Αγγελική Βαρελλά 1930-2022, η «δική» μας συγγραφέας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας

27/08/2022
image_print

«Όλα τα πράγματα έχουν μια ιστορία.

Κι αυτό το βιβλίο έχει τη δική του, που ξεκίνησε από το ταξίδι μου στην Καρδίτσα.

Χαίρομαι να πηγαίνω στην Καρδίτσα. Την έχω μέσα στην καρδιά μου γιατί εκεί έχω «καρδιακούς» φίλους, που μ’ αγαπάνε και τους αγαπώ και γιατί κάθε φορά που πηγαίνω όλο και κάποια καινούργια βιβλιοθήκη έχει συσταθεί σε κάποια συνοικία, απ’ αυτούς τους αγαπημένους φίλους που μοχθούν για το βιβλίο.

Καλεσμένη λοιπόν στα εγκαίνια μιας τέτοιας βιβλιοθήκης(του Αγίου Νικολάου) κίνησα με το καλό. Θα μιλούσα για τα παραμύθια το πρωί στα παιδιά και για τα παραμύθια το απόγευμα στους μεγάλους. Η ζωή όμως, δεν είναι πάντα παραμύθι, το έχουμε ξαναπεί αυτό…»

Έτσι ακριβώς αρχίζει ο πρόλογος του βιβλίου της αγαπημένης μας Αγγελικής Βαρελλά «Δέκα σάντουιτς με ιστορίες», από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ένα βιβλίο με αφορμή μια από τις πολλές επισκέψεις της συγγραφέως στην πόλη μας και τις παιδικές μας βιβλιοθήκες…

Η αγαπημένη Αγγελική Βαρελλά, έφυγε για το μακρινό ταξίδι, το ταξίδι χωρίς γυρισμό, πριν από λίγες μέρες… έφυγε για πάντα… Άφησε όμως πίσω της μια ΤΕΡΆΣΤΙΑ κληρονομιά στα παιδιά και το παιδικό βιβλίο!!!

Η Αγγελική Βαρελλά γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη και ήταν πτυχιούχος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών. Με το παιδικό βιβλίο ασχολήθηκε το 1966 και το υπηρέτησε πιστά μέχρι και την τελευταία της πνοή, όντας συγγραφέας ΜΟΝΟ παιδικών βιβλίων!!!

Λάτρευε τις ΑλφαΒήτες, τα κεράσια, την αθέατη πλευρά της σελήνης και τα μυστικά της, τα καλογραμμένα βιβλία και φυσικά τα 4 εγγόνια της… ααα και τα ταξίδια. Μια βαλίτσα ήταν έτοιμη για αναχώρηση πίσω από την πόρτα της για να πάει όπου την προσκαλούσαν τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Έγραψε συνολικά πάνω από 50 βιβλία και πίστευε πως ήταν τυχερή για όλα αυτά, αντιμετωπίζοντας τη ζωή με αισιοδοξία και καμάρωνε για τα βραβεία που καθημερινά τις έδιναν τα παιδιά με την αγάπη τους. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια μη μπορώντας λόγω ηλικίας και κινητικών προβλημάτων να επισκεφτεί η ίδια σχολεία, δεχόταν τάξεις σχολείων στο σπίτι της!!!

Το 2010 μετά από πρωτοβουλία της τότε Διευθύντριας των παιδικών βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας Κυρίας Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου και του αείμνηστου τότε προέδρου Κυρίου Λάμπρου Τάτσιου και φυσικά με ομόφωνη γνώμη και απόφαση του Δ.Σ. των παιδικών βιβλιοθηκών, η παιδική βιβλιοθήκη της πλατείας «Δημ. Γιολδάση», μετονομάστηκε σε παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», με την ίδια συγκινημένη να κόβει την κορδέλα!!!

Σήμερα η παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου Καρδίτσας, σε μια όμορφη και πολύ ωραία διαμορφωμένη κατοικία, στην οδό Κώστα Βελή 18 κοντά στο αθλητικό πάρκο της πόλης.

Η Αγγελική Βαρελλά, αγαπούσε πολύ τα παιδιά και τις…αλφαβήτες. Με ένα άλφα ,αλώνιζε ιστορίες με αέρηδες στ’ αστέρια .. με ένα ξι ξυπνούσε αιώνια μυστικά, ως το ωμέγα που ώρες μαγικές ταξίδευαν το νου και την ψυχή. Στο πνεύμα των δημιουργικών ωρών, στις παιδικές βιβλιοθήκες, χαρίσαμε την αλφαβήτα της αγάπης, σε ξένο, σε διαφορετικό, σε ευάλωτο παιδί, με σύνθημα «Δώσε την αγάπη, όπως δίνεις ένα μήλο. Έτσι απλά». Γιατί η αγάπη για να είναι αληθινή, πρέπει να προσφέρεται μέσα από την καρδιά μας, όπως έκανε η Αγγελική Βαρελλά με τη γλυκιά φωνή της, και ημέρευε τους δράκους, έκανε τα ζωάκια να γαυγίζουν την αγάπη, τα παιδιά να κάνουν ποδήλατο με τον ήλιο και φιλίες με φουντουκιές… «Ο Θεός αγαπά τα πουλιά» έγραψε η Αγγελική μας, εμείς από αυτό το καλοκαίρι θα τη βρίσκουμε στα βιβλία της μόνο και σε κάθε αλφαβήτα, θα τη στολίζουμε με μια κορόνα από χιόνι, γιατί στις καρδιές μας είναι βασίλισσα και ήλιος που με το χάδι της φωνής της, λιώνει τα χιόνια της ψυχής…

Με πολύ σεβασμό και αγάπη μέσα από την καρδιά μας, ευχόμαστε στα δύο παιδιά της τον Παναγιώτη και τον Κλεάνθη και στα τέσσερα εγγόνια της, την Αγγελική, το Μάριο, τη Μαριλένα και το Δημήτρη, ο πόνος της απώλειας, να γίνει σαν το γλάρο της, το λιμενάρχη και να πετάξει με τα άσπρα του φτερά …

Καλό ταξίδι αγαπημένη μας Αγγελική…

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν δράσεις από την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022, με τίτλο «Άκουσε, δες, μάθε, γέλα» που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας με βασικό βιβλίο αφόρμησης «τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου!!!

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά» και «Παυσιλύπου»: «Διαδρομές στ’ αστέρια». Τα παιδιά μ’ ένα διασκεδαστικό τρόπο, έρχονται σ’ επαφή με βασικές αρχές της Αστρονομίας. Μελετούν τους αστερισμούς, μαθαίνουν πώς να τους αναγνωρίζουν, παίζουν κουίζ και κατασκευάζουν με απλά υλικά αστερισμούς και πυραύλους!!!

Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Φανουρίου» και «Λάκας Μαντζάρα»: «Διαδρομές Συνεργασίας». Τα παιδιά ορίζουν τι είναι «κοινότητα», «φυτεύουν» το δικό τους δέντρο συνεργασίας, συνθέτουν όμορφες ιστορίες χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και χτίζουν έτσι τη δική τους μοναδική κοινότητα.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!