και κοινωνική αναγνώριση. Τα δέκα αυτά παραμύθια δίνονται στην διάθεση όλων των παιδιών και της ελληνικής κοινωνίας με στόχο την εξάλειψη των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων και του φόβου απέναντι στο διαφορετικό.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από την κα Χρυσούλα Κατσαβρία-Σιωροπούλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας, Μέλος των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνέβαλε στην δημιουργία του βιβλίου, από την γέννηση της ιδέας μέχρι και την έκδοσή του από την Βουλή των Ελλήνων. Τη συζήτηση συντόνισε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Παύλος Βησσαρίου ο οποίος επιμελήθηκε και το σκηνικό της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση έγινε μια σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας και των δράσεων του Κέντρου Κοινότητας και του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Καρδίτσας από στελέχη του κέντρου ενώ έγινε και μια σύντομη αναφορά στα δικαιώματα των παιδιών από την εκπαιδευτικό κα Φρόσω Μυριώτη

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αφήγηση 2 παραμυθιών από την ηθοποιό κα Βάσω Μακρή με μουσική συνοδεία της κα Λιλιάνας Ντούλια στο βιολί και τον κο Κωστα Κατσόγιαννο στο τσίμπαλο.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά της Δ/νσης Κοινωνικής προστασίας, παιδείας και πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας και ο Χώρος Τέχνης “θέατρο Όψεις”.Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Καρδίτσας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.