Άκου να δεις… ιστορίες για την Επανάσταση – Παιχνίδια κίνησης & γρίφων !!

23/07/2021
image_print

Με μια ευχάριστη νότα, ολοκληρώθηκαν στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας οι Καλοκαιρινές Δράσεις, που εδώ και 9 συνεχόμενα καλοκαίρια, συντροφεύουν τα πρωινά τας παιδιά της πόλης μας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων!!!

Τελειώνοντας την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, από τη μεγάλη χρονογραμμή που τόσο ωραία μας τύπωσε σε αντίτυπα για όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες η ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, δείξαμε στα παιδιά, τα παιχνίδια της Τουρκοκρατίας και παίξαμε μαζί τους, ότι οι Κλέφτες και οι Αρματολοί!!!

Διαβάσαμε ιστορίες από το βιβλίο «Οι Αγωνιστές του 1821», της Αγγελικής Δαρλάση, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, όπου οι γνωστοί μας πολεμιστές είναι παιδιά μιας άλλης εποχής!!!

Δώσαμε τις δικές μας μάχες, τόσο στο χαρτί, μέσα από το επιτραπέζιο ναυμαχία, αλλά και με πέτρες, προσπαθώντας να πετύχουμε τον στόχο, ενώ στο παιχνίδι «αγέλαστος», τα παιδιά, πάσχιζαν να κάνει το ένα,  να γελάσει το άλλο.

«Ο Καραγκιόζης στην επανάσταση του 1821» του Κώστα Σπυρόπουλου, από τις εκδόσεις Άγκυρα, είναι ένα βιβλίο με κόμικς, με φιγούρες και αφίσα, το οποίο έκλεισε την καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας αφού ο ήρωας του είναι αληθινός, λαϊκός και ασυμβίβαστος, αισιόδοξος, δυνατός όπως θέλουμε να είμαστε όλοι.

Παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, ήταν ο «κλεφτοπόλεμος», «Τούρκος ή Ραγιάς», «όποιον πάρει ο χάρος» το οποίο έκανε έξαλλο τον Κολοκοτρώνη αφού τα παλικάρια του παίζανε με τις κουμπούρες γεμάτες μπαρούτι!!!

Στο παιχνίδι των γρίφων, τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες, προσπάθησαν να λύσουν τους γρίφους τις επανάστασης, μέσα από παιχνίδια με κώδικες και κρυμμένες λέξεις, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, λαβύρινθους, κ.α.

Την επόμενη εβδομάδα, 26 – 30 Ιουλίου, λόγω των αδειών του προσωπικού θα ισχύσει το παρακάτω πρόγραμμα, όπως και την εβδομάδα 16 – 20 Αυγούστου, μόνο για δανεισμούς και επιστροφές βιβλίων, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

 Τη Δευτέρα θα λειτουργούν οι Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου»,

την Τρίτη οι παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Λάκας Μαντζάρα», και «Αγίου Νικολάου»,

την Τετάρτη οι παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού,

την Πέμπτη η παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα»

και την Παρασκευή η παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου».

Καθημερινά λειτουργεί 9 με 2 και η παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής».

Όλες οι παιδικές βιβλιοθήκες θα είναι κλειστές το διάστημα 1 – 15 Αυγούστου!!!

Έλα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες, να διαβάσεις, να ερευνήσεις, να ακούσεις, να δεις, να μάθεις, να δημιουργήσεις, να παίξεις και να χαρείς…

Γιατί κι αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!