28/08/2017

Από σημείο σε σημείο, οι φάροι της Χιονάτης στη θάλασσα, στην 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017

image_print

Ολοκληρώθηκε με τρεις όμορφες δράσεις, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η πρώτη εβδομάδα της 6ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείτε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».

Ο κόσμος του παραμυθιού, της Χιονάτης, ζωντάνεψε μ’ ένα διαφορετικό τρόπο, στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής».

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα διαφορετικό τρόπο αφήγησης του παραμυθιού, με σημεία και σύμβολα, με τον τρόπο της εικαστικού Warja Lavater. Ξεκινώντας την αφήγηση του παραμυθιού και στη συνέχεια προβάλλοντας εικόνες, με χρωματιστά σχέδια και σημεία, αφήνοντας έτσι τα παιδιά να σκεφτούν ποιο σημείο της ιστορίας αφηγείται η εικόνα.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», τα παιδιά άκουσαν ιστορίες για φάρους και είδαν τον ξακουστό Φάρο της Αλεξάνδρειας, ένα από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Διαβάσαμε το πολύ ωραίο παραμύθι του Κώστα Μάγου «Το μυστικό της θάλασσας» από τις εκδόσεις Πατάκη και στη συνέχεια, με διάφορες φράσεις που τους δώσαμε, έγραψαν τα δικά τους ποιήματα, αλλά έκαναν και μια πρωτότυπη ποιημοτο-σαλάτα, μπερδεύοντας τους στίχους γνωστών παιδικών ποιημάτων!!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» τα παιδιά δημιουργούν τρισδιάστατες κατασκευές στο χώρο τους.

Στα βιβλία «οι ουρανοξύστες» του Germano Zullo και «ο Μικρός Φρανκ Αρχιτέκτονας» του Frank Viva, από τις εκδόσεις Μέλισσα, βρήκαν ιδέες και έφτιαξαν σπίτια από μπουκάλια, χαρτονια, καλαμάκια. Μια νέα άνοιξη στην αρχιτεκτονική ξεκινάει από τη βιβλιοθήκη μας!!!!!

Την Δευτέρα 28 Αυγούστου, ξεκινάει η 2η εβδομάδα του 2ου κύκλου της Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, με τρεις δράσεις στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Γεωργίου», Twister – ένα παιχνίδι με σημεία. Μια πρόκληση ισορροπίας και ευλυγισίας με χέρια και πόδια από σημείο σε σημείο.

Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», Ζωγραφική με κουκίδες. Μπαίνουμε στο ατελιέ του Ζωρζ Σερά και με πινέλα και χρώματα προσπαθούμε ν’ αντιγράψουμε το έργο του!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», Το σημείο βρασμού. Ένα εργαστήριο για τον θυμό. Μέσα από παιχνίδια και αναγνώσεις βιβλίων, προσπαθούμε να δούμε τα όρια του θυμού μας!!!

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!


k-e-02k-ek-e-01