Άκου να δεις… ιστορίες από την ιστορία, στις καλοκαιρινές δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ

25/06/2021
image_print

Ξεκινάνε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου για 9η συνεχόμενη χρονιά οι Καλοκαιρινές δραστηριότητες ανάγνωσης και δημιουργικότητας στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Καλοκαιρινές δραστηριότητες σημαίνει καινούργια βιβλία, καινούργιες ιστορίες, ήρωες, τόποι γεγονότα.

Κάθε Καλοκαίρι ξαναδιαβάζουμε με φρέσκια ματιά παλιές ιστορίες, ακούμε ξανά για τους ήρωες που αγαπάμε, ξαναβρίσκουμε τους φίλους μας που έρχονται για καλοκαίρι στην πόλη μας, κάθε μέρα ξαναπηγαίνουμε στην βιβλιοθήκη. ΞΑΝΑ είναι μια λέξη που αρέσει στα παιδιά, τους αρέσει να ξέρουν πως όλα μπορούν να γίνουν ΞΑΝΑ!! Και τους αρέσει να ξέρουν πως η βιβλιοθήκη θα είναι πάντα εκεί.

Φέτος ταξιδεύουμε στο παρελθόν, μετράμε τον χρόνο της Ιστορίας, που κυλάει με τον δικό του ρυθμό, ένα βήμα την φορά……

Μπαίνουμε στα προϊστορικά σπήλαια, στα αυτιά της γης, ακούμε ήχους, βλέπουμε βραχογραφίες και με πυξίδα πάντα τα βιβλία, αφού περάσουμε από την Αρχαία Ελλάδα για να δούμε ξακουστούς Ολυμπιονίκες και στην αίγλη του Βυζαντίου με τους φανταχτερούς Αυτοκράτορες, φτάνουμε στους κρότους της επανάστασης, στα σημάδια που άφησαν οι ήρωες του 1821.

Φέτος τιμούμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και αφιερώνουμε σχεδόν όλες τις δράσεις μας σ’ αυτούς που πίστεψαν μόνο στην δύναμη της Ελληνικής ψυχής, γιγαντώθηκαν, όρθωσαν το ανάστημα τους, απέναντι στον κατακτητή και δικαιώθηκαν με τον λαμπρότερο τρόπο..

«Άκου να δεις… ιστορίες από την ιστορία», είναι ο τίτλος των δράσεών μας, που θα πραγματοποιηθούν σε 7 παιδικές βιβλιοθήκες (Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» και παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου»), από τις 28 Ιουνίου μέχρι και τις 23 Ιουλίου 2021, καθημερινά  με βάση το πρόγραμμα της κάθε βιβλιοθήκης.

¨Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην «Εκτυπωτική Καρδίτσας» για την καταπληκτική εκτύπωση που έκανε στη μεγάλη χρονογραμμή της Ελληνικής Επανάστασης, το παιχνίδι όπου θα στηριχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των καλοκαιρινών μας δράσεων!!!

Τα παιδιά καλό θα είναι να έχουν μαζί τους καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό και μία κασετίνα με μολύβι, ξύστρα, σβήστρα, ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους, ψαλίδι και κόλλα stick, ώστε να αποφύγουμε τις κοινές επαφές με τα ίδια αντικείμενα. Εμείς από την πλευρά μας θα τα προμηθεύουμε με γάντια και αντισηπτικό υγρό και φυσικά θα φροντίσουμε να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Λόγω των μικρών χώρων των βιβλιοθηκών και των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, φέτος το καλοκαίρι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η παραμονή των παιδιών στον εσωτερικό χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών, παρά μόνο για λίγα λεπτά, 2 ή 3 παιδιά ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε βιβλιοθήκης, με σκοπό το δανεισμό βιβλίων ή την επιστροφή βιβλίων που δανείστηκαν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου η δράση ξεκινά σε 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα  στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου», με τη δράση : Προϊστορική ζωή – Οι πρωτόγονοι άνθρωποι των σπηλαίων. Σε έναν πρωτόγονο κόσμο, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με κινδύνους και άγρια ζώα με μοναδικό όπλο το θάρρος τους. Μαθαίνουμε τις ιστορίες, πριν την Ιστορία.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν τα «ίχνη» τους και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη που διοργανώνει δράσεις ή ηλεκτρονικά στο παρακάτω link : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLxCJ8TXkoV_UY-R_davknEF74rfQe5ePg7-JmO_R4QyNE_g/viewform?vc=0&c=0&w=1

Έλα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες, να διαβάσεις, να ερευνήσεις, να ακούσεις, να δεις, να μάθεις, να δημιουργήσεις, να παίξεις και να χαρείς…

Γιατί κι αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!