Άκου να δεις… ιστορίες από τις Κυκλάδες!!!

07/07/2021
image_print

Κυκλαδικός Πολιτισμός – Κυκλαδική Τέχνη, ήταν το θέμα με το οποίο συνεχίστηκαν οι καλοκαιρινές δραστηριότητες ανάγνωσης και δημιουργικότητας στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Διαβάσαμε στα παιδιά το βιβλίο «Άνθρωπος ή Βιολί» της Μαρίνας Πλατή, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα, τι είναι τα Κυκλαδικά ειδώλια; Είχαν μάτια; Πώς φτιάχνονταν; Πώς συνδέονται με την Μοντέρνα Τέχνη; Ήταν άσπρα, μπεζ ή πολύχρωμα;

Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις απαντήσαμε μέσα από τη θαυμάσια βαλίτσα – μουσειοσκευή  του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με το οποίο συνεργαζόμαστε σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια!!!

Όταν τα παιδιά αντίκρισαν για πρώτη φορά «τα μαρμάρινα αγαλματάκια» ενθουσιάστηκαν!!! Στο μεγάλο χάρτη των Κυκλάδων, είδαμε τα νησιά που ανήκουν σε αυτές, είπαμε ιστορίες για τη Δήλο, το ιερό νησί της αρχαιότητας και για άλλα μικρότερα κι όχι διάσημα νησιά, που όμως βρέθηκαν πολλά μικρά αγαλματίδια!!!

Τα παιδιά, σχεδίασαν με κιμωλίες τα δικά τους ειδώλια και έδωσαν χρώμα στα πρόσωπα πολλών από αυτά. Παίξαμε το εκπαιδευτικό παιχνίδι «τόμπολα», με κάρτες που απεικονίζουν γνωστά κυκλαδικά ειδώλια!!!

Τέλος μέσα από το πολύ έξυπνο βιβλίο της Σοφίας Γιαλουράκη «Τα Κυκλαδικά Ειδώλια ζωντανεύουν», από τις εκδόσεις Ακρίτας, παίξαμε παιχνίδια ρόλων και παντομίμας, με τα παιδιά να γίνονται τα ίδια ειδώλια!!!

Τις επόμενες μέρες της εβδομάδας, οι δράσεις θα είναι αφιερωμένες στο λαμπερό Βυζάντιο!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Τα παιδιά καλό θα είναι να έχουν μαζί τους καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό και μία κασετίνα με μολύβι, ξύστρα, σβήστρα, ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους, ψαλίδι και κόλλα stick, ώστε να αποφύγουμε τις κοινές επαφές με τα ίδια αντικείμενα. Εμείς από την πλευρά μας θα τα προμηθεύουμε με γάντια και αντισηπτικό υγρό και φυσικά θα φροντίσουμε να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Λόγω των μικρών χώρων των βιβλιοθηκών και των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, φέτος το καλοκαίρι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η παραμονή των παιδιών στον εσωτερικό χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών, παρά μόνο για λίγα λεπτά, 2 ή 3 παιδιά ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε βιβλιοθήκης, με μάσκα προστασίας και με σκοπό το δανεισμό βιβλίων ή την επιστροφή βιβλίων που δανείστηκαν.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Έλα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες, να διαβάσεις, να ερευνήσεις, να ακούσεις, να δεις, να μάθεις, να δημιουργήσεις, να παίξεις και να χαρείς…

Γιατί κι αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!