Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Εγκλήματα

09/07/2018
image_print

Ολοκληρώθηκε και η τρίτη εβδομάδα των δράσεων στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα της ημέρας ήταν: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εγκλήματα. Αφιερωμένη στην αστυνομική λογοτεχνία και στους τόπους του εγκλήματος ήταν η σημερινή μέρα στις παιδικές βιβλιοθήκες. Το κάθε παιδί ανέλαβε να παρουσιάσει τον τόπο του εγκλήματος ενός βιβλίου, όπως στον επιθεωρητή Σπιθαμή να εξερευνήσουν την κλοπή μιας μούμιας που εξαφανίστηκε από το Μουσείο και το χαμένο σερβίτσιο που εξαφανίστηκε από το σπίτι ενός εκατομμυριούχου…

Οι μυστικοί εφτά να βρουν τι ήταν αυτό που μούγκριζε τη νύχτα, τα πέντε λαγωνικά ποιος έστελνε τα ανώνυμα γράμματα, ενώ ο δαιμόνιος Κλουζ την περούκα ενός φαλακρού κυρίου!!! Η κάθε ομάδα, παρουσίασε στην άλλη το έγκλημα του βιβλίου της και στο τέλος η κάθε μία από αυτές έφτιαξε μία αφίσα με τους πρωταγωνιστές και δεδομένα των εγκλημάτων!!!

Μια ομάδα των παιδιών δουλεύοντας αυτόνομα δραματοποίησε και παρουσίασε το έγκλημα που διαπράχτηκε στη βιβλιοθήκη τους.”Το μωρό που του κλέψανε το μπιμπερό”, από το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Όλα ξεκίνησαν όταν δυο αδίστακτοι μασκοφόροι κλέψανε το μπιμπερό ενός αθώου μωρού. Το έγκλημα δεν έμεινε ατιμώρητο. Το αθώο μωρό ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ. Βρίσκει τους κακοποιούς και δολοφόνους και διεκδικεί και κερδίζει το κλεμμένο μπιμπερό ΤΟΥ… Εγκληματίες και τιμωροί γίνονται θριαμβευτές (δηλαδή μαλλιά-κουβάρια) γιατί όλοι κατά βάθος κρύβουν μέσα τους έναν ηθικό-δίκαιο-παράνομο.Στό παιδικό παιχνίδι όλα είναι εφικτά!!!

Την Δευτέρα 9 Ιουλίου, ξεκινάει η τέταρτη εβδομάδα των δράσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίας Παρασκευής», «Αγίου Φανουρίου» και «Αγγελική Βαρελλά», με θέμα: «ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα μέσα μεταφοράς. Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα μέσα μεταφοράς, από άλλες εποχές και άλλα μέρη!!!

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!