Λίγο πριν εκπνεύσει το 2025 η Δημοτική Επιτροπή αποδέχτηκε ομόφωνα ένα αίτημα για δωρεά ενός έργου του ζωγράφου Αχιλλέα Αϊβάζογλου προς την Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (ΔΠΚ)
Ο Αχιλλέας Αϊβάζογλου (Θεσσαλονίκη, 1948) σπούδασε διακοσμητική (1968 – 1971, Σχολή Βακαλό), ζωγραφική με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και τεχνική φορητής εικόνας και νωπογραφία με δάσκαλο τον Κώστα Ξυνόπουλο (1974 – 1979, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών). Δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1980 – 1986). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (1986 – 1989). Υπήρξε καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής / ΠΑΔΑ (1989 – 2013). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία. Σχεδίασε και υλοποίησε τη διακόσμηση των τοίχων της υπόγειας διάβασης Δαβάκη – Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Λεωφ. Συγγρού. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Στην εικαστική συλλογή της ΔΠΚ υπάρχουν από παλαιότερα τέσσερα (4) έργα του σημαντικού καλλιτέχνη και τα δύο από αυτά προέρχονται από την πολύτιμη δωρεά του Απόστολου Κάρκα. Στο έργο που μόλις παρέλαβε η ΔΠΚ, αποδίδεται ένα παλιό καφενείο (π. 2023, ελαιογραφία σε μουσαμά, 50 x 120 εκ.).
Ο Αχιλλέας Αϊβάζογλου υπηρετεί μια αισθαντική ζωγραφική. Ένα βλέμμα που περιπλανιέται στον χώρο κι εντοπίζει σημεία ενδιαφέροντος. Στο έργο: ‘παλιό καφενείο’ συναντώνται η τρυφερότητα του άνθρωπου που βλέπει, η παρουσία αυτού που παρατηρείται, η επίγευση της προσωπικής εμπειρίας και μαζί η καλά εξασκημένη τεχνική διαπραγμάτευση του δημιουργού. Τοπία της πόλης όπου σκηνογραφούνται στιγμές της καθημερινότητάς μας. Ο καλλιτέχνης αξιοποιεί τη δύναμη του χρώματος και την καθαρότητα του σχεδίου. Δημιουργεί ευρύχωρες χρωματικές περιοχές που εναλλάσσονται και αλληλοσυμπληρώνονται, έτσι καθώς ενοποιούνται τα αποδιδόμενα αντικείμενα, οι σκιές και ο χώρος που τα περιέχει. Εφαρμόζει αυστηρή παρατακτική δομή, τάξη και ρεαλιστική απεικόνιση που εν μέρει αίρεται από την αταξία που δημιουργεί η πατίνα του χρόνου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ατμοσφαιρική συνθήκη, παραστατική, γήινη και έντονα φορτισμένη από ζωή, αλλά και από την παροδικότητά της: τα πραγματολογικά στοιχεία, η εμπειρία, η οικειότητα, η φυσική φθορά, οι μνήμες και η νοσταλγία συμμετέχουν ταυτόχρονα και υποβάλλονται από τους ιδιαίτερους χρωματικούς τόνους που πλάθουν τα αναπαριστώμενα. Οι χειρονομίες του καλλιτέχνη, οι καταγραφές και οι αποσιωπήσεις του – όλα υπομνηματίζουν την ανθρώπινη παρουσία και / ή απουσία, το βίωμα, την προσωπική εμπλοκή, την ενδοσκόπηση και τα συναισθηματικά φορτία από το μικρο-κλίμα και τη ζωή της πόλης. Το έργο: ‘παλιό καφενείο’, όπως και τα υπόλοιπα έργα του καλλιτέχνη, προσφέρει απόψεις της καθημερινότητας, του σύγχρονου βίου ιδιαίτερα της πόλης. Εντάσσεται στην εικαστική συλλογή της ΔΠΚ, έτοιμο να ενεργοποιήσει συνομιλίες σε ενδεχόμενα μουσειολογικά σενάρια.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας ευχαριστήσει θερμά τον κ. Αχιλλέα Αϊβάζογλου για τη γενναιοδωρία του.
Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα
2441079119, 2441079937 & 2441079982
pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr

